logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Definicja cyklu rozładowania akumulatora AGM - kiedy następuje?

20 Kwi 2020 15:45 6435 19
  • #1 18633401
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #2 18633441
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    Cykl to połączenie mikrocykli, które sumują się do zużycia pełnej pojemności akumulatora. Czyli jeśli masz akumulator 100ah, to cyklem będzie pobranie 100ah (np. pobranie 10ah, doładowanie, pobranie 30ah, doładowanie, pobranie 40ah, doładowanie, pobranie 20ah).

Natomiast to jakim prądem rozładowujesz akumulator, w jakiej temperaturze (i pewnie coś jeszcze, o czym nie pomyślałem) wpływa na jego pojemność (większość akumulatorów ma podawaną pojemność zakładając, że rozładowanie następuje prądem 0.05c, czyli pełne rozładowanie w ciągu 20 godzin). W przypadku akumulatora 100ah będzie rozładowywanie prądem 5A. Jeśli rozładowujesz większym prądem to pojemność akumulatora realnie jest mniejsza.

A to, jak głębokie będzie rozładowanie w każdym mikrocyklu wpływa na to, ile ostatecznie cykli przeżyje Twój akumulator. Również to, jakim napięciem i natężeniem go ładujesz ma tutaj wpływ. W przypadku akumulatora AGM najlepiej nie rozładowywać poniżej 50%.
  • #3 18633514
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18633544
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    Maverick73 napisał:
    Mam już pewne zabezpieczenia które mają pomóc akumulatorom w mojej elektrowni

Nie dopuszczać do rozładowania poniżej 10,5V.
    Na resztę nie masz wpływu.
    Po za tym aku. "stacjonarne", nie poddawane wstrząsom, wytrzymują dłużej niż w samochodach.
  • #5 18633550
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Przepraszam, kwestia nieprecyzyjności językowej. Chodziło mi o to, że z akumulatora AGM w ramach mikrocyklu lepiej nie pociągnąć więcej niż 50% pojemności (depth of discharge 50% aka state of charge 50%). Oczywiście jeśli w ramach każdego mikrocyklu będziesz zabierał nie więcej niż 20% (depth of discharge 20% aka state of charge 80%) to akumulator pożyje dłużej.

Nie wiem, skąd masz w mojej odpowiedzi informację, że z góry znamy życie akumulatora. Napisałem, że to zależy od temperatury, prądu rozładowania, prądu ładowania, poziomu rozładowania w ramach mikrocyklu. Jeśli w ramach mikrocyklu pobierzesz z akumulatora kilkukrotnie 80ah (depth of discharge 80% aka state of charge 20%) czy więcej, to na pewno nie przeżyje 300 cykli. Nie zmienia to jednak faktu, że jeden cykl to pobranie w kawałkach 100ah.
  • #6 18633570
    anchilos
    Poziom 39  
    waranzkomodom napisał:
    Chodziło mi o to, że z akumulatora AGM w ramach mikrocyklu lepiej nie pociągnąć więcej niż 50% pojemności (depth of discharge 50% aka state of charge 50%).

Jak to monitorować?
    Wyznacznikiem rozładowania jest "raczej" napięcie.
  • #7 18633573
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    10,5v to w przypadku akumulatora agm poziom naładowania 0%. Rozładowaniu akumulatora agm do 50% odpowiada jego napięcie od 12.2v/12.05v (jedne źródła podają taką wartość, inne drugą). Ale rzetelny pomiar można przeprowadzić dopiero kiedy minęło 24h od ostatniego ładowania i rozładowywania aku, więc w przypadku instalacji solarnych to niewiele pomaga.

W zasadzie to ta wartość napięcia przy danym state of charge powinna pochodzić od producenta, bo każdy akumulator jest pewnie trochę inny. Ale zwłaszcza przy akumulatorach no-name pewnie tego nigdzie nie ma.
  • #8 18633629
    anchilos
    Poziom 39  
    waranzkomodom napisał:
    10,5v to w przypadku akumulatora agm poziom naładowania 0%.

AGM jest chyba aku. ołowiowo- kwasowym , podobnie jak aku. samochodowe, które wytrzymują bardzo wiele cykli
    w ekstremalnych warunkach.
    Mogę pochwalić się "maniem" aku. 17-letniego, który odpala auto, ale nie był katowany po naszych drogach.
    waranzkomodom napisał:

Jeśli na takim aku. odpali się auto, a się odpali, jaki będzie miał poziom naładowania?
    Minus ile %?
  • #9 18633658
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 994
    Może kilka kamyczków do tego ogródka.
    Stosowaliśmy do autonomicznego zasilania urządzeń lokalizacyjnych akumulatory DephCycle o pojemności 80 -100Ah, mogą rozładować się praktycznie do zera, ( raczej je przed tym chroniliśmy elektroniką) trudniejszy był problem pozostawania w stanie rozładowania do najbliższego momentu odpalenia agregatu w urządzeniu lub podłączenia bezpośrednio do AC 230V. A to są akumulatory przystosowane do długotrwałego poboru małych prądów( nie jak rozruchowe, które od takiej eksploatacji szybko się zasiarczają)
    Mimo wszystko pierwsze zamontowane działają już ok 7 lat i żyją.
    Próg 10,5 V dla 12 Voltowego akku jest powszechnie stosowany w UPS-ach,
    ale tu akumulatory mają szczególnie pod górkę, bo stoją naładowane 3 lata by się raz na ten okres rozładować. Taka sytuacja jest w tanich urządzeniach, w większych jest po kilka gałęzi akumulatorów i programy konserwacji ( rozładowania i kontrolowanego ładowania. Mamy np taki 60 kVA który podtrzymuje drukarkę z obciążeniem ok 90%, wytrzymuje ok 5 min, drukarka ma procedurę zatrzymania po 20 s bez zasilania sieciowego, trwa to ok 1 min.
    Wtedy z akumulatorów płyną kiloampery, a odbudowa trwa ok 8 h.
    I spostrzeżenia - akumulatory żelowe działają najdłużej jak są rozładowywane do końca i ładowane zgodnie z parametrami. Potrafią tak nawet do 500-600 cykli wytrzymać. i sprawdza się to zarówno dla dużych żelowych jak i paluszków NI MH w szczoteczkach do żębów :D ( moja wytrzymala ponad 6 lat i nie awaria alumulatorka była przyczyną zgonu technicznego ...)
    MAm zawsze na półce kilka 12V 18 Ah do systemów alarmowych czy ups-ów, okresowo podpinam je do takiego serwisowego UPS-a , rozładowuję , ładuję i spowrotem na półkę.
    Pozdr. J.
  • #10 18633662
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    anchilos napisał:
    waranzkomodom napisał:

AGM jest chyba aku. ołowiowo- kwasowym , podobnie jak aku. samochodowe, które wytrzymują bardzo wiele cykli
    w ekstremalnych warunkach.
    Mogę pochwalić się "maniem" aku. 17-letniego, który odpala auto, ale nie był katowany po naszych drogach.
    waranzkomodom napisał:

Jeśli na takim aku. odpali się auto, a się odpali, jaki będzie miał poziom naładowania?
    Minus ile %?

Nie wiem. Zwróć uwagę, że akumulatory samochodowe przy standardowym użyciu są rozładowywane tylko po kilka procent).
    W każdym razie ja dla swojego akumulatora agm pilnuję, żeby napięcie pod obciążeniem nie było niższej niż 11.5v, a po nocy nie niższe niż 12v. Nie wiem, czy będzie to klucz do sukcesu, żeby pożył długo, czy nie.
    Kieruję się m.in. tymi informacjami:
    https://marinehowto.com/under-load-battery-voltage-vs-soc/
    https://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_measure_state_of_charge
    https://www.energymatters.com.au/components/battery-voltage-discharge/
  • #11 18633711
    anchilos
    Poziom 39  
    Dawno, dawno temu, jak jeszcze u nas były zimy i mrozy.
    Było -25. Skoda Favorit. Próba uruchomienia . Padł aku. ,gasnące kontrolki i stukanie elektromagnesu.
    Pojechałem Taxi. Po powrocie z pracy aku. wstał i odpaliłem.:D
  • #12 18633752
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18634848
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Nie jest to cykl w takim rozumieniu, w jakim producent informuje, ile cykli powinien przeżyć akumulator (zazwyczaj 400-600 dla agm).
    Niewątpliwie jednak to, w jakim stopnie podczas takiego mikrocyklu rozładujesz akumulator, wpłynie na to, ile z liczby, która wyszła producentowi w warunkach laboratoryjnych, uda się uzyskać Tobie.

(A) wyładujesz 20% pojemności, doładujesz, wyładujesz 20% pojemności, doładujesz, wyładujesz 20% pojemności, doładujesz, wyładujesz 20% pojemności, doładujesz, wyładujesz 20% pojemności, doładujesz.
    (B) wyładujesz 70% pojemności, doładujesz, wyładujesz 30% pojemności, doładujesz.
    Oba przypadki, A i B, to jeden cykl. Co nie zmienia faktu, że akumulator pożyje dłużej w przypadku powtarzania scenariusza A niż w przypadku powtarzania scenariusza B.

Tak myślę, że możesz spróbować mierzyć, ile wh pobrałeś z akumulatora i kiedy dojedziesz do połowy pojemności sprawdzić napięcie. Tak kilka razy i dowiesz się, jakie napięcie ma Twój akumulator, kiedy jest rozładowany mniej więcej w połowie.
  • #14 18635839
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18638972
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18640506
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Hej, wkraczam teraz na grunt, na którym dzielę się już tylko tym, co mi się mgliście wydaje, więc musisz do tego podejść krytycznie i spróbować pogłębić w źródłach. Widziałem kilka razy wzór, który pozwala zgrubnie oszacować napięcie otwartego obwodu akumulatora (czyli to napięcie bez żadnego obciążenia /ładowania, na podstawie którego mówi się o poziomie naładowania baterii). Wygląda on tak:
    Measured voltage = OCV + (I * Ri) lub Measured voltage = OCV - (I * Ri)
    Mierzone napięcie = napięcie otwartego obwodu (to co nas interesuje) +/- (rezystancja wewnętrzna * natężenie, które płynie/wypływa z aku). Plus, jeśli prąd płynie do aku; minus, jeśli z aku.
    Idąc za tym, musiałbyś chyba sprawdzić rezystancję wewnętrzną swojego aku, a potem na bazie informacji o napięciu, rezystancji i pobieranym prądzie wyliczać przybliżone OCV. Na pewno jest to solidne uproszczenie, ale może mimo wszystko pomocne.
    Pewnie skuteczność tego wzoru możesz spróbować zweryfikować. Podłączyć na jakiś krótki czas obciążenie, sprawdzić, jakie jest natężenie pobieranego prądu, a następnie zobaczyć, czy spadek obserwowanego napięcia jest taki, jaki wychodzi ze wzoru.

Pozostają różne zmienne, które pewnie mają wpływ, jak wiek aku, temperatura etc, no ale uproszczenie ma to do siebie, że nie bierze pod uwagę wszystkiego;)

Dodano po 13 [minuty]:

Maverick73 napisał:
    Jak tak to działa jak piszesz to wedle mnie czym więcej będzie Ah w pojemności aku tym mniejszy będzie procent rozładowania co za tym idzie dłuższe życie aku.

Tak, dobrze mieć taki aku, żeby z tych 50% potrzebnych, żeby pożył długo, nie musieć korzystać. To ma jeszcze jeden aspekt - jak pisałem na początku, jeśli akumulator 100ah rozładowujesz prądem większym niż 0.05C (w przypadku 100ah - 5a), jego pojemność jest mniejsza, więc i cykl oznacza de facto mniej ah. Im większy prąd, tym większe zmniejszenie pojemności.
    Na przykład dla akumulatora victron agm deep cycle, jeśli 100ah będziesz rozładowywał prądem 10a (0,1c) realnie wyciągniesz tylko 92% jego pojemności, nie 100. Przy 20a (0.2c) już tylko 85%.
    Tu i tak pokazuje się przewaga AGM dla szybkich rozładowań, bo przy victron gel deep cycle to byłoby odpowiednio 87% i 80%
  • #17 18670912
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 18670954
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Ja w każdym razie też traktuję 11,8V jako okolice pełnego rozładowania akumulatora i wydaje mi się, że tę wartość można znaleźć w większości źródeł. 10,5V pojawiło się w mojej odpowiedzi tylko dlatego, że Anchilos przywołał tę wartość i chciałem wskazać, że to na pewno zbyt niskie napięcie.
  • #19 18671005
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18699801
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Cykl rozładowania akumulatora AGM (Absorbent Glass Mat) odnosi się do procesu, w którym akumulator jest rozładowywany i ładowany. Użytkownicy dyskutują, że cykl to suma mikrocykli, gdzie głębokie rozładowanie poniżej 50% pojemności akumulatora wpływa na jego żywotność. Wskazują, że napięcie akumulatora jest kluczowym wskaźnikiem stanu naładowania, a wartości 10,5V i 11,8V są często podawane jako granice głębokiego rozładowania. Użytkownicy podkreślają znaczenie monitorowania napięcia pod obciążeniem oraz stosowania zabezpieczeń, aby wydłużyć żywotność akumulatorów. Wskazówki dotyczące optymalizacji cykli rozładowania obejmują unikanie głębokiego rozładowania oraz kontrolowanie temperatury pracy akumulatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA