logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ameprod TVG-10 - brak obrazu po przeróbce na AV, działa tylko na CRT

Mazak77 31 Mar 2020 17:19 1773 10
REKLAMA
  • #1 18576173
    Mazak77
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Cześć, od jakiegoś czasu próbuję wskrzesić swoją konsolę z dzieciństwa i mam problem z obrazem.
    Z tego co pamietam w pełni sprawna była około 20 lat temu na przewodzie antenowy działał praktycznie na wszystkich odbiornikach.
    Po tej przerwie przestała współpracować... generalnie procesor działa jest dźwięk można zagrać ale ustawienie obrazu na przewodzie antenowym jest dosyć kłopotliwe, w trybie auto nie znajduje obrazu, w trybie ręcznym można złapać bardzo słaby obraz (dołączone zdjęcia z crt i lcd z tunerem).
    Ameprod TVG-10 - brak obrazu po przeróbce na AV, działa tylko na CRT Ameprod TVG-10 - brak obrazu po przeróbce na AV, działa tylko na CRT
    Po przeszukaniu internetu znalazłem sposób na przerobienie jej na AV czincz ( ominięcie modulatora ).
    Po przerobieniu działa w trybie AV, ale tylko na jednym odbiorniku -
    ( stary mały CRT Thomson ) sprawdzałem jeszcze na 3 innych telewizorach i projektorze i brak obrazu.
    Jak się dobrze przyjrzeć to i tu coś z obrazem do końca dobrze nie jest ( cyfry wyników są z jednej strony chudsze)
    Może ktoś pomoże co z tym można zrobić z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18578492
    Mazak77
    Poziom 5  
    ...mmh o tym nie pomyślałem, rozumiem że chodzi o to
  • REKLAMA
  • #5 18578610
    Mazak77
    Poziom 5  
    dzięki, spróbuję to posprawdzać
  • REKLAMA
  • #6 18584196
    Mazak77
    Poziom 5  
    Pomierzyłem, z manuala do procesora wynikało że napięcie powinno wynosić między 6-7V (między 2 a 4 pinem) i miej więcej tyle jest.

nie znalazłem w necie żadnego schematu dotyczącego ameprod'a żeby wiedzieć jakie powinny być wartości.
  • #7 18585555
    ojciec
    Poziom 34  
    Ocena: 209
    Prawidłowe napięcie jest 6,8V

Mazak77 napisał:
    znalazłem sposób na przerobienie jej na AV czincz

Ten sposób nie jest prawidłowy dlatego taki jest efekt, grozi to też uszkodzeniem AY
  • #8 18585633
    Mazak77
    Poziom 5  
    co do sposobu to nie wiedziałem (bez problemu przywrócę ją do stanu poprzedniego),
    nie zmienia to faktu że przy oryginalnym podłączeniu antenowym też był brak obrazu :(
    Zmierzyłem jeszcze raz jest dokładnie 6,66V.... czyli coś do wymiany jakieś sugestie?
  • #9 18687448
    angielskia
    Poziom 11  
    czołem,

spróbowałbym wymienić kondensatory na nowe.
    Schemat innej gry był Radioelektroniku 4-5/1982 (ale na AY-3-8610 to inny układ) i tam piszą że AY-3-8500 był opisywany wcześniej.
    Nie mam rocznika 81 ale bym sprawdził w www.archive.org
    Z drugiej strony, układ w Re będzie pewnie identyczny z notą aplikacyjną , więc nie wiem czy jest sens szukać Re.

pozdro
    Artur
  • #10 19639696
    lemik
    Poziom 12  
    @Mazak77

byłbym wdzięczny za podrzucenie pomysłu jak przerobić sygnał z gry TV na AV czincz ( ominięcie modulatora ).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konsolą Ameprod TVG-10, która po przeróbce na AV działa tylko na jednym telewizorze CRT, a na innych urządzeniach nie wyświetla obrazu. Konsola działa dźwiękowo, ale obraz jest problematyczny zarówno na przewodzie antenowym, jak i po przeróbce. Użytkownik sprawdził napięcie zasilania, które wynosi 6,66V, co jest zgodne z wymaganiami, ale nie znalazł schematu do konsoli. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kondensatorów oraz podają linki do rozwiązań dotyczących przeróbki sygnału na AV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA