logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ekspres Bosch tes50658de/05 - Powtarzająca się informacja uruchom ponownie

Ptomekp72 18 Kwi 2020 21:39 2991 20
REKLAMA
  • #1 18628724
    Ptomekp72
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Po włączeniu ekspresu wyskakuje informacja ,uruchom ponownie. Po kilkukrotnym uruchomieniu ponownie (też wyłańczanie z gniazdka na kilka sekund) ekspres się uruchomi zrobię kawę, albo i nie bo w połowie cyklu znowu chce ponownego uruchomienia. Czasami zrobi kilka kaw bez żadnego problemu a czasami potrzebuje kilkukrotnego ponownego włączenia żeby zaskoczył . Czy jest Ktoś w stanie mi pomóc?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18628759
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 399
    Do sprawdzenia: multizawór, napęd bloku, zalanie modułu zasilającego.
  • REKLAMA
  • #3 18629405
    Ptomekp72
    Poziom 5  
    Ok ,sprawdzę i dam znać, ale jak stwierdzić czy zawór albo napęd funkcjonuje prawidłowo? Czy poprostu wymienić
  • #4 18636033
    Ptomekp72
    Poziom 5  
    Po rozebraniu zaworu nie stwierdziłem żadnych uszkodzeń, chyba że silniczek jest już zmęczony, elektronika sucha, a jeśli chodzi o napęd bloku nie potrafię stwierdzić czy jest z nim wszystko dobrze. Po złożeniu wszystkiego spowrotem jest tylko taka różnica że nie przerywa już w czasie robienia kawy, tylko przy uruchomieniu , muszę trzy ,cztery razy uruchomić ponownie (wg.informacji uruchom ponownie) i wtedy zaskoczy i można robić kawę
  • REKLAMA
  • #5 18636256
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 399
    Proszę sprawdzić uszczelkę na górnym tłoku zaparzacza - jeśli rozciągnięta i ręcznie ciężko się zamyka zaparzacz to trzeba wymienić i być może pomoże.
  • #6 18636487
    Ptomekp72
    Poziom 5  
    Gdy pojawił się problem to właśnie sprawdziłem tłok z uszczelką czy nie chodzi za ciężko , wydaje mi się że jest ok, przeczyscilem i prześladowaniem
  • #7 18795902
    Ptomekp72
    Poziom 5  
    Dalej nie udało mi się rozwiązać problemu , póki robił kawę bez przerywania cyklu nic nie robiłem ,obserwowałem jak się zachowuje . Ale przyszedł czas że już nie moglem zrobić kawy przerywał i nie kończył cyklu no i wiadomość "uruchom ponownie". Więc zdecydowałem że wymienię moltizawor kupiłem nówkę z serwisu Bosch i po wymianie nic nie pomogło. W tej chwili zachowuje się tak: po kilku próbach włączania i ponownemu uruchomianiu ekspres zaskoczy , śmieli kawę , słychać że zaparzacz zaciska tłok ,następnie słychać jak przechodzi na następny etap pompowania wody przez zaparzacz i wtedy się wyłancza , ale czasami zrobi bez problemu, albo wyłączy się w innym momencie ,na przykład przy płukaniu spieniacza mleka ,lub płukaniu układu . Proszę pomóżcie nie mogę sobie poradzić z tym problemem , wydaje mi się że napęd jest ok, nie wiem może jakiś zawór , może pompa
  • #8 18806363
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1771
    Czy sprawdziles przeplywomiez wody .Nalezy go pezczyscic.
  • #9 18806843
    Ptomekp72
    Poziom 5  
    Nie nie sprawdzałem ,możesz mi wytłumaczyć gdzie się znajduje?

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Przepływomierz rozebrałem przedmuchem tylko bo w środku było czysto i nic nie pomogło ,chyba że coś z elektroniką przepływomierza?
  • Pomocny post
    #10 18807584
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3324
    Fajnie było by podłączyć pod kompa. Bo tak to.sobie gdybamy.

Przepływomierz to czujnik halla, można go bez problemu sprawdzić zwykłym multimetrem.

Czy temperatura kawy jest odpowiednia ?
    Czy uruchom ponownie nie występuje czasem przy powrocie bloku ?
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #11 18808238
    ssss
    Poziom 38  
    Jezeli przypchany to nie sprawdzisz
  • #12 18808587
    Ptomekp72
    Poziom 5  
    Kawa jest o odpowiedniej temperaturze tu nie zauważyłem żadnej różnicy.
    Jeśli chodzi o momenty w których wyskakuje "uruchom ponownie" to jest różnie np:
    Po dłuższym nie używaniu ( kilka godzin albo po nocy) uruchamia się w ten sposób że słychać multi zawór .potem słychać ruch bloku wraz z dźwiękiem takim jakby zasysał lub przedmuchiwal powierzę z wodą i w momencie gdy już ma przepuścić wodę przez blok to się wyłącza wraz z dźwiękiem jak by gdzieś puszczać powietrze .po ponownym uruchomieniu słychać tylko multi zawór i znowu komunikat uruchom ponownie. Po ponownym czy nawet kilkukrotnym uruchomieniu w końcu zaskoczy zrobi kawę ale na przykład nie poda mleka w podobnym momencie gdy już ma zasysać mleko wyłancza się wraz z tym samym odgłosem co wcześnie jak by gdzieś powietrze , ciśnienie , takie syczenie. A bywa tak że rano zrobi wszystko bez żadnego problemu jak by nigdy nic .
    Czasami to można godzinę pstrykają w tą i spowrotem i się nie włącza w tedy tylko słychać ruch multi zaworu i komunikat "uruchom ponownie"i tak w kółko . Jeśli zostawię go w spokoju na kilka godzin to po uruchomieniu słychać multi zawór i następnie blok no a potem uda się albo nie uda się zrobić kawy.

Dodano po 16 [minuty]:

Jeszcze mi się przypomniało że zanim zaczął nam szwankować zaraz przed była informacja coś ze za niska temperatura czy coś w tym rodzaju , bo te informacje mam w języku niemieckim .
    Jeśli chodzi o przepływomierz to mogę go wymienić nie jest drogi (servis Boscha w ciągu dwóch dni przyśle mi każda część )
    Na tą chwilę wymieniłem multi zawór. Ale nie pomogło
    Ten ekspres mam już 8 lat i do tej pory nie było z nim żadnych problemów , nie chce wymieniać na nowy bo żaden nie wytrzyma tylu lat co ten
  • Pomocny post
    #13 18808771
    ssss
    Poziom 38  
    Przeplywomierz nalezy tylko wyczyscic
  • REKLAMA
  • #14 18808988
    Ptomekp72
    Poziom 5  
    Przepływomierz rozebrałem nie było żadnych zanieczyszczeń , przedmuchem
  • #15 18811294
    Ptomekp72
    Poziom 5  
    Nadal nie mam pomysłu jak się z tym uporać proszę o pomoc
  • #16 18817141
    Ptomekp72
    Poziom 5  
    Wymieniłem przepływomierz i nic nie pomogło , jakieś sugestie co dalej?
  • #17 18817362
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3324
    Ptomekp72 napisał:
    Wymieniłem przepływomierz i nic nie pomogło , jakieś sugestie co dalej?

Przepływomierz oczywiście został sprawdzony i był uszkodzony ?:)
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #18 18818465
    ssss
    Poziom 38  
    A czy dobrze podlaczyles wlot i wylot
  • #19 18819107
    Ptomekp72
    Poziom 5  
    Przepływomierz wymieniłem żeby wyeliminować podejrzenie że nie działa prawidłowo, i na pewno podłączyłem prawidłowo.
    Ale jednak coś się zmieniło w zachowaniu ekspresu , nie przerywa już cyklu zrobi kawę ,mleko . czyszczenie układu mlecznego i płukanie przy wyłączeniu. Wcześnie gdzie w którymś momencie przerywał no i info, uruchom ponownie ,
    Wyskoczyła też raz informacja , za niska temperatura,
    Słychać też czasami taki trzask przy ruchu bloku, (blok jest czysty i przesmarowany)
    Teraz info. (uruchom ponownie) wyskakuje tylko przy uruchomianiu, tak z cztery pięć razy trzeba popstrykac żeby zaskoczył, ale może to się zmienić z dnia na dzień.

To tyle co mogę podpowiedzieć , i z góry dziękuję za dalsze chęci pomocy
  • #20 18842486
    Ptomekp72
    Poziom 5  
    Wymiana napędu załatwiła wszystko , ekspres śmiga jak nowy .
    Uważam temat za zamknięty
  • #21 18842496
    Ptomekp72
    Poziom 5  
    Wymiana napędu załatwiła wszystko , ekspres śmiga jak nowy .
    Uważam temat za zamknięty

Dodano po 3 [minuty]:

Wymiana napędu rozwiazalo problem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem Bosch TES50658DE/05, który po włączeniu wyświetla komunikat "uruchom ponownie". Po kilkukrotnym uruchomieniu ekspres czasami działa, a czasami przerywa cykl parzenia. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzenie multizaworu, napędu bloku, uszczelki tłoka zaparzacza oraz przepływomierza. Użytkownik wymienił multizawór i przepływomierz, co przyniosło częściową poprawę, ale problem z komunikatem "uruchom ponownie" nadal występował. Ostatecznie wymiana napędu rozwiązała problem, a ekspres zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA