logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Infekcja Grovas i brak BOOTMGR po instalacji EaseUS Manager

Maciek5882 17 Kwi 2020 23:14 258 4
REKLAMA
  • #1 18626686
    Maciek5882
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich, problem mój polega na tym, że po zainstalowaniu programu z Internetu easeus particion manager z nieznanego źródła (wiem tylko moja wina) zainfekowalem komputer wirusem z tego co już się dowiedziałem Grovas ,który zaszyfrowal pliki i po zrestartowaniu komputera nie mogę nawet włączyć Windowsa 7 bo pisze:
    Brak BOOTMGR
    Naciśnij ctrl+alt+delete aby zrestartowac i tak w kółko...
    I chciałbym się was poradzić czy ktoś miał podobna sytuację i jak to naprawić. Już przeczytałem większość opisanych problemów na Google i mogę powiedzieć że nic się nie udaje bo nie mogę nawet Windowsa 7 od nowa zainstalować z BIOSu z płyty. Będę bardzo wdzięczny za pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 18626712
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Danych już nie próbujesz odzyskać? Możesz podglądnąć linuxem co się dzieje.
    A partycjonowania nie ruszałeś? Może to nie infekcja. Skąd ta pewność?
    Co to za komputer/laptop?
  • REKLAMA
  • #3 18626718
    Maciek5882
    Poziom 6  
    Nie próbuje bo mam kopię zrobioną ważnych danych na innym dysku więc aż tak mocno mi nie zależy jednak wiadomo jak by była możliwość to by było świetnie. Komputer stacjonarny i tylko tyle powiem bo do informacji dostępu teraz nie mam :)
    To infekcja bo na każdym folderze była wiadomość dokładnie już nie pamiętam ale coś takiego dont worry your databases, fotos are encrypted coś tam i że za 980 $ można wykupić z obniżka do 490 za pierwszy plik
    Komputer gigabyte tyle wiem ale Stary już jak na dzisiejsze czasy mam go chyba z 10 lat
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18626730
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Maciek5882 napisał:
    nic się nie udaje bo nie mogę nawet Windowsa 7 od nowa zainstalować z BIOSu z płyty.

F12 na start komputera, wybrać installkę z USB. Jak nie działa - zmienić installkę. Pogłówkować z trybami UEFI.
  • #5 18627948
    Maciek5882
    Poziom 6  
    Okej zrobiłem tak, że wcisnalem f12 przy starcie i wybrałem opcję cdroom First boot device i wystarczyło. Dziękuję za pomoc mam nauczkę żeby nie ściągać programów z nieznanych źródeł.
REKLAMA