logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Predator Helios 300 - Dziwne Wskazania temperatury i throttling..

swirujeodtegolapka 07 Kwi 2020 18:42 2007 24
REKLAMA
  • #1 18597694
    swirujeodtegolapka
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam od paru dni borykam się z problemem którym jest temperatura w moim laptopie, która (moim zdaniem) wskazuje błędne odczyty.
    Zacznijmy od tego, że pare dni temu zrobiłem format laptopa (Resetuj do ustawien fabrycznych) i od tego momentu zaczęły sie problemy a zrobiłem formata ponieważ miałem problem ze sterownikami a i tak chcialem go juz troche przeczyscic.
    Gdy nic nie robie na laptopie jest włączony tylko pulpit temperatura jest poprawna 40-55c, ale gdy włącze Np.: Przegladarke, zaczne cos pobierać, wlacze gre itp mija dosłownie sekunda i z temperatury 50 wskakuje mi na 90c. Mowa tutaj o procesorze z kartą temperatury są w porządku. Zmieniłem ustawienia w zasilaniu na zrównoważone, ale problem dalej jest.. Poddałem go testom w programie Aida64 Extreme gdzie Cpu throttling pokazuje, że jest wykryty i podnosi się od 5 % do 25%.
    W zakładce statstyki w Aidzie gdy laptop nie jest poddawany testom pokazuje tez wysokie temperatury na rdzeniach
    Dodam, że raczej układ chłodzenia na pewno działa sprawnie ponieważ około 1,5 miesiaca temu wrócił do mnie z gwarancji gdzie wymienili mi cały układ chlodzenia. Problemy zaczęły się (chyba) od mometu formata bo przed formatem działania tego nie zauwazyłem.
    Laptop też przy odpalaniu odpala wiatraki na maxa po czym po chwili sie uspokaja to samo z przegladarka i innymi aplikacjami.
    Dzwoniłem już do acera, ale tam to zbyt wiele to mi nie pomogli.
    Jestem zielony w tym wszystkim i juz po prostu sił do tego nie mam.
    Wyżej informacje o systemie.
    Dodam rownież, że gdy pokazuje mi temperatury 90c+ laptop jest chłodny tak jakby miał z 40c.
    Wyżej aida podczas testu.
    Wyżej test jest wyłączony i tak jak mowiłem to sekunde zajmuje z 50c do 95 i odwrotnie... Predator Helios 300 - Dziwne Wskazania temperatury i throttling..
    Tutaj wykres czujnika gdy na laptopie jest wlączona tylko przegladarka.
    Proszę o pomoc bo już nie wiem co robić :)
  • REKLAMA
  • #2 18597742
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18597750
    swirujeodtegolapka
    Poziom 5  
    Robiłem już dzisiaj jeszcze raz format (przywracanie do ustawień fabrycznych) po czym sciagnalem wszystkie sterowniki od producenta, ale problem dalej jest.

Dodano po 2 [minuty]:

Tomequ123 napisał:
    Pobierz cały Win Update.

Spróbuję i dam znać

Dodano po 2 [minuty]:

Niestety nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 18597823
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18599420
    swirujeodtegolapka
    Poziom 5  
    Tomequ123 napisał:
    Jak dalej będą problemy, to konserwacja układu chłodzenia + undervolting obowiązkowo.
    [/quote]

Okej zrobiłem format z podanego linku i generalnie od razu po formacie było wszystko okej proces chodził na taktowaniu 2,8ghz nie był głośny, było okej. Po czym zainstalowałem sterowniki ze strony producenta i win update i zresetowałem laptopa no i problem wrócił znowu przy starcie wiatraki na maxa taktowanie skacze jak po*ebane od 0,50 do 3,60
  • #6 18599428
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18599446
    swirujeodtegolapka
    Poziom 5  
    Tak podstawowe na którym laptop chodzi bardzo stabilnie bo wczoraj przez 30 minut mi chodził dobrze tak jak powinien z taktowaniem do 2,8ghz a przecież powinien odpalać więcej gdy jest to wymagane podczas jakiejś gry itp.

Dodano po 39 [sekundy]:

Bios mam najnowsza wersje
  • #9 18599483
    swirujeodtegolapka
    Poziom 5  
    [quote="Tomequ123"]To undervolting najpierw.
    Dobra spróbuję ten undervolting i dam znać, ale jeśli chodzi o konserwację to naprawdę wątpię żeby cos było w środku nie tak skoro pare dni temu się normalnie zachowywał + układ chłodzenia jest cały nowy.

Dodano po 26 [minuty]:

Tomequ123 napisał:
    To undervolting najpierw.

Niestety przy wykonywaniu undervoltingu tak jak na instrukcji z yt laptop automatycznie się zawiesza i wyłącza.
  • #10 18599536
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18599542
    swirujeodtegolapka
    Poziom 5  
    Tomequ123 napisał:
    Zbyt duży minus, ile dałeś mV mniej?
    7700HQ nie undervoltuje się tak dobrze jak ósma, dziewiąta czy dziesiąta generacja.

Zawiesza mi się przy opcji "core voltage" Na początku dałem tak jak na filmiku 0,80 V przy czym się zawiesił i urchomił ponownie a potem spróbowałem chyba na 0,60 V i to samo.

Dodano po 1 [minuty]:

Generalnie w tym Extreme tuning utility przy informacji o systemie jest "Intel Turob Boost max' I mam to na false, może to jest problem?

Dodano po 2 [minuty]:

Naprawdę dziwi mnie ta temperatura... Teraz gdy nic nie robie jest 40c a gdy odpale Stress Test w 1 sekundę z 40c do 98c i system od razu zbija mi taktowanie nie daje mi przekroczyć w ogole 2,8Ghz

Dodano po 49 [sekundy]:

Przecież, żeby procek się nagrzał z 40c do 98c na pewno musi to trochę zająć a nie 1 przyciskiem stress test i nagle temperatura z 40c do prawie 100....
  • Pomocny post
    #12 18599566
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18599569
    swirujeodtegolapka
    Poziom 5  
    Dobra nie ma co od 2 dni się z nim męczę.
    Leci do serwisu.
    Temat uważam za zamknięty.
  • #14 18599583
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Masz rację. Nie da się w 1 sekundę z 40 do 90stC nagrzać. Może być wadliwy sensor.
    swirujeodtegolapka napisał:
    Bios mam najnowsza wersje

Zamieść 3-cią zakładkę CPU-Z.
    Zamieść pełną widoczną listę parametrów z HWinfo sensors z przed i przy throttlingu.
  • #15 18599588
    swirujeodtegolapka
    Poziom 5  
    safbot1st napisał:
    Masz rację. Nie da się w 1 sekundę z 40 do 90stC nagrzać. Może być wadliwy sensor.

No właśnie a wczoraj gdy zrobiłem formata to przez 30 minut pokazywał mi dobre temperatury do momentu aż nie zaczalem sciagac sterow od producenta i gdy win update nie pobrał wszystkiego.

Dodano po 1 [minuty]:

safbot1st napisał:
    Zamieść 3-cią zakładkę CPU-Z.
    Zamieść pełną widoczną listę parametrów z HWinfo sensors z przed i przy throttlingu.
    Z jakiego programu z Aida?

-
  • #16 18599603
    safbot1st
    Poziom 43  
    gdy zrobiłem formata to przez 30 minut pokazywał mi dobre temperatury

Tak, ale nie uruchamiał też wyższego napięcia i taktowania.
    Z kolei AIDA pokazuje Ci skok z 60-70stC na 90stC. To już bardziej realne.
    To windows 10. Jeśli sterowniki są winne, sprawdź jak będzie np. na W8 , W7. Wiem, że zarządzanie zasilaniem te OSy mają czasem totalnie inne.
    ps. HWi to nie AIDA. To osobny software:
    https://www.hwinfo.com/download/
  • REKLAMA
  • #17 18599620
    swirujeodtegolapka
    Poziom 5  
    safbot1st napisał:
    Tak, ale nie uruchamiał też wyższego napięcia i taktowania.
    Z kolei AIDA pokazuje Ci skok z 60-70stC na 90stC. To już bardziej realne.
    To windows 10. Jeśli sterowniki są winne, sprawdź jak będzie np. na W8 , W7. Wiem, że zarządzanie zasilaniem te OSy mają czasem totalnie inne.

Wrzucam te screeny. Predator Helios 300 - Dziwne Wskazania temperatury i throttling.. Predator Helios 300 - Dziwne Wskazania temperatury i throttling..
  • #18 18599637
    safbot1st
    Poziom 43  
    Pisałem,
    safbot1st napisał:
    Zamieść pełną widoczną listę parametrów

jednak nie wiem, czy mi to wciąż potrzebne.
    Może to jednak dobry pomysł pójść do serwisu. Niech sprawdzą co się dzieje w środku w laptopie skoro tak jest jak jest.
  • #19 18599652
    swirujeodtegolapka
    Poziom 5  
    safbot1st napisał:
    Może to jednak dobry pomysł pójść do serwisu. Niech sprawdzą co się dzieje w środku w laptopie skoro tak jest jak jest.

Jeśll chodzi o tą zakładkę to mi skacze non stop jak szalone te z 800 do 3600 cały czas. A na laptopie nic nie robie

Dodano po 3 [minuty]:

safbot1st napisał:
    Pisałem,
    safbot1st napisał:
    Zamieść pełną widoczną listę parametrów

jednak nie wiem, czy mi to wciąż potrzebne.
    Predator Helios 300 - Dziwne Wskazania temperatury i throttling.. Predator Helios 300 - Dziwne Wskazania temperatury i throttling.. Predator Helios 300 - Dziwne Wskazania temperatury i throttling..
    Wrzucę i tak może coś tam wyłapiesz.
  • Pomocny post
    #20 18599691
    safbot1st
    Poziom 43  
    Jak wrzuciłeś spoczynek to nic nie wyłapię. Zalecam serwis.
  • #21 18599731
    swirujeodtegolapka
    Poziom 5  
    No dobra mimo ze problem nierozwiązany to i tak dziękuje.
  • #22 18606163
    swirujeodtegolapka
    Poziom 5  
    Problem rozwiązany.
    Niestety na gwarancji poleciano ze mną w c*uja...
    Uklad chlodzenia nie jest wymieniony na nowy, elementy są porysowane a to co sie działo z pastami to nawet szkoda słów.
  • #23 18606475
    safbot1st
    Poziom 43  
    Problem rozwiązany.

W jaki sposób?
  • #24 18606716
    swirujeodtegolapka
    Poziom 5  
    safbot1st napisał:
    Problem rozwiązany.

W jaki sposób?

No niecałe 2 miesiące temu miałem (po raz 2 ten sam problem) z wiatrakiem i rok temu mi wymienili na nowy po czym 2 miesiace temu znow mialem ten sam problem i ponownie go odesłałem i dostałem informacje "Cały układ chłodzenia został wymieniony".
    Dziś poszedłem do serwisu i pokazali mi zdjęcia jak to wszystko wygląda i na pewno to nie jest "nowy" układ chłodzenia.
    Mogę potem wstawić zdjecia jeśli ktoś jest zaineteresowany jak wygląda "nowy" układ chłodzenia po 1,5 miesięcznym użytkowaniu :D
  • #25 18607001
    safbot1st
    Poziom 43  
    Napisz w jaki sposób rozwiazales problem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Predator Helios 300 zgłasza problem z nieprawidłowymi wskazaniami temperatury procesora, które skaczą z 40°C do 90°C w krótkim czasie, co prowadzi do throttlingu. Po przywróceniu ustawień fabrycznych i zainstalowaniu sterowników od producenta, problem nie ustąpił. Użytkownik próbował undervoltingu, jednak laptop się zawieszał. Wskazano na możliwość wadliwego czujnika temperatury oraz konieczność konserwacji układu chłodzenia. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na serwis, gdzie ujawniono, że układ chłodzenia nie został wymieniony na nowy, mimo wcześniejszych zapewnień.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA