logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic tx-32lx70f - dioda 3 mignięcia, potem 4 cały czas

Nathan99 05 Kwi 2020 18:10 573 4
REKLAMA
  • #1 18591817
    Nathan99
    Poziom 8  
    Witam, kupiłem uszkodzony TV z zamiarem jego naprawy. Męcze się kilka godzin, mierze, szukam, zerkam na service manual i nie moge dojść do ładu i składu. Chodzi o to, że tv próbuje się uruchomić, zaświeci 3 razy diodą, następuje chwila odstępu, a następnie miga po 4 razy. Mierzyłem napięcia wg service manual (https://www.manualslib.com/manual/870997/Panasonic-Tx-32lx70f.html?page=9#manual) i zauważyłem, że niema napięcia DTV_9V, Main_9V oraz Panel_12V. Przy uruchamianiu słychać też pracujące (chyba) przełączniki wydobywające z siebie cyknięcia. Odpięcie płytki DG_Board daje tyle, że nie następują cyknięcia i tyle. Co warto sprawdzić, aby spróbować odpalić ten TV? Dodam że ktoś wcześniej tu grzebał i wymienił kondensatory, ale nic poza tym nie widać żeby było ruszane.

Na punkcie pomiarowym z płytki P_Board w punkcie P5, pole nr3 napięcie przy włączaniu to 24V i po cyknięciu spada do 0.3V, niewiem czy to jest normalne.
  • REKLAMA
  • #2 18592288
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 205
    Nathan99 napisał:
    Przy uruchamianiu słychać też pracujące (chyba) przełączniki wydobywające z siebie cyknięcia.

Chyba mowa o przekaźniku.

Dodano po 1 [minuty]:

Nathan99 napisał:
    Dodam że ktoś wcześniej tu grzebał i wymienił kondensatory, ale nic poza tym nie widać żeby było ruszane.

Skoro tak, to schemat trzeba zdobyć i sprawdzać czy czegoś nie brakuje i dalsze pomiary.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • #3 19030865
    arja
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam ten sam problem 26LX70F na module P napięcie jest 5v zgodnie z serwisówką brak 24v jest 0.4V
    telewizor zgasł wywalił bezpieczniki na listwie zasilającej teraz gdy włączę dioda miga 4 razy.
    Poproszę kolegów o poradę
  • REKLAMA
  • #4 19030918
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 205
    arja napisał:
    jest 5v zgodnie z serwisówką brak 24v jest 0.4V
    telewizor zgasł wywalił bezpieczniki na listwie zasilającej teraz gdy włączę dioda miga 4 razy.

To ciekawe. Bo i tego 5V nie powinno być w takiej sytuacji. Zasilacz do naprawy na początek. Schemat konieczny. Mierzyłeś coś na tym zasilaczu- podzespoły, diody, mosfety?
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #5 19030940
    arja
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    24V wg schematu wraca z modułu AP
    W trybie stand wino być max 4 V wg serwisówki
    zamówiłem zasilacz

Moderowany przez Dzimi:

Temat zamykam.