logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik smart EMU 3,występujące błedy i ich wpływ na pracę

stan.m 03 Kwi 2020 16:07 5043 10
  • #1 18585302
    stan.m
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jest to kolejny licznik(trzeci) który mam montowany w szafie energetycznej.Pierwszy przestał liczyć energię pobieraną,więc szybko go Energa wymieniła. Podobnie z drugim u którego przestał działać monitoring.Kłopoty z trzecim zaczęły się,gdy na jesień licznik przestał zapisywać energię oddaną. W październiku było to tylko 20kW , w listopadzie 2 kW , grudzień,styczeń, luty 0 kW. Początkowo zbagatelizowałem (przegapiłem)problem,mając jeszcze spory magazyn do wykorzystania.Problem zgłosiłem w początkach marca.W rozmowach już z Operatorem,rozmowy wyglądały następująco: że na pewno to jest wina falownika i tak w koło.Zająłem się więc licznikiem tzn. Ściągnąłem instrukcje z forum .
    Pozwoliło mi to sczytać Rejestr błędów LNR , pod cod OBIS FF0 - 0800 ,oraz rejestr błędów części certyfikowanej LR pod cod OBIS FF9 :
    0020, 0040, 0060, w zasadzie wiem co te błędy oznaczają,ale nie wiem jaki magą mieć wpływ na pracę licznika?
    Podczas przewijania poszczególnych rejestrów licznik zaczął pracować inaczej,tzn rejestruje znikome ilości energii oddanej 2-6 kW oraz znacznie mniejsze ilości energii pobranej 1-2kW. Napisałem więc do Operatora(Energa Operator)mejla w którym opisałem to wszystko.
    W odpowiedzi czytam że jest konieczne sprawdzenie licznika przy którym jestem niezbędny, co na obecną chwilę jak wiadomo nie jest możliwe (korona wirus). Czy może ktoś wie czy w tej sytuacji jest konieczne sprawdzenie licznika, czy tylko wymiana?
    Pozdrawiam Stanisław
  • #2 18586272
    jakozi
    Poziom 8  
    stan.m napisał:
    Jest to kolejny licznik(trzeci) który mam montowany w szafie energetycznej.Pierwszy przestał liczyć energię pobieraną,więc szybko go Energa wymieniła. Podobnie z drugim u którego przestał działać monitoring.Kłopoty z trzecim zaczęły się,gdy na jesień licznik przestał zapisywać energię oddaną. W październiku było to tylko 20kW , w listopadzie 2 kW , grudzień,styczeń, luty 0 kW. Początkowo zbagatelizowałem problem,mając jeszcze spory magazyn do wykorzystania.Problem zgłosiłem w początkach marca.W rozmowach już z Operatorem,rozmowy wyglądały następująco: że na pewno to jest wina falownika i tak w koło.Zająłem się więc licznikiem tzn. Ściągnąłem instrukcje z forum .
    Pozwoliło mi to sczytać Rejestr błędów LNR , pod cod OBIS FF0 - 0800 ,oraz rejestr błędów części certyfikowanej LR pod cod OBIS FF9 :
    0020, 0040, 0060, w zasadzie wiem co te błędy oznaczają,ale nie wiem jaki magą mieć wpływ na pracę licznika?
    Podczas przewijania poszczególnych rejestrów licznik zaczął pracować inaczej,tzn rejestruje znikome ilości energii oddanej 2-6 kW oraz znacznie mniejsze ilości energii pobranej 1-2kW. Napisałem więc do Operatora(Energa Operator)mejla w którym opisałem to wszystko.
    W odpowiedzi czytam że jest konieczne sprawdzenie licznika przy którym jestem niezbędny, co na obecną chwilę jak wiadomo nie jest możliwe (korona wirus). Czy może ktoś wie czy w tej sytuacji jest konieczne sprawdzenie licznika, czy tylko wymiana?
    Pozdrawiam Stanisław

Jeszcze się nie spotkałem żeby emu3 od tak przestał sobie liczyć w 1.8.1 czy w 2.8.1, kłopoty z komunikacją jak najbardziej - na porządku dziennym. Poza wspomnianą ekspertyzą, która w większym stopniu powinna rozwiać wątpliwości możesz zapytać o odczyt profili obciążenia.
  • #3 18587656
    stan.m
    Poziom 11  
    Witam
    Dzięki za odpowiedz.Co prawda pierwsza część odpowiedzi jest mi bardzo dobrze znana.Mówiąc o ekspertyzie ma Pan na myśli sczytanie zapisów z pamięci licznika do których ja jako użytkownik nie mam dostępu?Piszesz by zapytać o profile obciążenia, czy masz na myśli rozmieszczenie odbiorników na fazach. Raczej wolałbym wiedzieć o co pytam i jakiej odpowiedzi mogę się spodziewać.
    Ps. Panele fotowoltaiczne z optymalizatorami mam już prawie trzy lata z monitoringiem(dodałem zrzuty z monitoringu Mój licznik,oraz wykres z monitoringu paneli,nie zgadzają się dni ,ale produkcja i pobranie na podobnym poziomie) Licznik smart EMU 3,występujące błedy i ich wpływ na pracę
    Pozdrawiam Stanisław Licznik smart EMU 3,występujące błedy i ich wpływ na pracę Licznik smart EMU 3,występujące błedy i ich wpływ na pracę
  • #4 18594894
    jakozi
    Poziom 8  
    Profil obciążenia czyli rozkład energii w czasie: tj zapis wartości pobranych/oddanych znajdujących się w pamięci licznika. Zwyczajowo wartości zapisują się co 15 minut więc z całkiem sporą dokładnością można określić właśnie profil obciążenia (chociażby dobowy). Niestety dalej nikt nie jest w stanie określić jaki był faktyczny pobór energii przez urządzenia domowe, jeśli wyprodukowana energia zużywana była na bieżąco omijając tym samym licznik. Przyznam że póki co nie wygląda to ciekawie. Jest jakaś szansa żeby zainstalować podlicznik na wyjściu falownika?
  • #5 18604840
    stan.m
    Poziom 11  
    Witam
    Licznik nadal ewoluuje,zapisuje lub nie i nie wiadomo według jakich reguł(szanse są bardziej wyrównane na obecna chwile) . Wiem że ilość pozycji w pamięci jest ograniczona,ale tak na logikę skoro licznik liczy tak jak liczy ,to czy zapamiętuje prawidłowe wartości czy te które zapisuje na liczydłach.
    Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że nie sposób określić bez licznika ilości kWh pobranych i oddanych.Montaż dodatkowego licznika to dodatkowy koszt i to nie mały.
    Obydwa liczniki mają monitoring i na podstawie danych sprzed awarii i na podstawie danych statystycznych można dojść do porozumienia.Na co też liczę.
    Jeszcze raz dzięki za informacje.
    Pozdrawiam
  • #6 18639250
    stan.m
    Poziom 11  
    Witam
    Tak to wygląda w kwietniu.

Dochodzi do tego monitoring ,który uzupełnia się po kilku dniach.
    Pozdrawiam
  • #7 18694969
    Tom Ski.
    Poziom 2  
    Mam pytanie jak zakończyła się ta awaria emu3 u pana , bo u mnie jest coś podobnego licznik raz nalicza energię oddana a raz przy symbolu 2.7.0. ( bierzaca energia oddawana ) pokazuje 0000 i napis err , sprawę zgłosiłem do Energa operator ale jakoś chłopaki się nie palą z przyjazdem ... I trochę mnie to niepokoi gdyż uzyski w połowie maja mam takie jak za 2 dni we wcześniejszym okresie . Czy ktoś zna przyczynę ? Czy licznik jest do wymiany ? Licznik smart EMU 3,występujące błedy i ich wpływ na pracę
  • #8 18697936
    stan.m
    Poziom 11  
    Witam
    Z całą pewnością licznik uaktywnił alert o błędach (Err), a jakie to błędy proszę sprawdzić sposobem z pierwszego postu.LNR to meni przewijane niebieskimi trójkątami.Do meni LR można wejść jeżeli przytrzymamy jeden z przycisków przewijania dłużej niż 5 sekund.
    Pozdrawiam
  • #9 18699365
    Tom Ski.
    Poziom 2  
    Tak sprawdziłem jest to błąd 0800 błąd układu pomiarowego - jaka może być przyczyna? Czy licznik do wymiany ?

Dodano po 5 [minuty]:

stan.m napisał:
    Witam
    Z całą pewnością licznik uaktywnił alert o błędach (Err), a jakie to błędy proszę sprawdzić sposobem z pierwszego postu.LNR to meni przewijane niebieskimi trójkątami.Do meni LR można wejść jeżeli przytrzymamy jeden z przycisków przewijania dłużej niż 5 sekund.
    Pozdrawiam

Tak sprawdziłem jest to błąd 0800 błąd układu pomiarowego - jaka może być przyczyna? Czy licznik do wymiany ?
  • #10 18700413
    stan.m
    Poziom 11  
    Witam
    Skoro na LNR masz błąd 0800 to na LR pod cod FF9 powinieneś mieć 0020.U mnie błędy powtarzały się cyklicznie. Wygląda na to że teoria "jakozi"
    "Jeszcze się nie spotkałem żeby emu3 od tak przestał sobie liczyć w 1.8.1 czy w 2.8.1, kłopoty z komunikacją jak najbardziej - na porządku dziennym." zaczyna się zmieniać,choć sądzę że wiedział o czym pisze.
    W moim przypadku w końcu doszło do wymiany licznika,ale cała sprawa jeszcze się nie zakończyła.
    Pozdrawiam
  • #11 18701198
    Tom Ski.
    Poziom 2  
    [quote="stan.m"]Witam
    Skoro na LNR masz błąd 0800 to na LR pod cod FF9 powinieneś mieć 0020.U mnie błędy powtarzały się cyklicznie. Wygląda na to że teoria "jakozi"
    "Jeszcze się nie spotkałem żeby emu3 od tak przestał sobie liczyć w 1.8.1 czy w 2.8.1, kłopoty z komunikacją jak najbardziej - na porządku dziennym." zaczyna się zmieniać,choć sądzę że wiedział o czym pisze.
    W moim przypadku w końcu doszło do wymiany licznika,ale cała sprawa jeszcze się nie zakończyła.
    Pozdrawiam

Witam , ja mam tracker fotowoltaiczny i instalacje na microinverterach i zainstalowany dodatkowo swój licznik i wartości z mojego licznika nie zgadzają się z wartościami na emu3 gdzie dla celów sprawdzenia w domu wyłączałem wszystkie odbiorniki po prostu emu3 nie zliczał w czasie występowania błędu , a mój nie atestowany licznik pokazywał wartości zgodne z mocą inverterow i nasłonecznienia . Dziękuję i pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z licznikiem energii EMU 3, który przestał poprawnie rejestrować energię oddaną. Po wymianie dwóch wcześniejszych liczników, trzeci również wykazuje błędy, w tym błąd 0800 dotyczący układu pomiarowego. Użytkownik podejmuje próby diagnostyki, w tym sczytywanie rejestrów błędów, oraz rozważa możliwość montażu dodatkowego licznika. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problemy mogą wynikać z komunikacji lub błędów w oprogramowaniu, a także dzielą się doświadczeniami związanymi z podobnymi awariami. Wskazują na konieczność wymiany licznika w przypadku powtarzających się błędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA