logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sanyo CEM2140P-00 - Telewizor nie reaguje, obraz się zwężał, LED stand-by świeci

letus 01 Paź 2005 18:28 1131 3
REKLAMA
  • #1 1865027
    letus
    Poziom 11  
    Witam! Mam telewizor jak w temacie który nie rusza z pilota i przysicku prog. led od stand-by ciągle świeci i nic pozatym. Telewizor trafił do mnie z objawem: "obraz się zwężał coraz bardziej aż zanikt całkowicie". Jako że jestem poczatkujący (narazie) i telewizorów do tej pory nie naprawiałem chciałbym prosić o radę fachowców od czego zacząć żeby nie narobić mu większych szkód. Z tego ci widzę po druku był już przynajmniej raz serwisowany no i luty miał poprawiane.
  • REKLAMA
  • #2 1865174
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Napisałeś obraz się zwężał aż znikł.Mogę przypuszczać,że uszkodzeniu uległo odchylanie pionowe.W tym przypadku sprawdz na jakim układzie pracuje odch.pionowe,ewentyualnie wymień ten układ sprawdż jego zasilanie.wymień elki nie zaszkodzi.Sprawdz też odch. poziome-wylutuj i sprawdz tranzystor WN.W jego miejsce wstaw żarówkę 60w(emiter-kolektor),posprawdzaj elementy współpracujące z tranzystorem WN.następnie jeżeli wg.ciebie będzie ok.towłącz TV i żarówka powinna zaswieić.pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 1866982
    letus
    Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak napisałeś, sprawdziłem napięia przy układzie odchylania pionowego wyglądają na prawidłowe. Wylutowałem tranzystor WN, sprawdziłem go i wyniki odbiegały od normy więc wnioskuje że zakończył swój żywot. Jest niedziela więc nie mam gdzie zakupić nowego, dopiero jutro podskocze do sklepu. Test z zarówką przeszedł pomyślnie więc jest szansa że reszta elektroniki nie jest ruszona, ale wymienić el'ki pewnie niezaszkodzi.
    Dzięki za pomoc.
  • #4 1870315
    letus
    Poziom 11  
    Jednak nie jest OK. Wlutowałem nowy tranzystor, resztę elek, tv wystartował ale odrazu padł pewnie znowu tranzystor spalony. Gdzie teraz szukać przyczyny tego stanu rzeczy?

EDIT:
    Na schemacie zauważyłem że jest wpisany 2SD1650 a wlutowany był BU508DF, to są identyczne tranzystory czy są między nimi jakieś różnice?

EDIT2:
    Czy tv z podłączoną żarówką w miejsce tranzystora WN może działać przez dłuższą chwilę? W tej chwili jak włacze tv słychać "bzyczenie" i coś się smarzy więc momentalnie go wyłanczam.
REKLAMA