logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie przelutować wtyczkę jack słuchawek bez zwarć?

the_d 01 Paź 2005 17:16 1140 4
REKLAMA
  • #1 1864853
    the_d
    Poziom 10  
    Mam problem, po jakims czasie uzywania przewod na wyjsciu jacka sie uszkodzil i ciagle przerywalo. No wiec pokiego bede kupowal nowe slychawki jak wystarczy tylko przelutowac i problem z glowy.
    Teoretycznie 5min i z glowy ale nie wiem qrwa co to jest za jakis patent bo ciagle lapie mi jakies zwarcia jak poruszam wtyczka. Juz 3 raz ucinam kabel i lece od nowa i za kazdym razie to samo.
    Mam teorie ze pod wplywem ciepla z lutownicy ten lakier izolacyjny zaczyna sie topic i lapie zwarcia z masa gdzies przy samym koncu izolacji. Juz kombinowalem na rozne sposoby ale zawsze na koncu jak troche powyginam kablem tuz przy jacku to lapie zwarcie. (Kabel jest ok, tylko jak sie pociagnie troche go z wtyczki to przerywa)

I moje pytanie: Macie jakis patent na zlutowanie tego? Bo z tego co widze to chyba nalezalo by to wszystko jakos zalac - tak jak bylo w oryginale - bo inaczej to chyba nie da rady tego uniknac.
  • REKLAMA
  • #2 1865850
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1047
    Patent na lutowanie nie istnieje. Trzeba poprostu zeskrobać izolację i dobrze rozgrzaną cyną z kalafonią (topnikiem) pobielić przewody. Zrobić to należy szybko. Tak samo trzeba pobielić wyprowadzenia wtyczki. Dobrze rozgrzać wyprowadzenia wtyczki i szybko przylutować przewody. Po wszystkim trzeba klejem termicznym (z pistoletu lub laski) zaizolować kabelek w miejscu przylutowania do wtyczki i trochę dalej w kierunku kabla (2 cm?). Zakręcić na to osłonę i powinno działać.
  • REKLAMA
  • #3 1865907
    adi-niunio
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    jeśli to "mały jack" i nieizolowałeś nóżek, możliwe że zwracia robią się po nałożeniu obudowy.
  • REKLAMA
  • #4 1866415
    Adap
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Całkowicie zgadzam sie z przedmówcą jeśli to mały jack to zwróć uwage na to czy nózki sie nie zwierają. a jesli to nie pomoże to możę jakiśkrótki kurs lutowania??
  • #5 1867083
    czumkin
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    A może masz poprostu wtyczke uwaloną. Ja kiedyś taką miałem jak się wyprowadzeniami poruszało to sie zwarcie robiło. Sprawrz omomierzem ruszając wyprowadzeniami.
REKLAMA