logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować brum i pisk w wzmacniaczu na lampach PCL86?

KJelektronik 10 Kwi 2020 22:43 828 8
REKLAMA
  • #1 18607032
    KJelektronik
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam.
    Próbuję właśnie zbudować wzmacniacz na wyżej wymienionych lampach. Przy zwartej siatce triody do masy wzmacniacz brumi. Gdy puszczam muzykę przy odpowiedniej głośności nie słychać brumu (jednak jak ściszę muzykę to jest słyszalny ) a sam dźwięk nie brzmi na zniekształcony. Jeśli jednak np. wyłączę tablet podczas gdy podaje on sygnał na wzmacniacz to pojawia się głośny pisk, który znika jeśli ponownie puszczę muzykę. Wzmacniacz montowałem ponownie już dwa razy. Na tą chwilę masa łączy się na środkowym pinie podstawki i stamtąd podłączony jest jeden przewód do masy zasilacza. Przewody sygnałowe są ekranowane. Wzmacniacz jest zrobiony na podstawie avt455. Różni się zasilaczem jest tylko jedna filtracja na oba kanały (mostek-100nF-100uF-połączone szeregowo rezystory 1.2K-100uF-100nF). Sygnał na tą chwilę idzie prosto na kondensator 47nF a z niego na siatkę.
    Żarzenie prądem stałym.
    Wiem, że jest to temat, który był już poruszany jednak pomimo tego że w wzmacniaczu wykonałem już:
    - próba na obu transformatorach i lampach
    - dodanie rezystora 1K w szereg z siatką pentody
    - wstawienie 110K na anodę triody zamiast 220K
    Do teraz nie udało mi się rozwiązać tego problemu. Wyciągnąłem nawet trafo zasilające poza obudowę żeby się upewnić czy to nie on powoduje brum ale nic to nie dało . Pisk i brum znika jeśli równolegle z uzwojeniem pierwotnym dam kondensator 100nF jednak powoduje to znaczny spadek głośności. Kondensator 1nF nie rozwiązywał problemu. Dodatkowo lampa mocno się grzeje wg. mojego multimetru do ponad 150 stopni. Problem występuje zarówno z podłączonym sprzężeniem zwrotnym jak i bez .
    Dodam że obudowa jest drewniana czy to może mieć tutaj znaczenie? Transformator jest zabudowany kawałkami blachy podłączonymi do masy dla ekranowania.

Co jeszcze mogę zrobić żeby wyeliminować te piski i brum?
    Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 18607299
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    Jedno zdjęcie warte więcej niż 1000 słów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18607409
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3013
    Zmierz napięcie w wyznaczonych punktach obu kanałów. Jak wyeliminować brum i pisk w wzmacniaczu na lampach PCL86?
  • REKLAMA
  • #4 18607909
    KJelektronik
    Poziom 6  
    1.242v
    2.216v
    3.204v
    5.0.02v/ dotknięcie powoduje podgłośnienie brumu
    6.140-200v/ tutaj napięcie "lata" mniej więcej w tym zakresie,przy przytrzymaniu sondy w tym punkcie w głośniku pojawiają się takie jakby oscylacje brzmiące dość podobnie do tego brumu
    7. 1.045v/tutaj przy dotknięciu też słychać trzaski

Dodano po 6 [minuty]:

Zmierzyłem napięcie nr.6 jeszcze raz. Teraz wychodzi tam 106v z czego dotknięcie tego punktu również powoduje podgłośnienie brumu.
    Zapomniałem dodać że uruchomiony Jest tylko jeden kanał
  • Pomocny post
    #5 18608536
    aksakal
    Wymiary przeprowadzaj przy położeniu regulatora głośności na minimum. Gdzie wynik wymiaru w punkcie 4? Która przyczyna zamiany rezystora 220к na 100к.W punkcie 5 nie musi być napięcia dodatniego, czy pomylił się czy łapiesz przeszkodę na kable woltomierza.Sprawdź С5 na upływ. Podobnie do tego, że masz wzbudzenie kaskady triody.Spróbuj również zamienić miejscami wyprowadzenia jednego z uzwojen wyjściowego transformatora.Być może w zamian sprzezenia zwrotnego masz dodatnie.
  • #6 18608687
    KJelektronik
    Poziom 6  
    W 4 jest 5.05v. w chwili pomiarów siatkę triody zwarłem to masy. Na tą chwilę sygnał mam podany przez kondensator 47nf bezspośrednio na siatkę triody. Potencjometru póki co nie podłączałem. Kondensator separujący nie ma raczej przewodności. Sprawdzałem na 2 nowych kondensatorach. Myślę że te niewielkie napięcie dodatnie w pkt.5 wynika raczej z błędu pomiarowego multimetru. Sprzężenie zwrotne jest na tą chwilę odłączone.
  • REKLAMA
  • #7 18608902
    aksakal
    Bez potencjometra głośności i bez sprzezenia zwrotnego wzbudzenie wzmacniacza gwarantowano zabezpieczono. Wejście wzmacniacza wysokoomowe i wzmacniacz łapie wszystkie zakloczenia jak z sieci tak i od wszystkich źródeł impulsów (lampy energooszczędne, zasilacz komputera) i t. d.
  • #8 18609218
    KJelektronik
    Poziom 6  
    Masz rację. Podłączyłem sprzężenie zwrotne i brum jak i piski zniknęły, wzmacniacz gra już jak należy. Zastanawiam się tylko nad dwoma sprawami:
    1. Myślę nad tym czy nie zmniejszyć rezystorów w zasilaczu bo już przy jednym kanale napięcie spada do 216V więc przy drugim może być pewnie w okolicach 200V.
    2. Przy dużych głosnościach słychać takie dość ciche szumy brzmiące czasem trochę jak skwierczenie czy jest to normalne i czy ewentualnie można jakoś ten efekt zmniejszyć. Póki co na uzwojeniu pierwotnym transformatora głośnikowego nie dałem żadnego kondensatora, w sprzężeniu zwrotnym jest 66pF.
  • #9 18609244
    aksakal
    Obowiązkowo ustal kondensator С8 w pierwotnym uzwojeniu transformatora!!! Nominał rezystora R8 dobierz tak, żeby anodowe napięcie przy zasilaniu 2 kanałów odpowiadało polecanemu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik buduje wzmacniacz na lampach PCL86, napotykając problemy z brumem i piskiem. Po pomiarach napięcia w różnych punktach układu, stwierdzono, że brum nasila się przy dotykaniu niektórych punktów. Po odłączeniu sprzężenia zwrotnego i potencjometru głośności, wzmacniacz był bardziej podatny na zakłócenia. Po podłączeniu sprzężenia zwrotnego, brum i pisk zniknęły, a wzmacniacz działa poprawnie. Użytkownik rozważa zmniejszenie rezystorów w zasilaczu oraz zastanawia się nad cichymi szumami przy dużych głośnościach. Zostało zasugerowane, aby ustalić kondensator w pierwotnym uzwojeniu transformatora oraz odpowiednio dobrać rezystor R8.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA