logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Qviart Lunix3 4k - Nie włacza się z trybu czuwania

netpro 15 Kwi 2020 08:26 636 5
REKLAMA
  • #1 18618864
    netpro
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Od kilku dni dekoder po wyłączeniu z pilota, nie chce się włączyć. Trzeba wyłączyć i włączyć przełącznikiem zasilania na tylnym panelu. Ustawienia fabryczne, wgranie softu od nowa nic nie daje (Openatv 6.4).
    Co ciekawe, zaraz po wyłączeniu można go włączyć. Zauważyłem, że zegar na froncie dekodera zatrzymuje się równo 5 min od wyłączenia, kilka razy sprawdziłem, zawsze było to 5 min.
  • REKLAMA
  • #2 18619401
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2910
    Tak sam z siebie czy coś robiłeś?
  • REKLAMA
  • #3 18620067
    netpro
    Poziom 11  
    Raczej sam z siebie, soft aktualizuję na bieżąco, zmieniam picony, listy kanałów, ale raczej nic co by miało wpłynąć lub czego wcześniej nie robilem. Tymbardziej, że wgrany soft od nowa nie zmienia tego.

Edit.
    Po odłączeniu dysku dekoder działa poprawnie. Po ponownym podłączeniu dalej sie nie włącza po 5 min. Dysk wewnętrzny, WD 1tb , ma ok pol roku.

Robię kopię danych, sprawdzę dysk, jak ok to podłącze, zainicjuję od nowa i zobaczę jak będzie.
  • REKLAMA
  • #4 18620436
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2910
    netpro napisał:
    Raczej sam z siebie,
    Po odłączeniu dysku dekoder działa poprawnie. Po ponownym podłączeniu dalej sie nie włącza po 5 min. Dysk wewnętrzny, WD 1tb , ma ok pol roku..

A o dysku nie wspomniałeś?
  • REKLAMA
  • #5 18620680
    netpro
    Poziom 11  
    LeDy napisał:
    netpro napisał:
    Raczej sam z siebie,
    Po odłączeniu dysku dekoder działa poprawnie. Po ponownym podłączeniu dalej sie nie włącza po 5 min. Dysk wewnętrzny, WD 1tb , ma ok pol roku..

A o dysku nie wspomniałeś?

Nie wspomniałem, bo to standard przy takim dekoderze i nie przyszło mi do głowy, tymbardziej, że funkcje dysku normalnie działały.

Po wymianie 3 dysków i ciągłym problemie, rozwiązaniem okazalo sie odłączenie i podłączenie sata po stronie płyty głównej. Dekoder zachowuje sie jak powinien. Dzięki.

Edit
    Jednak rano okazało się, że dekoder nie chce się włączyć i tak samo zegar zatrzymał sie.

Jakies pomysły, czy uszkodzenie sprzętu i reklamacja?
  • #6 18625945
    netpro
    Poziom 11  
    Problemem okazało się oprogramowanie, jego ostatnia aktualizacja. Wersja z marca działa poprawnie.
REKLAMA