logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak dźwięku w słuchawkach Dell 3780 po odłączeniu, Realtek Audio

MaxiCaas 02 Kwi 2020 08:12 1725 3
REKLAMA
  • #1 18580990
    MaxiCaas
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam
    kupiłem lapka nowego DELL 3780 i po skonfigurowaniu systemu okazało się że słuchawki wpinane do gniazda mini jack (jedno gniazdo w lapku) nie działają. Jest wyjątek: jak zostawię podłączone słuchawki i zrestartuję kompa to słuchawki działają ale po odłączeniu i ponownym podłączeniu już nie - dźwięk idzie z wbudowanych głośniczków. Zaktualizowałem wszystko co było w update i nic. Dodam, ze jak otworzę mikser głośności i wejdę w dźwięki systemu to na zakładce odtwarzanie mam tylko do wyboru głośnik - nie ma słuchawek. Karta dźwiękowa Realtek (R) Audio ver 6.0.8777.1. Ściągałem i instalowałem aktualizacje sterowników i nic, również te polecane przez della dla mojego typu lapka. Dodam, ze mam DELL firmowy o prawie takich samych parametrach i tam jest ver 6.0.8781.1 i wszystko śmiga jak tralala...
    Gdzie szukać rozwiązania?
  • REKLAMA
  • #2 18581046
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam.

Spradz same słuchawki, czy nie maja uszkodzonego kabla. Miernik uniwersalny (multimetr) wybierasz zakres symbolu diody i słuchasz w słuchawce L/P czy masz pukniecie głosniczka. Jak zrobić :

Czarną sondę miernika przykładasz do wtyku "masy" na "Jack", a czerwoną do kanału "L", a pózniej do kanału "P" opis wtyku poniżej .

Brak dźwięku w słuchawkach Dell 3780 po odłączeniu, Realtek Audio
  • REKLAMA
  • #3 18581096
    MaxiCaas
    Poziom 10  
    Nie mam aktualnie dostępu do miernika ale ten problem był sprawdzany na 3 różnych słuchawkach, które na innych urządzeniach działają prawidłowo...
    EDIT: zaktualizowałem też BIOS ze strony della i bez zmian.
  • #4 18581991
    MaxiCaas
    Poziom 10  
    Nie mam aktualnie dostępu do miernika ale ten problem był sprawdzany na 3 różnych słuchawkach, które na innych urządzeniach działają prawidłowo...
    EDIT: zaktualizowałem też BIOS ze strony della i bez zmian.

Dodano po 5 [godziny] 49 [minuty]:

Pomogło zainstalowanie Waves MaxxAudio Pro Application.
REKLAMA