logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panele fotowoltaiczne jak podlaczyc z turbina wiatrowa

Szymelek 20 Kwi 2020 07:17 24168 16
REKLAMA
  • #1 18632259
    Szymelek
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Witam mam od nie dawna dołożyć do mojej mini farmy słonecznej wiatrak i rzecz w tym czy da radę podłączyć panele i turbinę pod jeden regulator od paneli. Paneli mam 5 sztuk podam na dole fotkę z parametrami do nich mam podłączony regulator ML 2420 to 20A o 100 v i aku AGM-100 12V 100Ah A chciał bym dokupić do tego wiatrak M300 12v 80 W w bardziej pochmurne dni na pewno by się przydało wsparcie do paneli proszę o pomoc ? Panele fotowoltaiczne jak podlaczyc z turbina wiatrowa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18632301
    mongaz
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam z tego co rozumiem to chcesz podłączyć wiatrak pod regulator od paneli. Jest to nie możliwe na tym regulatorze. Musisz poszukać regulatora hybrydy lub wykorzystać regulator osobny do wiatraka i podpiąć równolegle do baterii.
  • #3 18632319
    Szymelek
    Poziom 5  
    Aha bo kiedyś czytałem ze przez diody idzie podlaczyc do jednego regulatora. A to nie będzie ze sobą kolidowac te 2 regulatory ?
  • REKLAMA
  • #4 18632599
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    M300 przy obecnej cenie nie jest dobrym wyborem. Korzystniej będzie kupić S300, a ta z reguły ma kontroler ładowania w zestawie. Wtedy wyjście kontrolera turbiny podłączasz po prostu do aku i tyle.
  • #5 18632613
    Szymelek
    Poziom 5  
    I nie będzie działać jeden regulator na drugi jakoś nie korzystnie ? I w sumie bym mógł dołożyć spokojnie jeszcze jeden aku 100Ah ? Czy raczej to jeszcze za mały prąd by naładować?
  • Pomocny post
    #6 18633063
    mongaz
    Poziom 12  
    Każdy z regulatorów będzie ograniczać napięcie do wartości potrzebnej do naładowania akumulatora. Przy czym jak jest słońce to nie ma wiatru i na odwrót, mówimy o wetrze wystarczającym do napędu turbiny, aby mogła zadziałać. Większość regulatorów turbin przy zbyt turzym wetrze robi sztuczne obciążenie mające ją zwolnić i uchronić przed zniszczeniem. Natomiast regulator paneli po prostu odłączy panele, jeżeli napięcie przekroczy górną wartość na akumulatorze.
  • #7 18633094
    Szymelek
    Poziom 5  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi 😁
  • REKLAMA
  • #8 19107720
    WindyAdam
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Koledzy napiszcie coś więcej jak takie zestawy u was pracują i jak zostały połączone? Chodzi mi o system gdzie głównie energię czerpiemy i magazynujemy z PV a turbiną ma wspomagać baterie i spowolnić ich rozładowywanie.
  • #9 19592992
    hynio82
    Poziom 8  
    A co by się stało gdybym taką turbina 12-24v wpiął w szereg z panelami i do falownika ongird-owego ??

Pozdrawiam
  • #10 19593017
    MichałS
    Poziom 35  
    hynio82 napisał:
    A co by się stało gdybym taką turbina 12-24v wpiął w szereg z panelami i do falownika ongird-owego ??

Pozdrawiam

Unieruchomiłbyś instalację, a w zależności od napięcia z paneli doszło by do zwarcia/spalenia turbiny.
  • #11 19720658
    renataandrzej
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    mongaz napisał:
    Witam z tego co rozumiem to chcesz podłączyć wiatrak pod regulator od paneli. Jest to nie możliwe na tym regulatorze. Musisz poszukać regulatora hybrydy lub wykorzystać regulator osobny do wiatraka i podpiąć równolegle do baterii.

U mnie w połączeniu równoległym wiatraka i paneli grzeje się regulator wiatraka.
    Czy jest to dopuszczalne.?
    Do końca jeszcze tego nie sprawdziłem ale przy gdy nie ma wiatru ani słońca akumulator żelowy wyładowuje się.
    Proszę o info na ten temat😄
  • #12 19721977
    MichałS
    Poziom 35  
    renataandrzej napisał:

U mnie w połączeniu równoległym wiatraka i paneli grzeje się regulator wiatraka.

Nic nie pisze jaki typ/napięcie pracy/jak jest połączone.
  • #13 19722245
    renataandrzej
    Poziom 2  
    MichałS napisał:
    renataandrzej napisał:

Nic nie pisze jaki typ/napięcie pracy/jak jest połączone.

Soory poprawiam się 😄
    2xSolary 150w12v , Regulator solar PWM12/24 połączony z akumulatorem 12v 100Ah
    Wiatrak 12v 400w , Regulator wiatrowy FW12/24 połączony z akumulatorem 12v 100Ah
    Solar i wiatrak policzony równolegle z akumulatorem. Regulator wiatrowy grzeje się,
    rozładowuje się akumulator
  • REKLAMA
  • #14 19722800
    MichałS
    Poziom 35  
    renataandrzej napisał:

Solar i wiatrak policzony równolegle z akumulatorem. Regulator wiatrowy grzeje się,

Dużo wskazuje na uszkodzenie regulatora wiatrowego. Czy jest to wersja z szarą naklejką czy pomarańczową? Ten szary ma prąd własny na poziomie 20mA co jest zbyt mało aby dochodziło do nagrzewania się obudowy.
  • #15 19723148
    renataandrzej
    Poziom 2  
    MichałS napisał:
    renataandrzej napisał:

Dużo wskazuje na uszkodzenie regulatora wiatrowego. Czy jest to wersja z szarą naklejką czy pomarańczową? Ten szary ma prąd własny na poziomie 20mA co jest zbyt mało aby dochodziło do nagrzewania się obudowy.

Tak jest masz rację okazało się że jest uszkodzony regulator wiatrowy. W czasie gdy nie ładuje (nie ma wiatru) pobiera prąd 3,28ampera. Dzisiaj przemierzyłem,
    Dziękuję za pomoc . Wymienię regulator na Mppt z pomarańczową naklejka. Podobno jest lepszy.
    Jeszcze raz dziękuję 😄
  • #17 19723601
    renataandrzej
    Poziom 2  
    Postaram się, ale nie obiecuję jestem zarobiony,zagoniony😔

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia turbiny wiatrowej M300 12V 80W do istniejącego systemu paneli fotowoltaicznych z regulatorami. Użytkownik zapytał, czy można podłączyć wiatrak do regulatora od paneli (ML 2420 20A 100V), co zostało odrzucone przez uczestników, którzy zalecili użycie oddzielnego regulatora hybrydowego lub regulatora do turbiny. Wskazano, że połączenie równoległe regulatorów może prowadzić do problemów z napięciem i obciążeniem. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi regulatorami, w tym z regulatorami PWM i MPPT, oraz zwrócili uwagę na problemy z nagrzewaniem się regulatorów wiatrowych. Zasugerowano również, że lepszym wyborem byłby wiatrak S300, który zazwyczaj ma w zestawie kontroler ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA