logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fiat Tipo 1.4 - błąd P0300 i P0301, szarpanie, mokra świeca cyl. 1

Daltonik85 03 Kwi 2020 20:08 20940 12
REKLAMA
  • #1 18586225
    Daltonik85
    Poziom 3  
    Ocena: 108
    Samochód fiat tipo II 2017r. 1.4 benz.gaz
    Auto zaczęło szarpać i nierówno pracować na jałowym. Przy dodawaniu gazu w miarę idzie płynnie. Podczas jazdy miga check engine. Po sprawdzeniu bledow pokazało p0300 i p0301.
    Przemieniono świece - bez różnicy .
    Przemieniono cewki - bez różnicy.
    Świece iskrzą. Wyciągnąłem cewki z świeca i po podaniu masy i zakręceniu rozrusznikiem świece iskrzą. Osłony gumowe cewki są całe. Brak przebicia .
    Świeca z pierwszego cylindra mokra. Tak jakby nie paliła. Reszta sucha , przepalona. Podejrzewam wtrysk ? Ktoś ma jakieś pomysły ?
    W międzyczasie założono inne świece , brak różnicy.
  • REKLAMA
  • #2 18586247
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1550
    Popryskaj spryskiwaczem z wodą po przewodach wysokiego napięcia . Jakie masz ciśnienie sprężania w szczególności na pierwszym cylindrze.
  • #3 18586249
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Nieszczelność w dolocie uszkodzoną cewka
    Lejący wtrysk
    Zamienić wtryski miejscami jeżeli jest taka możliwość
    Oczywiście mówimy to że to występuje na Pb?

Dodano po 2 [minuty]:

Może być problem z występowaniem cewki przez ecu
  • #4 18586382
    Daltonik85
    Poziom 3  
    Sprawdzę jutro wtryski. Przeloze , zobaczymy czy coś zmieni w diagnostyce. Objawy na pb.

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Dodam jeszcze Panowie że przez jakiś czas świecił się check -jakis problem z katalizatorem. Już nie pamiętam bo w sumie auto długo jeździło z tym problemem. W sensie auto jeździło normalnie. Wszystko było ok. Teraz co prawda błędu kata nie pokazuje ale prawdopodobne że temat połączony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18586806
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Błąd katalizatora może być przez usterkę 1ej sondy lambda
  • REKLAMA
  • #6 18589384
    Daltonik85
    Poziom 3  
    Otóż dziś po sprawdzeniu kompresji na pierwszym cylindrze wyszło zero , na pozostałych po 14,5 . Klops ....
    Ściągam głowice.. pewnie zawór wypaliło.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18590215
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1550
    Zmierz jeszcze raz ciśnienie sprężania wraz z próba olejową , będziesz wiedział więcej .

Moderowany przez CameR:

Daltonik85 napisał:
    Popryskaj spryskiwaczem z wodą po przewodach wysokiego napięcia

Przewody WN w tym silniku !?

Przy kompresji = 0 próba olejowa nic nie da.
    Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #8 18591376
    Daltonik85
    Poziom 3  
    Ciśnienie sprawdzałem trzy razy na pierwszym cylindrze. Za każdym razem zero. Poczytałem troche na temat opinii o tym silniku i wysoko prawdopodobne że wypaliło któryś z zaworów. Ponoć nawet przy przebiegach ok 50tys km zdarzało się wypadanie zapłonów. Mój ma przejechane 300 tys. więc i tak dobry wynik.
    Rozrząd mam już zdjęty i sprawdzone walki z popychaczami (szklanki ). Krzywki i w ogóle wszystko ok. Wczoraj udało się ściągnąć jeszcze kolektor dol i wyl. Śruby głowicy trzymają zajeb...mocno. odkręciłem pięć a reszty nie mogę drgnac. Na ostatniej nawet torx mi się skrzywił ...heh. muszę zdobyć nowe torxy i działam dalej. Zdejme głowice i będę wszystko wiedział. Za późno niestety na próbę olejowa. Mam nadzieję że tłok będzie cały.
  • #9 18594439
    Daltonik85
    Poziom 3  
    Wypalony zawór wydechowy. Fiat Tipo 1.4 - błąd P0300 i P0301, szarpanie, mokra świeca cyl. 1

Czy ma ktoś schemat znaków tego rozrządu. Najbardziej zależy mi na schemacie znaków na walkach .
  • Pomocny post
    #10 18594676
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Ocena: 540
    Daltonik85 napisał:
    ma ktoś schemat znaków tego rozrządu

Ten silnik ustawiasz na blokadach nie ma żadnych znaków wałki rozrządu masz z tyłu (Osłona metalowa) połączone kołami zębatymi ,blokady wkręcasz po bokach głowicy ,korki zasłaniające miejsca na blokadę są na imbusa
    Do naprawy zaworów w głowicy nie musisz rozbierać przecież obudowy wałków rozrządu ;)
  • #11 18595146
    Daltonik85
    Poziom 3  
    Czyściłem całą głowice. wyciągałem walki żeby obejrzec krzywki. Walki ustawione. Kolega ma racje. Trzeba zablokować przez wizjer z dwóch stron. Pytanie co do ustawienia paska rozrządu . Czy znak ma koła pasowego ma się zgrywać z trzpieniem nad kołem ( taki jakby przegub kulowy ) czy do wystepki pod miejscem skręcania obudowy rozrządu ? Ponoć tłoki mają być równo wszystkie cztery ? Ktoś robił ? Idzie ustawić bez blokady ?
  • Pomocny post
    #12 18595426
    RobertLodz09
    Poziom 30  
    Ocena: 540
    Daltonik85 napisał:
    Ponoć tłoki mają być równo wszystkie cztery ? Ktoś robił ? Idzie ustawić bez blokady ?

Tak ustawiasz na przyrządach jak się mija pierwszy z drugim tłokiem i to jest ustawienie wału ,
    w głowicę wkręcasz blokady i tak zapinasz pasek rozrządu
    Zamiast tych trzpieni które są do sprawdzenia ustawienia tłoków możesz zastosować dwie rurki o średnicy minimalnie mniejszej od średnicy świecy muszą być jednakowej długości tak abyś zobaczył moment w którym wystają na tej samej wysokości wtedy masz tłoki na jednym poziomie możesz nanieść podziałki tak abyś lepiej widział czy są na tym samym poziomie
    Daltonik85 napisał:
    Czy znak ma koła pasowego ma się zgrywać z trzpieniem nad kołem ( taki jakby przegub kulowy ) czy do wystepki pod miejscem skręcania obudowy rozrządu ?

Nie w tym silniku ...
  • #13 18598340
    Daltonik85
    Poziom 3  
    Wymieniony zawór wydechowy na pierwszym cylindrze co rozwiązało sprawę.
    Dziękuję wszystkim za zainterowanie. Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Fiat Tipo II z 2017 roku z silnikiem 1.4 benzynowym z instalacją gazową wykazuje problemy z szarpaniem i nierówną pracą na jałowym biegu, co objawia się błędami P0300 i P0301. Po wymianie świec i cewek zapłonowych problem nie ustąpił, a świeca w pierwszym cylindrze była mokra, co sugerowało brak spalania. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie wtrysku. Po dalszej diagnostyce stwierdzono zerowe ciśnienie sprężania w pierwszym cylindrze, co wskazywało na wypalony zawór. Po wymianie uszkodzonego zaworu wydechowego problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA