logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens EQ5 Macchiato TE503501 - mało kawy, dużo wody w tacce

PowstanczyWiatr 09 Kwi 2020 15:40 2961 6
REKLAMA
  • #1 18602913
    PowstanczyWiatr
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Problem wygląda następująco. Ekspres robi mało kawy, większość wody ląduje do tacki ociekowej. Nie ma nigdzie przecieku, woda wypływa ze zbiornika wyrównawczego. Po przejrzeniu forum, postanowiłem wymienić oringi, tłumik pulsacji ciśnienia oraz zawór trójdzielny. Niestety nic to nie pomogło. Dodam również że fusy są wilgotne. Kawa której trochę wyleci jest gorąca, a woda która wpada do tacki zimna. Przy opcji płukanie urządzenia nie wylatuje woda z dysz, wpada cała do tacki (jest ciepła). Natomiast płukanie układu mlecznego działa dobrze.
    W czym może tkwić problem?
  • REKLAMA
  • #2 18604749
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 632
    Wylewka jest drożna? Co rozumiesz przez "zawór trójdzielny"?
  • REKLAMA
  • #3 18605376
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 401
    Witam. Przed wymianą niepotrzebnych części warto sprawdzić co jest przyczyną przedostawania się wody do tacy podczas parzenia kawy. Proponuję podejrzeć na otwartych drzwiach po zblokowaniu mikrowłącznika i wybraniu kawy dużej czarnej czy nie występują wycieki w okolicy bloku. Najczęstsze usterki to: uszkodzenie przyłącza kątowego bloku lub sprzęgła bloku - jeśli występuje, pęknięcie cylindra bloku. Warto sprawdzić czy nie jest zabitesitko tłoka lub wylewka przytkana.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 18607719
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 632
    PowstanczyWiatr napisał:
    nigdzie nie było wycieku

PowstanczyWiatr napisał:
    większość wody ląduje do tacki ociekowej

To jest ten wyciek czy go nie ma?

PowstanczyWiatr napisał:
    woda która wpada do tacki zimna
    Zimna woda musi pochodzić z zaworu bezpieczeństwa (tłumika pulsacji), gorąca z zaworu drenażowego. Sam musisz znaleść miejsce i moment wycieku.

Sprawdź drożność wylotu kawy, od sitka zaparzacza, poprzez zaworek cremu, wężyki aż do wylewki.
  • REKLAMA
  • #6 18609185
    PowstanczyWiatr
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Woda wycieka ze zbiorniczka wyrównawczego do tacki ociekowej. W środku ekspresu jest wszędzie sucho. Mam też zapasowy blok zaparzacza wymieniłem i dalej tak samo.
  • #7 20610821
    Lukcargliwice
    Poziom 2  
    Witam kolego, udało Ci się ustalić i naprawić usterkę ? Ja od jakiegoś czasu też mam taki sam problem :-(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem Siemens EQ5 Macchiato TE503501, który produkuje mało kawy, a większość wody trafia do tacki ociekowej. Po wymianie oringów, tłumika pulsacji ciśnienia oraz zaworu trójdzielnego, problem nadal występuje. Fusy są wilgotne, kawa jest gorąca, a woda w tacki zimna. Użytkownik sprawdził drożność wylotów i nie zauważył wycieków, jednak woda wypływa ze zbiornika wyrównawczego. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie przyłącza kątowego bloku, sprzęgła bloku oraz drożności wylotu kawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA