logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego HDD Toshiba 2,5 klika na adapterze SATA-USB i NAS?

omasto 19 Kwi 2020 12:27 1194 20
REKLAMA
  • #1 18629848
    omasto
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z dyskiem HDD 2,5". Dysk był podłączony do serwera NAS przez SATA, w tym przypadku jest to Banana PI m1 i wszystko działało sprawnie ok. 6 miesięcy. Od pewnego czasu słyszę klikanie i Openmediavault nie widzi dysku. Myślałem, że jest to może słynne "click of death", ale podłączyłem dysk do mojego komputera i klikanie ustało, a wszystkie dane bez problemu mogę odczytać. W HDD Tune poświęciłem 3h na dokładne skanowanie i żadnego bad sektoru, dysk "zdrowy". Pomyślałem, że może port SATA na bananapi się uszkodził i kupiłem adapter sata-usb 2.0 z dwoma wtyczkami, jednak kiedy podłączę dysk do komputera przez ten adapter słyszę to samo klikanie co na serwerze NAS, z kolei gdy podłączę na serwerze przez adapter to słyszę klikanie, a system w ogóle nie startuje (openmediavault). Wydaje mi się, że problem jest z zasilaniem, tylko co mogło się stać, że dysk wcześniej chodził normalnie na tym samym sprzęcie, a teraz ma problemy z odpowiednią mocą?
  • REKLAMA
  • #3 18630630
    omasto
    Poziom 5  
    helmud7543 napisał:
    Jak i czym zasilasz ten dysk? USB?

Dysk pod komputerem na sankach, czyli tradycyjnie z zasilacza komputera i kabel SATA do płyty głównej (tam jest ext4, więc korzystając z DiskInternals spokojnie mogłem otwierać pliki, czy nawet kopiować na inne dyski bez przeszkód), pod Bananapi jest wyprowadzone wyjście SATA, gdzie dysk wpinam w całości (to jest ta "puszka" z projektu Sher.ly). Pod komputerem śmiga aż miło, pod Bananapi klikanie i serwer go nie widzi. Adapter kupiłem z myślą, że może coś nie tak z portem SATA na banana, bo nie miałem innego dysku 2,5", żeby to sprawdzić. Jak podłączę przez adapter do USB w komputerze to znowu klikanie i się nie pojawia, a przez adapter do banana to w ogóle system nie startuje i dysk również klika.
    Dlaczego HDD Toshiba 2,5 klika na adapterze SATA-USB i NAS? Dlaczego HDD Toshiba 2,5 klika na adapterze SATA-USB i NAS?
  • #4 18630834
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    SMART pokaż.
  • #5 18631639
    omasto
    Poziom 5  
    Dlaczego HDD Toshiba 2,5 klika na adapterze SATA-USB i NAS?
  • #6 18631921
    Robert B
    Poziom 43  
    Dysk zanotował 253 niedopuszczalne uderzenia podczas pracy.
  • REKLAMA
  • #7 18631960
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Nie odpowiada na komendy (BC).
    Ponadto:
    Atrybut ID 183 (B7)
    SATA Downshift Error Count
    Parametr informacyjny używany przez wielu producentów dysków.Najczęściej używany u producenta Western Digital i Samsung. Może on być wynikiem starzenia się dysku lub/i o problemach z podzespołami elektromechanicznymi. Nie wskazuje bezpośrednio awarii. Przy zwiększającym się parametrze zaleca się tworzenie regularnych kopii i monitorowanie dysku.
    Krytyczny: Nie
    Atrybut 185 ( B9 )
    Head Stability
    Atrybut spotykany w dyskach Western Digital.
    Stabilizacja głowicy.
    Krytyczny: Nie
  • #8 18632893
    omasto
    Poziom 5  
    Robert B napisał:
    Dysk zanotował 253 niedopuszczalne uderzenia podczas pracy.

No tak, prawdopodobnie to się dzieje przy podłączeniu do serwera, gdzie słyszę klikanie. Tylko nadal nie uzyskałem informacji, dlaczego pod komputerem działa w porządku, a pod serwerem nawet go nie wykrywa? Zdaję sobie sprawę, że dysk już swoje popracował i nie jest w idealnym stanie, ale skąd te różnice?
  • #9 18632911
    safbot1st
    Poziom 43  
    omasto napisał:
    adapter sata-usb 2.0 z dwoma wtyczkami

Taki adapter nie musi zapewniać poprawnego zasilania. Dysk może być sam w sobie zużyty - takie adaptery mu na zdrowie raczej nie robią.
    Napisz, czy po klikaniu BF powiększa się.
  • #10 18632916
    omasto
    Poziom 5  
    safbot1st napisał:
    omasto napisał:
    adapter sata-usb 2.0 z dwoma wtyczkami

Taki adapter nie musi zapewniać poprawnego zasilania. Dysk może być sam w sobie zużyty - takie adaptery mu na zdrowie raczej nie robią.
    Napisz, czy po klikaniu BF powiększa się.

Adapter służył tylko, jako zamiennik. Normalnie dysk podłączony jest pod SATA na serwerze.
  • #11 18632942
    safbot1st
    Poziom 43  
    Elektronika dysku może być niesprawna. Zamieść ponownie SMART.
  • REKLAMA
  • #12 18633079
    omasto
    Poziom 5  
    Przyznam, że zgłupiałem całkowicie. Podłączyłem dysk przez ten adapter do Raspberry Pi 3B, na którym mam zainstalowany Kodi i nie słyszę w ogóle klikania, a wszystkie pliki mogę swobodnie przeglądać i otwierać. Sprawdzę, jak teraz wygląda sytuacja na serwerze i wyślę wynik SMART.

Dodano po 49 [minuty]:

Na serwerze Banana Pi m1 nadal ta sama sytuacja, czyli pod adapterem klika i system nie startuje, pod SATA na serwerze klika, system startuje i nie widzi dysku. Szkoda, że nie mam innego dysku 2,5", aby sprawdzić pod serwerem. Dorzucam SMART z HDD Tune i CrystalDisk zrobiony po podłączeniu dysku do malinki oraz bananapi.
    Dlaczego HDD Toshiba 2,5 klika na adapterze SATA-USB i NAS? Dlaczego HDD Toshiba 2,5 klika na adapterze SATA-USB i NAS?
  • REKLAMA
  • #14 18633499
    safbot1st
    Poziom 43  
    B7 powiększa się. Ten parametr z tego co czytam ma związek właśnie z włączaniem się / inicjalizacją dysku.
    Ktoś z "Odzyskiwania" z firmy odzyskującej profesjonalnie może Ci wytłumaczy o czym taka sytuacja świadczy.
  • #15 18633599
    omasto
    Poziom 5  
    helmud7543 napisał:
    Ten banana pi ma jakiś normalny układ zasilania?

No właśnie tutaj mam mały problem, bo tak jak wcześniej wrzuciłem fotkę, jest to puszka z sher.ly i zasilanie nie jest przez micro usb, tylko prawdopodobnie prez GPIO wyprowadzone. Wrzucę fotkę zasilacza. Port zasilania widać na fotce sher.ly.
    safbot1st napisał:
    B7 powiększa się. Ten parametr z tego co czytam ma związek właśnie z włączaniem się / inicjalizacją dysku.
    Ktoś z "Odzyskiwania" z firmy odzyskującej profesjonalnie może Ci wytłumaczy o czym taka sytuacja świadczy.

Powiększa się, kiedy jest podłączony do bananaPI, gdzie słyszę klikanie i dysk nie działa odpowiednio. Gdy pracuje pod komputerem lub malinką nic nie rośnie.
    Wydaje mi się że, tak jak od początku wspominałem, problem może leżeć po stronie zasilania. Dziwne, że dysk na malince i komputerze działa w porządku, a na bananaPI ma problemy.
  • Pomocny post
    #16 18633797
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Deer... W pecetowych jednostkach to czarna lista. Pomierzył bym napięcia i natężenia ale nie tylko na zasilaczu, banana i malunki nie rozbierałem więc ciężko mi wskazać, przy USB i pececie to akurat wiadomo co mierzyć.
  • #17 18634225
    omasto
    Poziom 5  
    helmud7543 napisał:
    Deer... W pecetowych jednostkach to czarna lista. Pomierzył bym napięcia i natężenia ale nie tylko na zasilaczu, banana i malunki nie rozbierałem więc ciężko mi wskazać, przy USB i pececie to akurat wiadomo co mierzyć.

Nie mam za bardzo możliwości zmierzenia tych wartości. Pomyślałem nad podłączeniem BananaPI za pomocą micro USB, rozbiorę tę skrzyneczkę i użyję zasilacza od malinki. Chciałbym się tylko upewnić, czy ten zasilacz może być do zasilenia bananapi m1?
  • #18 18635173
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Pokaż gniazda i opisy albo tabliczkę zasilacza malinki. Ten ma mieć 5.1 V 3 A i trzeba by było sprawdzić czy tyle daje, czy nie przysiada po podłączeniu dysku oraz czy to w nim jest problem (problem jest z zasilaniem dysku ale lokalizacji usterki narazie nie znamy). Może być tak, że gdzieś są niezbyt dobrze łączące styki i zasilanie o właściwych parametrach nie wystarcza.
  • #19 18635424
    omasto
    Poziom 5  
    Sytuacja wygląda następująco. Podłączyłem Bananapi za pomocą zasilacza od malinki. Dysk podłączony przez SATA działa bez klikania. Tak jak od początku myślałem problemy z zasilaniem, stawiałem bardziej na zepsuty port SATA, a tu jednak problem leżał po stronie zasilacza. Włączyłem SMART w openmediavault i B7 delikatnie wzrosło, ale myślę, że ustawię cykliczne wykonywanie SMART i będę monitorował stan dysku na bieżąco. Mam nadzieję, że jeszcze trochę mi posłuży. Mam jeszcze małą prośbę - chciałbym, aby ktoś polecił mi jakiś sprawdzony zasilacz do Bananapi m1, abym w przyszłości uniknął podobnych problemów. Dzięki wszystkim za pomoc.
  • #20 18639853
    Robert B
    Poziom 43  
    omasto napisał:
    chciałbym, aby ktoś polecił mi jakiś sprawdzony zasilacz

Przede wszystkim nie badziewie, które posiadasz, tylko markowy 5V i minimum 2A oraz dobrej jakości kabel.
    Np:
    https://baseuspolska.pl/baseus-ladowarka-sieciowa-baseus-mirror-travel-3xusb-34a-ccall-bh01
    oraz kabel:
    https://baseuspolska.pl/baseus-kabel-micro-us...rwony-czarny-szary-camklf-b09#/15-kolor-szary
    Obie rzeczy sprawdzone :)
    Duży wybór jest na Allegro.
  • #21 18650949
    omasto
    Poziom 5  
    Problemem był zasilacz, który był dorzucany do "puszki", jak widać totalny badziew. Kupiłem sprawdzony zasilacz 5V/3A i wszystko ładnie śmiga. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem HDD Toshiba 2,5", który działał poprawnie przez 6 miesięcy, ale zaczął klikać i nie był widoczny w systemie Openmediavault na serwerze NAS Banana Pi M1. Po podłączeniu do komputera klikanie ustało, a dane były dostępne. Użytkownik podejrzewał uszkodzenie portu SATA, więc zakupił adapter SATA-USB, ale problem z klikanie się powtórzył. Analiza SMART wykazała 253 niedopuszczalne uderzenia, co sugeruje problemy z elektroniką dysku. Po podłączeniu zasilacza od Raspberry Pi 3B do Banana Pi M1, dysk działał bez klikania, co wskazuje na problemy z zasilaniem. Użytkownik zainwestował w nowy zasilacz 5V/3A, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA