logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator, jak to jest dokłądnie z tym prądem ładowania.

miszaa88 17 Sty 2016 22:44 1806 2
  • #1 15344981
    miszaa88
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witajcie.
    Mam kilka pytań dotyczących prądu ładowania akumulatora AGM/Żelowego(jest różnica w ładowaniu?). Otóż we wszelkich dokumentacjach można znaleźć wiele charakterystyk jednak z prądem rozładowywania. Na temat prądu ładowania jest zazwyczaj np. że maksymalny zalecany prąd lądowania wynosi 0.3C a optymalny to 0.1C. Do tego wiadomo kompensacja temperaturowa np. Do tego w necie można wyczytać że akumulatory takie ładuje się przy ograniczeniu napięciowym i prądowym wynoszącym 0.25C przez 20godzina(jak przez 20 godzin, to jaki tam płynie rzeczywisty prąd ładowania)?
    Poza tym interesuje mnie jakie znacznie konkretnie ma wartość prądu ładowania na sprawność jak i żywotność akumulatora, co się stanie jeżeli prąd zwiększę powyżej 0.3C? A co się stanie jeżeli będę ładował prądem mniejszym niż 0.1C? Akumulator będzie zdolny zakumulować więcej energii?
    Proszę o pomoc.

Nie wiem czy temat umieściłem w dobrym dziale, jeżeli nie to proszę o przeniesienie.
  • #2 15345448
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Ocena: 308
    Z racji typu akumulatora (Pb) nie ma to wielkiego znaczenia na jego pracę ale model już ma znaczenie.
    W przypadku akumulatora z katalizatorem : może on nie nadążyć z utlenianiem wodoru i tlenu na wodę co spowoduje w końcu wzrost ciśnienia i wypuszczanie gazów na zewnątrz a to w efekcie wyschnięcie akumulatora.
    W przypadku bez katalizatora : prądy rzędu 0,3C powodują już nagrzewanie akumulatora podczas ładowania co zwiększa szybkość odparowywania wody z elektrolitu a w tym akumulatorze ulatuje ona bezpowrotnie - czyli szybsze zużycie akumulatora.
    Jak już pisałem w pierwszym zdaniu, na akumulatorze ołowiowym takie prądy nie robią wielkiego wrażenia, problem jest typowo konstrukcyjno-fizyczny.
    Można ładować dużym prądem o ile nie dopuści się do gazowania !!, dlatego wszystkie większe upsy (a nie te zabaweczki z jednym akku) potrafią naładować akumulatory w 80% w czasie 3h.
  • #3 15375524
    miszaa88
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Nie tyle problemem jest dla mnie "większe wrażenie", a nawet te małe.
    Interesuje mnie np. jak prąd ładowania wpływa na sprawność? Prosta zależność I2R?
    Jeżeli producent podaje że maksymalny prąd ładowania wynosi 0.3C a optymalny 0.1C to jaka jest różnica pomiędzy prądem np. 0.15C od 0.1C? Są również akumulatory dedykowane pod duży prąd ładowania. Czy długotrwałe ładowanie akumulatorów takim prądem wpływa niekorzystnie na ich żywotność?
    Dokumentacje pokazują charakterystyki rozładowywania, co do ładowania jest niewiele.

Cytat:

Można ładować dużym prądem o ile nie dopuści się do gazowania !!, dlatego wszystkie większe upsy (a nie te zabaweczki z jednym akku) potrafią naładować akumulatory w 80% w czasie 3h.

A jak pracowałby akumulator przy takich warunkach i przy pracy cyklicznej?
REKLAMA