logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Tipo - szarpanie i falowanie obrotów podczas jazdy, co sprawdzić?

djpietrekbest 29 Mar 2008 12:20 5633 11
REKLAMA
  • #1 4968629
    djpietrekbest
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    witam, mam pytanko do bardziej obeznanych kolegów, co może być przyczyną szarpania podczas jazdy niezależnie od biegu, wskazówka obrotomierza jakby niewiele ale falowała podczas tego szarpania, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy??? z góry dzięki, pozdro
  • REKLAMA
  • #2 4968934
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4968938
    sylwek870531
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Gaźnik może za mało paliwa dostawać. Najlepiej zwiększ mu dawkowanie i ustaw mu większe obroty.

Dodano po 59 [sekundy]:

No i sprawdź mu świece i czy jest wystarczająco mocna iskra.
  • REKLAMA
  • #4 4969144
    djpietrekbest
    Poziom 14  
    witam, jest to silnik 1.4 i.e. na monowtrysku, szarpie tylko na ciepłym silniku niezależnie czy jadę na benzynie czy na gazie, palec iskra i przewody oraz świece są oki, filtr powietrza wymieniony miesiąc temu wygląda jak nowy, filtra paliwa nie sprawdzałem bo jest pod autem ale szarpie również na gazie więc raczej nie to, obstawiam że może szwankować jakiś czujnik, tylko nie mam pojęcia który???może ktoś doradzi którego przetestować, pozdro
  • REKLAMA
  • #5 4969182
    sylwek870531
    Poziom 13  
    Ja miałem podobny w sumie problem z Fiatem Punto (najpierw szarpał, a później nam siadł kompletnie i nawet nie można go było odpalić), z tym, że później okazało się, że była to wina bodajże sterownika od elektronicznego wtrysku (koszt około 200zł). Na komputerze wszystko wykazało i dalej śmiga.
  • #6 4969309
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    Szukaj w układzie WN
    Dla pewności przyświeć lampą na znaki będzie wiadomo
  • #7 4969589
    djpietrekbest
    Poziom 14  
    do goldwinger czy mógłbyś mi bardziej przybliżyć co to jest za skrót "WN" bo nie mam pojęcia, z góry dziękuje, pozdro[/b]
  • #8 4969671
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    Wysokie Napięcie
    Mianowicie luz na palcu rozdzielacza
  • #9 4969696
    djpietrekbest
    Poziom 14  
    sprawdzałem i niema tam żadnych luzów przeczyściłem i złożyłem ale szarpie niezależnie od obrotów, raz na 2500 raz na 3500 lub na 4000 nie jest to regułą na których obrotach szarpie i niezależnie od biegu, sprzęgło jest dobre ponieważ było wymieniane przez poprzedniego właściciela, może jednak jakiś czujnik warjuje???? może jakieś sugestie??? z góry wszystkim dziękuje, pozdro p.s. szukałem na innych forach poświęconych temu modelowi i nic podobnego nieznalazłem
  • #10 4988282
    lokuś
    Poziom 11  
    po objawach moge powiedzieć na 100 procent sonda lambda pozdrawiam
  • #11 4992538
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Ewentualnie zapraszam na specjalistyczne forum o Tipo i Temprze: Tempra&Tipo Team www.tempra.org
  • #12 4993402
    djpietrekbest
    Poziom 14  
    witam, problem chyba rozwiązałem sam ponieważ przeczyściłem wszystkie złącza od czujników takich jak CPP, CPW, czujnik temperatury na kolektorze dolotowym oraz złącza od silniczka krokowego i wtryskiwacza i narazie pomogło na jak długo sie okaże ale dzięki wszystkim za porady, temat uważam za zakończony, pozdro

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej problemu szarpania i falowania obrotów w Fiacie Tipo 1.4 i.e. na monowtrysku wskazano kilka potencjalnych przyczyn. Zalecano sprawdzenie filtrów paliwa i powietrza, układu wysokiego napięcia (palec rozdzielacza, kopułka, przewody zapłonowe, świece), ciśnienia paliwa oraz jakości iskry. Problem występował na ciepłym silniku, niezależnie od paliwa (benzyna lub gaz) i obrotów. Sugerowano również możliwą usterkę sterownika elektronicznego wtrysku lub czujników, zwłaszcza sondy lambda. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się oczyszczenie złączy czujników CPP, CPW, czujnika temperatury na kolektorze dolotowym, silniczka krokowego oraz wtryskiwacza, co poprawiło pracę silnika i wyeliminowało szarpanie. Wskazano także specjalistyczne forum Tempra&Tipo Team jako źródło dodatkowej pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA