logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słupowa stacja transformatorowa - mocowanie trafo

mariusz004 10 Kwi 2020 17:15 1359 3
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 18606092
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6601
    Zależy co uważasz jako "typowy sposób".
    Generalnie transformator nie musi być przytroczony do konstrukcji, jego ciężar jest wystarczający aby stał stabilnie.

Aczkolwiek jakiś czas temu wiązano trafa do łoża za pomocą taśm Ensto. Miało to utrudnić życie złodziejom.
    Temat umarł gdy Policja skuteczniej zajęła się punktami skupu metali kolorowych i ich dostawcami.
  • REKLAMA
  • #3 18608292
    marwis00
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Raczej nie ma jednego sposobu mocowania. Te które ja widziałem nie były stawiane kółkach - kółka wykręcane całkowicie, lub przykręcone od góry, na zapas. Zwykle tylko postawiony na konstrukcji. Czasami widywałem płozy przykręcone na takie U-śruby. Swego czasu na pomorzu inspektorzy mieli pomysł żeby spawać trafo do konstrukcji żeby zabezpieczyć przed kradzieżą! Mało skuteczne, bo nie trudno odkręcić obejmy mocujące konstrukcję pod trafo.
  • #4 18618744
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1145
    Ja tam może się nie znam ale dałbym transformator po drugiej stronie słupa. Teraz na słup oddziałują siły od naciągniętych trzech linek sieci sN i w tym samym kierunku odziałowuje ciężar transformatora.
REKLAMA