logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duży spadek jakości połączenia WiFi po kilku minutach Ubiquiti UniFi AP, AC Long

wojoo 31 Lip 2018 09:34 1563 5
REKLAMA
  • #1 17358834
    wojoo
    Poziom 10  
    Cześć,
    Mam problem ze swoim Ubiquiti UniFi AP, AC Long Range, za każdym razem spada mi prędkość (jakość) połączenia. Sprawdzam to na telefonie Galaxy s9+ i jak loguje się do swojej sieci (wyłączam i włączam ponownie wifi w tel) to pokazuje mi prędkość sieci np 320Mbps a po chwili zaczyna spadać choć stoję dokładnie pod urządzeniem. Po dłuższej chwili spada mi jakość połączenia do 72Mbps (lub niżej) przez co fizycznie nie jestem w stanie wykorzystać pełnego łącza (tak jakby z 5GHz przerzucał się na 2.4)

przykład:

Duży spadek jakości połączenia WiFi po kilku minutach Ubiquiti UniFi AP, AC Long

Prośba o jakąś poradę co w tym temacie można zrobić / jak skonfigurować aby łącze mogło być wykorzystane w 100%

Mam oczywiście roaming i wszystko ustawione na auto. 5GHz i 2.4 ustawione na default czyli rozgłaszanie po tym samym SSID i nie chciałbym tego zmieniać

Jeśli chodzi o okablowanie, być może ktoś może weźmie to pod uwagę (cały dom jest puszczony w UTP kat6)

Dodam, że w telefonie nie mam uruchomionego żadnego oszczędzania energii czy wyłączania sie WiFi w przypadku braku korzystania
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17359738
    wojoo
    Poziom 10  
    Proszę,

odstęp może 1 minuta

Pomiary robione dokladnie w tym samym miejscu - jakies 30cm od anteny

Zaobserwowałem, że przy przejściu na inny AC (roaming) od razu przechodzi na 2.4 i nie chce wrocic do 5GHz

obecne ustawienia:
    Duży spadek jakości połączenia WiFi po kilku minutach Ubiquiti UniFi AP, AC Long Duży spadek jakości połączenia WiFi po kilku minutach Ubiquiti UniFi AP, AC Long
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17403961
    robolep
    Poziom 1  
    Decyzja wyboru sieci zależy zawsze od urządzenia mobilnego (Client). Poprawna konfiguracja punktu dostępowego (AP) nie gwarantuje poprawnego działania. Sterowniki kart wifi w urządzeniach mobilnych niestety bardzo często nie działają jak trzeba.
REKLAMA