logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5412: Powtarzające się uszkodzenia po wymianie tranzystorów

domi152522 20 Kwi 2020 15:55 1989 10
REKLAMA
  • #1 18633435
    domi152522
    Poziom 9  
    W moim amplitunerze Radmor 5412 uszkodziła się końcówka mocy. Sprawa wygląda tak, że tuner wyciągnąłem ze strychu. Gdy miałem go na swoim biurku zostałem poinformowany o tym że radmor posiada spaloną końcówkę mocy. Postanowiłem go rozebrać i pierwsze co zobaczyłem to spalone bezpieczniki końcówki. Sprawdziłem wszystkie tranzystory sterujące końcówką i wszystkie wyglądały na sprawne, więc postanowiłem wymienić 4 tranzystory końcówki mocy i radmor zaczął grać, ale po podgłośnieniu był trzask i trochę dymu i lewy kanał spalony.
    wymieniłem więc go ponownie i znów wszystko grało, ale tym razem postanowiłem poruszać (R502) i był to błąd. Ruszyłem nieznacznie i znów to samo tylko tym razem oprócz 2 tranzystorów końcówki mocy lewego kanału wystrzeliły również (T606) oraz (T605) z czego ten pierwszy tak mocno że brakowało kawałka jego obudowy. Od tego momentu gdy wymieniam wszystkie te elementy skutek jest ten sam, wystrzał (nieważne w jakiej pozycji jest potencjometr). Jest mi w stanie ktoś powiedzieć co może być przyczyną uszkadzania się tych tranzystorów, jak sprawdzić czy wszystko działa poprawnie oraz co ruszenie tym potencjometrem mogło spowodować :-? ?

• REKLAMA
  • #2 18633451
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 453
    Sprawdź tranzystory w końcówce mocy, oraz potencjometry.
    Podłączaj wzmacniacz przez żarówkę.
  • REKLAMA
  • #3 18633475
    domi152522
    Poziom 9  
    Dzięki za tak szybką odpowiedź :D . Rzeczywiście podłączanie przez żarówkę to dobry pomysł. Co do tranzystorów to te co napisałem to są spalone, resztę tester poprawnie wykrywa. Co do potencjometrów to tego akurat nie sprawdziłem, ale co dokładnie on robił że ruszenie nim spowodowało taki efekt ?
  • #4 18633491
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 635
    Witam.

@domi152522 na czas naprawy wepnij w szereg żarówkę 60-100Wat 230V. Jak chcesz włączyć to tylko i wyłącznie przez tą żarówkę. Zarówka sie swieci jezeli są zwarcia(uszkodzene elementy ) oraz duze prądy spoczynkowe. Zarówka przejmuje na siebie całą moc i nie dopuszcza do dalszych uszkodzeń. Taką zarówka trzeba (przewód) wyłączyć, a uszkodzony element/y wymienić.

• #5 18633655
    jakubek56
    Poziom 32  
    Sprawdź potencjometry pod kątem rezystancji.
  • REKLAMA
  • #6 18633817
    domi152522
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za odpowiedź. Zrobię tak jak powiedzieliście ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy zamiast BD649 oraz BD650 mogę wstawić TIP142 oraz TIP147 ?

Dodano po 18 [minuty]:

Szybka aktualizacja. Potencjometry są w stanie krytycznym i to prawdopodobnie spowodowało ustawienie zbyt dużego prądu a w rezultacie uszkodzenie tranzystora. Teraz pozostaje tylko pytanie dotyczące tranzystorów.
  • REKLAMA
  • #7 18633955
    jakubek56
    Poziom 32  
    Możesz tak zrobić, ale pamiętaj że TIP ma większą obudowę.
  • #8 18642154
    domi152522
    Poziom 9  
    Mam jeszcze jedną sprawę. Udało mi dostroić mojego radmora (bez specjalistycznego sprzętu) (Fm było grzebane). Radmor łapie wszystkie stacje, ale na wszystkich jest taki dziwny szum przypominający chrobotanie. dodatkowo zauważyłem że poziom sygnału (na wskaźniku fm) rośnie wraz z dostrajaniem się do wyższych częstotliwości. Jest to normalne? Czym może być powodowany szum? Kwestia wymiany starych wysłużonych kondensatorów? Radmor gra dobrze gdy w pokoju włączę samochodowy transmiter Fm. Czy może to być kwestia słabego sygnału wejściowego ? Gdy podłączam 2m drutu (anteny) szum się trochę zmniejsza. Jeśli to słaby sygnał wejściowy to jak go poprawić. Zaznaczę jeszcze tylko ,że gdy podłącze zewnętrzne źródło dźwięku (mój komputer) radmor gra bardzo dobrze, dodatkowo wszystkie cewki i trymery są ustawione na max wzmocnienia L301, L303, L304, C302, C312, C315 więc tu nic raczej się nie da nic zdziałać.

Wykonując całe dostrojenie posiłkowałem się tą instrukcją. ( plik )

edit: Teraz zauważyłem że podłączenie tak długiej anteny powoduje wyeliminowanie problemu dla stacji niskich częstotliwości a dla wysokich jest tylko trochę lepiej. Dodatkowo taka antena powoduje ustabilizowanie się wskazań sygnału dla wszystkich częstotliwości.

przestroje...r 5412.doc (222.5 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 18643990
    jakubek56
    Poziom 32  
    Wyreguluj sobie wzmocnienie w.cz.
  • #10 18670259
    domi152522
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za pomoc. Palenie końcówek było prawdopodobnie spowodowane podniesieniem napięcia zasilana. Tip142 i 147 idealnie się nadają dzięki temu że mają spory nadmiar mocy. Wymieniłem już część kondensatorów, teraz czekam na resztę :) . Radmor gra już teraz bardzo ładnie i przy tym nie grzeje się nadmiernie. Prąd spoczynkowy ustawiłem na 50mA. Wszystkim którzy będą chcieli sobie go wyregulować polecam wymienić oryginalne potencjometry.

• #11 18670473
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 635
    Witam

domi152522 napisał:
    Wszystkim którzy będą chcieli sobie go wyregulować polecam wymienić oryginalne potencjometry.
    Warto wczeniej zaopatrzyć sie w listę elementów i za jendym razem wyminic.

Pewnie ze warto naprawiać! polskie sprzety UNITRA,RADMOR,DIORA,FONICA, ZRK itp. niz sponsorowac buble made in China

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Radmor 5412, który po wymianie tranzystorów końcówki mocy nadal ulega uszkodzeniom. Po rozebraniu urządzenia stwierdzono spalone bezpieczniki oraz uszkodzone tranzystory. Po wymianie tranzystorów, przy podgłośnieniu, wystąpił trzask i dym, co prowadziło do kolejnych uszkodzeń. Użytkownicy doradzili podłączanie amplitunera przez żarówkę, aby zminimalizować ryzyko dalszych uszkodzeń oraz sprawdzenie potencjometrów, które mogły powodować zbyt duży prąd. Użytkownik rozważał zamianę tranzystorów BD649 i BD650 na TIP142 i TIP147, co zostało zaakceptowane, ale z uwagą na różnice w obudowie. Po wymianie kondensatorów i ustawieniu prądu spoczynkowego na 50mA, amplituner zaczął działać poprawnie. Użytkownik zauważył również szumy w odbiorze FM, co może być związane z jakością sygnału lub starymi kondensatorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA