logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie silnikiem DC przez ESC/BEC z aparaturą RC - czy to możliwe?

intelek10 20 Kwi 2020 18:49 981 13
  • #1 18633966
    intelek10
    Poziom 8  
    Witam,

czy za pomocą regulatora obrotów ESC / BEC jest możliwe sterowanie poprzez aparaturę RC zwykłego silnika prądu stałego, który ma 2 wyprowadzenia?
    Gdy podłączam baterię do regulatora obrotów, zmieniam wartość na aparaturze RC jednak z regulatora są 3 wyjścia, odczytałem maksymalny prąd o wartości zaledwie 1,2 V [silnik 12V].
  • #2 18634031
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 453
    Ten regulator obrotów jest prawdopodobnie do silnika bezszczotkowego.
    Wrzuć jego zdjęcia.
  • #3 18634047
    intelek10
    Poziom 8  
    jakubek56 napisał:
    Ten regulator obrotów jest prawdopodobnie do silnika bezszczotkowego.
    Wrzuć jego zdjęcia.

Sterowanie silnikiem DC przez ESC/BEC z aparaturą RC - czy to możliwe? - czy taki regulator jest do zastosowania w takim razie tylko i wyłącznie do silników bezszczotkowych?
  • #4 18634347
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 292
    To jest do silników bezszczotkowych działa podobnie jak silniki trójfazowe. Kolega potrzebuje do szczotkowych tylko są dwa rodzaje; jedno i dwukierunkowe.
  • #5 18651584
    intelek10
    Poziom 8  
    GBW napisał:
    To jest do silników bezszczotkowych działa podobnie jak silniki trójfazowe. Kolega potrzebuje do szczotkowych tylko są dwa rodzaje; jedno i dwukierunkowe.

A czy masz może pomysł lub ktokolwiek inny jak zasilić układ przedstawiony na schemacie?
    W tej konfiguracji w której jest rozrysowany nie działa niestety prawidłowo. Sterowanie silnikiem DC przez ESC/BEC z aparaturą RC - czy to możliwe?
  • #6 18651756
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 844
    Witam - proszę napisać jaki ( model , symbol ) jest odbiornik RC ?
  • #7 18651880
    GBW
    Poziom 31  
    A może jakieś objaśnienie co ten układ ma robić, i po co jest arduino?
  • #8 18654350
    intelek10
    Poziom 8  
    GBW napisał:
    A może jakieś objaśnienie co ten układ ma robić, i po co jest arduino?

Jest to układ odpowiedzialny za zdalne sterowanie łodzią podwodną.
    Posiadam zwykły 2.4Ghz odbiornik rc sterowany przez aparaturę FlySky FS-CT6B.

Z racji, iż posiadam jedynie silnik DC szczotkowy 12V oraz pompę perystaltyczną DC 12V (również silnik szczotkowy) i nie mam regulatora obrotów dedykowanego do takich silników (duży koszt) zastosowałem arduino, które zczytuje sygnał z odbiornika rc i wysterowuje odpowiedni sygnał PWM na sterownik L298n, który następnie steruje oboma silnikami DC.
    Arduino zastosowane również, ponieważ chciałem jeszcze dodatkowo dołączyć na późniejszym etapie projektu czujniki wilgoci.

Cały system działa jednak mam spore problemy z zasilaniem układu. Posiadam 2x pakiety LiPo 11.1V, których mogę użyć.
    Będę bardzo wdzięczny za pomoc. :)
  • #9 18654596
    GBW
    Poziom 31  
    intelek10 napisał:

Cały system działa jednak mam spore problemy z zasilaniem układu. Posiadam 2x pakiety LiPo 11.1V, których mogę użyć.
    :)

Wybacz ale przy tak wyczerpującym opisie problemu nie licz na pomoc, szklana kula mi się rozbiła.
  • #10 18654641
    intelek10
    Poziom 8  
    GBW napisał:
    intelek10 napisał:

:)

Wybacz ale przy tak wyczerpującym opisie problemu nie licz na pomoc, szklana kula mi się rozbiła.

Stosuje aku lipo 11.1V do sterownika L298n. Dodatkowo podłączam powerbanka do arduino, z którego zasilam przez 3.3v logikę sterownika l298n oraz 5v do odbiornika rc (jak na schemacie). Wtedy układ działa. Jednak nie chcę stosować powerbanka w łodzi która ma pływać.

Próbowałem podłączyć do arduino aku lipo 11.1 i z arduino wyprowadziłem 5v do odbiornika rc. Wtedy serwa 'skakały'.
    Próbowałem również przez aku lipo 11.1 zasilić samo arduino a do odbiornika rc podpiąłem koszyk baterii 4xAA - serwa działały jednak sygnały odczytywane z kanałów z silnikami DC dawały bardzo dziwne wyniki przez co nie dało się nimi sterować.
  • #11 18654973
    GBW
    Poziom 31  
    Typowe sterowniki silników posiadają stabilizatory napięcia 5V i po sprawie. Zasilasz sterownik silników z lipo a arduino i odbiornik z lipo poprzez przetwornice step down.
  • #12 18655396
    intelek10
    Poziom 8  
    GBW napisał:
    Typowe sterowniki silników posiadają stabilizatory napięcia 5V i po sprawie. Zasilasz sterownik silników z lipo a arduino i odbiornik z lipo poprzez przetwornice step down.

Próbowałem zasilić odbiornik rc przez lipo poprzez stabilizator napięcia L7805 jednak wtedy również otrzymywałem złe wartości z odbiornika. Przetwornica step down powinna się spisać lepiej niż taki stabilizator?

Czyli rozumiem że silniki bez zmian zasilane lipo a drugie lipo powinno zasilać arduino oraz jednocześnie odbiornik rc?
  • #14 18655586
    GBW
    Poziom 31  
    Kolego kompletnie nie zwracasz uwagi na wydajność prądową źródeł zasilania L7805 to tylko 1A a ty masz 4 serwa a mniemam iż nie są malutkie. O zasilaniu serw poprzez arduino już nawet nie chce mi się pisać. Przeczytaj ile prądu potrzebują te serwa i zastosuj odpowiedni regulator napięcia

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość sterowania silnikiem prądu stałego (DC) za pomocą regulatora ESC/BEC z aparaturą RC. Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia silnika DC z dwoma wyprowadzeniami do regulatora, który wydaje się być przeznaczony dla silników bezszczotkowych. Odpowiedzi wskazują, że do silników szczotkowych potrzebne są inne typy regulatorów, a także podano różne metody zasilania układu, w tym wykorzystanie Arduino do generowania sygnałów PWM. Użytkownik miał problemy z zasilaniem, próbując różnych konfiguracji z akumulatorami LiPo i stabilizatorami napięcia. Sugerowano zastosowanie BEC do zasilania odbiornika RC oraz zwrócono uwagę na wydajność prądową zasilaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA