logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Myjka VILEDA nie wyłącza się i zwalnia obroty - jak naprawić?

JPcik 19 Kwi 2020 19:21 1992 9
REKLAMA
  • #1 18631257
    JPcik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam uszkodzone myjki do szyb VILEDA (takie jak w temacie: Link).

W jednej myjka włącza się przyciskiem, ale nie chce się wyłączyć (wciskanie włącznika nic nie daje). Po podłączeniu do ładowarki także się włącza od razu. W każdym przypadku pracuje aż do rozładowania akumulatora. Gdy podłączona jest do ładowarki to będzie się włączała sama gdy podładuje się trochę (włączy się, rozładuje akumulator i będzie się ładowała dopóki akumulator nie będzie w stanie ponownie kręcić). Przelutowałem płytkę na zimne luty, ale nie pomogło.

W drugiej myjka włącza się, ale po chwili zwalnia obroty i pracuje dalej na wolnych obrotach (nawet na w pełni naładowanej baterii). Sprawdziłem na 2 akumulatorach i jest to samo (ewidentnie coś ze sterowaniem). Ładuje normalnie.

Może ktoś z kolegów miał podobny problem i znalazł rozwiązanie? Proszę o wszelkie wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 18631476
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    JPcik napisał:
    Sprawdziłem na 2 akumulatorach i jest to samo (ewidentnie coś ze sterowaniem).

Jesteś pewien, że z sterowaniem a nie silnikiem ??
  • REKLAMA
  • #3 18631489
    JPcik
    Poziom 11  
    Podmieniałem i silnik i włącznik - to samo.
  • REKLAMA
  • #4 18631606
    mrice
    Moderator AGD
    To pozostaje dłubanie na elektronice, w pierwszym przypadku do sprawdzenia czy płyta nie była np zalana, w drugim obwód sterowania silnikiem.
  • #5 18631852
    JPcik
    Poziom 11  
    Na płycie brak widocznych oznak zalania i uszkodzeń elementów.

Obwód sterowania silnikiem jakie elementy obejmuje - na płytce SMD trudno się dopatrzeć.
  • REKLAMA
  • #6 18631923
    mrice
    Moderator AGD
    Innej drogi nie ma, uszkodzenia nie muszą być widoczne gołym okiem.
  • #7 18644598
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Kolego - napisz jaki tam jest układ, daj jakieś zdjęcia... u raczej wróżek nie uświadczysz...a im więcej informacji tym łatwiej pomóc.
  • #9 18647157
    mrice
    Moderator AGD
    Sądzę, że czyjeś zdjęcia PCB nikogo nie zainteresują....
  • #10 19603402
    JPcik
    Poziom 11  
    Myjki trafiły na części. Rozwiązania nie znaleziono.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z myjkami do szyb VILEDA, gdzie jedna nie wyłącza się, a druga zwalnia obroty. Po podmianie silnika i włącznika, problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził płytkę pod kątem zalania, ale nie znalazł widocznych uszkodzeń. Dyskutanci sugerują dalsze badania elektroniki, w tym obwodu sterowania silnikiem, mimo że uszkodzenia mogą być niewidoczne. Użytkownik podaje oznaczenie płytki AN107938R, ale nie znalazł rozwiązania i ostatecznie zdecydował się na rozbiórkę myjek na części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA