logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Małe transfery na AP Unify Ubiquity AP AC PRO, UNIFY HD PRO, UNIFY PRO.

Adrianotron 10 Kwi 2020 16:59 621 11
REKLAMA
  • #1 18605864
    Adrianotron
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Dzień dobry, posiadam trzy AP'ki Unify podłączone do switcha Planet gdzie na wyjściu switcha po kablu mam 530Mb/s. Każdy AP Ubiquity jest inny: jest wersja PRO , PRO HD ac i PRO ac. Na każdym z nich mam transfery od około 130Mb/s do 180MB/s. Nie jestem w stanie dojść dlaczego transfery są tak słabe? Nie mogę tego też znaleźć żadnej funkcji w sterowniku Unify Network która mogłaby za to odpowiadać.
    Jeśli ktoś ma jakiś pomysł proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18606789
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Na czy to sprawdzasz? Laptop jaką kartę wi-fi posiada? Jakie mimo?
    Pokaż stan połączenia? Jaka wynegocjowana prędkość?
  • #3 18608154
    Adrianotron
    Poziom 9  
    Sprawdzam to nowym laptopem ciężko mi teraz napisać jakim ponieważ nie mam go aktualnie u siebie ale kosztował 3500 w media expercie wiec jest tam chociaż technologia N pewnie, sprawdzam to też Samsung Galaxy S8+ oraz Iphone 10S oraz tabletem Asus ZenPad 3S Z500M większość tych urządzeń posiada już standard wifi ac. W telefonie Samsung Galaxy S8+ pokazuje w pozycji prędkośc internetu 400Mbps po połączeniu z AP Unify HD PRO, a po podłączeniu do AP AC PRO 360Mbps z kolei po podłączeniu do AP PRO pokazuje się 300Mbps. Wszystkie testy prędkości i transferu rzeczywistego wykonuje z urządzeniem w odległości około 2m od AP więc siła sygnału jest bardzo dobra.
  • #4 18608442
    n6210
    Poziom 29  
    Ocena: 169
    Pytanie jaką technologię połączenia pokazuje telefon Powinno być AC lub Wifi5 - może urządzenia zakłócają się nawzajem, ew. masz dużo innych urządzeń w okolicy i śmietnik w powietrzu.
  • REKLAMA
  • #5 18608780
    Adrianotron
    Poziom 9  
    I "śmietnik" powoduje, że zamiast powiedzmy 500Mbps mam od 160 do 180 Mbps na wszystkich trzech urządzeniach? umiejscowionych w rożnych częściach budynku? No i nawet jeśli żadne z urządzeń nie pracowałoby w trybie ac to poprawiony standard N obsługuje przynajmniej teoretycznie 450Mbps więc myslę, że takie teorie można raczej między gusła wsadzić. Bardzo prosiłbym bym o odpowiedź kogoś kto ma troszkę więcej wiedzy ale "fachowej" w temacie.
  • #6 18608928
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 18609366
    Adrianotron
    Poziom 9  
    W programie UNIFI Network do sterowania AP'kami pokazuje mi, że Iphone 10S i Samsung Galaxy połączone są ze AP w standardzie ac. Jak mam sprawdzić czy zorientować się jakie te urządzenia mają mimo i czy mimo dotyczy tez standardu ac?

Jestem laikiem co do sieci WIFI a co do prędkości kieruje się danymi znalezionymi w sieci tutaj np: definicja standardu N:

" IEEE 802.11n należy do grupy standardów IEEE, które określają metody transmisji w bezprzewodowych sieciach lokalnych. Został zatwierdzony w roku 2009. Standard 802.11n pracuje z szybkościami 100,35; 252,88; 540 Mb/s przy pasmie częstotliwości 2.4 lub 5.0 GHz. Osiąganie takich prędkości możliwe jest dzięki użyciu technologii Multiple Input Multiple Output (MIMO) wykorzystująca wiele anten do nadawania/odbioru sygnału, czyli sygnał jest nadawany z kilku źródeł i odbierany przez kilka odbiorników[1]. Ponadto urządzenia 802.11n potrafią wykorzystywać wiele kanałów transmisyjnych do stworzenia jednego połączenia, co teoretycznie dodatkowo podwaja dostępną prędkość transmisji. Przepustowość, z nadmiarem kodowania przy wykorzystaniu wszystkich anten, sieci 802.11n sięga do 600 Mb/s"

Jak mam więc traktować te informacje skoro twierdzisz że standard N na 2,4Ghz to 150 Mbps. Przepraszam, że tak drąże nie chce podważać niczyjej wiedzy. Staram się to po prostu jak najlepiej zrozumieć.

Dodano po 31 [minuty]:

Właśnie połączyłem mój komputer stacjonarny za pomocą WIFI z fabryczną anteną podpiętą do płyty głównej trzema kabelkami rozumiem że to 3xMIMO i mam 261Mbps. Wynika z tego, że w moich pozostałych telefonach mam chyba straszy standard/słabszy standard.
  • REKLAMA
  • #8 18609598
    n6210
    Poziom 29  
    Ocena: 169
    Adrianotron napisał:
    Bardzo prosiłbym bym o odpowiedź kogoś kto ma troszkę więcej wiedzy ale "fachowej" w temacie.
    Cóż skoro taki z ciebie fachowiec to radź sobie sam :) Tylko po kiego pytania zadajesz jak wszystko wiesz... teoretycznie... ja w takim razie idę film pooglądać bo dzięki swojej niwiedzy mam 866Mbit na radiu o wiele gorszym niż mają te twoje urządzenia :)
  • #9 18609679
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18609897
    Adrianotron
    Poziom 9  
    Pisząc gorszy standard miałem na myśli niższą wersję MIMO właśnie bo wszystkie urządzenia łączą się w standardzie ac. Trochę zgłupiałem po tym jak uzyskałem 236Mbps na komputerze stacjonarnym zrobiłem test przy pomocy Samsunga S8+ i uzyskałem ten sam wynik co na kompie. Jednak zdarzyłosię to tylko raz i później wróciło do poprzednich wartości czyli 180Mbps.

Dodano po 6 [minuty]:

n6210 napisał:
    Cóż skoro taki z ciebie fachowiec to radź sobie sam Tylko po kiego pytania zadajesz jak wszystko wiesz... teoretycznie... ja w takim razie idę film pooglądać bo dzięki swojej niwiedzy mam 866Mbit na radiu o wiele gorszym niż mają te twoje urządzenia

Cóż osiągane transfery niekoniecznie są wyznacznikiem tego jakim jest się fachowcem. Ja nim z pewnością nie jestem, ale jeśli Ty się nim czujesz to gratuluję bo przy ogromie wiedzy jaką trzeba dziś posiadać biorąc pod uwagę obecny poziom zaawansowania technologicznego budzi mój szacunek.
  • #11 18610052
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18610314
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2512
    Ja się jeszcze zastanawiam jakie autor ma ustawione szerokości kanałów, bo coś mi się wydaje, że zostawił na domyślnych 40MHz dla sieci 5GHz i 20MHz dla 2,4GHz.
    Do tej pory autor nie pokazał też widma rozkładu kanałów o co był proszony (np aplikacja WiFi Analyzer).
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niskimi transferami danych na trzech punktach dostępowych Ubiquiti Unify (PRO, PRO HD, PRO AC), które osiągają prędkości od 130 do 180 Mb/s, mimo że switch Planet na wyjściu generuje 530 Mb/s. Użytkownik testował różne urządzenia (laptop, smartfony) w bliskiej odległości od AP, uzyskując różne wyniki prędkości. W dyskusji poruszono kwestie zakłóceń sygnału, technologii MIMO, szerokości kanałów oraz analizy Wi-Fi, sugerując, że zakłócenia mogą wpływać na osiągane prędkości. Użytkownicy zalecają przeprowadzenie analizy Wi-Fi oraz testów prędkości, aby zidentyfikować potencjalne problemy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA