logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz lampowy PCL86 - jak poprawić filtrowanie zasilania?

zartur82 16 Kwi 2007 09:59 3136 10
REKLAMA
  • #1 3791339
    zartur82
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    W moim wzmacniczu na PCL86 jest jeden duzy kształtem kondensator o wartości 50+50uf.
    Moje pytanie - czy to on odpowiada za odfiltrowanie zasilania?
    Gdzie miałbym umieścić kond. elektrolitycznego np. 47-100uf 350V (tyle wystarczy chyba?)

Nie wiem juz co mam zrobić, trafo wykreciłem - buczy, przewody sygnał.wymieniłem - buczy, większość elementów zmieniłem - buczy.
    Jak zekranować lampe? Pomózcie bo mam chęci go na strych wynieść, a nie chciałbym bo dzwięk lustro!

Wzmacniacz napędza lampa PCL86 i trafo TS40/19
  • REKLAMA
  • #2 3791361
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 647
    Witam
    Tak, ten kondensator odpowiada za filtrowanie napięcia. Szkoda, że nie narysowałeś tego Twojego zasilacza. Czy między kondensatorami masz rezystor?
    Pozdrawiam
  • #3 3791426
    zartur82
    Poziom 13  
    Witam ;)
    Tak jest rezystor równolegle wpięty do kondensatora (jest tylko jeden kondensator).
  • REKLAMA
  • #4 3791787
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

Jeśli lampy żarzone są napięciem zmiennym, to należy z symetryzować to napięcie względem masy.
    Robi się to poprzez umieszczenie potencjometru pomiędzy dwoma przewodami napięcia żarzenia, a ślizgacz podłączamy do masy. Potem potencjometrem musisz ustawić najmniejszy poziom brumu.

Wzmacniacz lampowy PCL86 - jak poprawić filtrowanie zasilania?

Potencjometr powinien mieć ok. 470 omów

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3792143
    zartur82
    Poziom 13  
    Po czym mam poznać że to prąd zmienny,po schemacie widze przełącznik napięcia(dobrze nazwałem?).W moim nie ma takiego jest to chyba prąd stały,tak rozumiem...
  • #6 3792238
    Artur k.
    Źle rozumiesz :)

Dałem przykładowy schemat, żebyś widział jak ma być włączony potencjometr do symetryzacji napięcia żarzenia (na schemacie nózki oznaczone 13 i 14)

A po czym poznać czy napięcie zmienne czy stałe ?, jeśli żarzenie jest prosto z transformatora, to mamy do czynienia z napięciem zmiennym i należy je z symetryzować. Jeśli napięcie jest brane z transformatora i prostowane, to mamy do czynienia z napięciem stałym.

Pozdrawiam
  • #7 3792290
    zartur82
    Poziom 13  
    A to jasne dzięki.Póżniej zmienie sobie konda i wstawie potka.O rezultatach powiadomie...dzięki
  • #8 3794719
    zartur82
    Poziom 13  
    Witam.No i wymieniłem kilkakrotnie konda we wzmaku i nic,co prawda z tv lampowego może suche juz i tamte.Jakiego konda elektrolitycznego mogę umiescić zamiast konda 50+50uf/350V,mam u siebie konda 120uf/325V nadawałby się.Czy trzeba by połączyć (-)z konda do masy,bo stary mniał -minus na obudowie.Jak zekranować lampę?Pomocy!Jeszcze jedne pytanko,do symetryzacji żarzenia może być 470ohm czyli 47k?
  • REKLAMA
  • #9 3795792
    Artur k.
    Do symetryzacji 470omów - tak jak pisałem

Co do filtracji to niestety musisz użyć dwóch kondensatorów, ponieważ wraz z rezystorem tworzą one filtr typu PI.
    Możesz kupić dwie sztuki 47uF/400V lub większe (pojemność).
    Minus kondensatora oczywiście należy połączyć z masą.

P.S.
    Uważaj żeby Cie prąd nie kopnął, tam są napiecia rzędu 300V i nie ma żartów.

Pozdrawiam
  • #10 3795925
    emka371
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Witam!
    1. 470Ω to nie 47k. 47k = 47000Ω, natomiast 470Ω = 0,47k(Ω).
    2. Wbrew temu co piszesz masz w układzie dwa kondensatory elektrolityczne we wspólnej obudowie, która jest jednocześnie ich zaciskiem ujemnym. Dwa wyprowadzenia do których podłączony jest rezystor to zaciski dodatnie tych kondensatorów. Układ jest dokładnie taki jak na schemacie kolegi Artura K. (symbole graficzne z lat sześćdziesiątych ale układ jest taki). Do poprawnej pracy te kondensatory wymagają pewnego styku z masą - spróbuj wyczyścić te miejsca drobnym papierem ściernym i dobrze dokręcić obudowę kondensatorów.
    3. Czy możesz zmierzyć napięcie żarzenia (nóżki 4 i 5 lampy)? Moje wątpliwości budzi zastosowana tu lampa, rzadko spotykana poza odbiornikami TV. Jest to lampa serii P czyli o prądzie żarzenia 300 mA - miała o ile pamiętam ok. 13V przy tym prądzie. Poza odbiornikami TV powszechnie stosowany był odpowiednik tej lampy z serii E (napięcie żarzenia 6,3V) tj. ECL86.
    4. Symetryzacja napięcia żarzenia była rzadko stosowana przy prostych dwustopniowych konstrukcjach. Jeśli chcesz ją zastosować i napięcie żarzenia jest ok. 13V to potencjometr o mocy 1W.
  • #11 3795989
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    :arrow: zartur82
    Proszę zaniechać używania w tekście slangu (reg.p.10.9) np. wzmak, kond, potek itp., w przeciwnym razie cały temat usunę do "Kosza oraz udzielę ostrzeżenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz lampowy z lampą PCL86 i transformatorem TS40/19 ma problem z brumem zasilania. W układzie zasilania znajduje się kondensator elektrolityczny 50+50 µF, który odpowiada za filtrowanie napięcia. Zaleca się stosowanie dwóch kondensatorów elektrolitycznych połączonych z rezystorem tworząc filtr typu PI, np. 2x 47 µF/400 V, z ujemnym biegunem połączonym do masy. W przypadku żarzenia lampy, jeśli jest zasilane napięciem zmiennym bez prostowania, należy zastosować symetryzację napięcia żarzenia za pomocą potencjometru 470 Ω podłączonego między przewodami żarzenia, a ślizgaczem do masy, co pozwala zredukować brum. Napięcie żarzenia lampy PCL86 wynosi około 13 V przy prądzie 300 mA. Wymiana kondensatorów i poprawne połączenie masy są kluczowe dla redukcji zakłóceń. Zaleca się również dokładne oczyszczenie i dobry kontakt masy kondensatorów. Należy unikać błędów w doborze wartości rezystora symetryzującego (470 Ω, nie 47 kΩ). Wzmacniacz wymaga ostrożności ze względu na wysokie napięcia (około 300 V).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA