logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana oleju w kompresorze Schneider UNM 410-10-50 D

t1o9m8e6k 25 Kwi 2020 22:55 1407 9
REKLAMA
  • #1 18647272
    t1o9m8e6k
    Poziom 8  
    Ocena: 52
    Witam pięknie wszystkich Użytkowników forum!
    W moim kompresorze Schneider UNM 410-10-50 D chciałbym wymienić olej (pierwszy raz). Sam sprzęt nie jest silnie eksploatowany, ale ma już prawie 3 lata. Ponieważ ten kompresor nie był tani to nie chciałbym wlać oleju, który mi go uszkodzi czy zepsuje. Producent zaleca wlanie oleju mineralnego (B111002) lub syntetycznego (B111006). Warto zaznaczyć, że nie wiem jaki olej był wlany kiedy przywieziono mi kompresor. Nie ma na nim żadnej naklejki czy informacji w tym zakresie. W dołączonej dokumentacji również. Trzeba wlać któryś z powyższych czy można zastosować jakiś zamiennik?
    Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi :please: :please: :please:
  • REKLAMA
  • #2 18647312
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1601
    Sprężarka smarowana rozbryzgowo więc możesz zalać niemalże wszystko. Ja ze swojej strony polecam jakiś samochodowy półsyntetyk, leje do swoich sprężarek i nie ma z nimi problemu.
  • REKLAMA
  • #3 18648629
    t1o9m8e6k
    Poziom 8  
    Ocena: 52
    Dzięki za odpowiedź. A czy możesz podać jakiś konkretny olej? Może być nawet lepszy czy droższy.
  • #4 18649287
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    Podjedź do pierwszej stacji Orlenu . Oni sprzedają oleje do sprężarek tłokowych . Kosztuje kilkanaście złotych .
    Nie wiem czy ten model ma filtr powietrza jeśli ma to też należy go wyczyścić lub wymienić.
  • REKLAMA
  • #5 18649337
    bearq
    Poziom 39  
    t1o9m8e6k napisał:
    Dzięki za odpowiedź. A czy możesz podać jakiś konkretny olej? Może być nawet lepszy czy droższy.

Jaki kupisz taki będzie dobry, poważnie.
    Krzysztof Reszka napisał:
    Podjedź do pierwszej stacji Orlenu . Oni sprzedają oleje do sprężarek tłokowych . Kosztuje kilkanaście złotych .

I w zimę robi się z niego galareta.
  • REKLAMA
  • #6 18649687
    Krzysztof Reszka
    bearq napisał:
    I w zimę robi się z niego galareta

A czy masz takie doświadczenia. Galareta zrobi się z każdego oleju w źle konserwowanym kompresorze . Napisz to do Orlenu ciekawe co ci odpiszą.
  • #7 18649741
    bearq
    Poziom 39  
    A czy masz takie doświadczenia.

Mam nie tylko ja ale i spora część osób która ten olej użytkowała w swoich kompresorach a którzy również dzielili się tą wiadomością tutaj u nas na forum.
    Galareta zrobi się z każdego oleju w źle konserwowanym kompresorze

Jaki to jest "źle" konserwowany kompresor?
  • #8 18649856
    Krzysztof Reszka
    Taki który doprowadza do takiego stanu olej. Używałem i takich i takich olejów ale nigdy nie doprowadziłem do takiej sytuacji. W oryginalnym opisanym przez autora zapewne też był olej do kompresorów i trzy lata wytrzymał. Nie rozumiem twojego podejścia. Jeśli zrobiła ci się galareta to dlaczego nie złożyłeś skargi /reklamacji w Orlenie. Takie gadanie bez dowodów.
  • #9 18650101
    bearq
    Poziom 39  
    Używałem i takich i takich olejów ale nigdy nie doprowadziłem do takiej sytuacji.

Rozumiem że skoro ty nie widziałeś czegoś to znaczy że to nie istnieje?
    W oryginalnym opisanym przez autora zapewne też był olej do kompresorów i trzy lata wytrzymał.

Był albo nie był.
    Nie rozumiem twojego podejścia. Jeśli zrobiła ci się galareta to dlaczego nie złożyłeś skargi /reklamacji w Orlenie.

Poważnie byś składał reklamację na olej i próbował udowadniać komukolwiek że olej zalany 3 czy 4 miesiące wcześniej to ich produkt za 50 czy 100zł w sytuacji w której sprężarka MUSI pracować bo nikt firmy nie będzie z tego powodu zatrzymywał?
    Już pisałem, temat oleju orlenowskiego do sprężarek był wakowany na forum wiele razy i nikt o nich pochlebnie nie pisał a przynajmniej nie przypominam sobie o tym.
    Chcesz to lej sobie co chcesz, podobnie jak autor. Każdy ma wolną wolę.
  • #10 18650116
    Krzysztof Reszka
    bearq napisał:
    Poważnie byś składał reklamację na olej i próbował udowadniać komukolwiek że olej zalany 3 czy 4 miesiące wcześniej to ich produkt za 50 czy 100zł w sytuacji w której sprężarka MUSI pracować bo nikt firmy nie będzie z tego powodu zatrzymywał?

Oczywiście że bym reklamował jak miałem kilka sprężarek pod sobą. A czas wymiany to nie było 3 lata, tylko 6 miesięcy. Kupowałem wiele olejów z Orlenu np. bardzo dużo do hydrauliki i żadnych uwag.
    Ale jak pisałem oleje silnikowe też były w użyciu w starych kompresorach które już przepuszczały olej i trzeba było dolewać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum pyta o wymianę oleju w kompresorze Schneider UNM 410-10-50 D, który ma prawie 3 lata. Producent zaleca olej mineralny (B111002) lub syntetyczny (B111006), ale użytkownik nie wie, jaki olej był wcześniej używany. Odpowiedzi sugerują, że można stosować różne oleje, w tym półsyntetyki samochodowe, a także oleje dostępne na stacjach Orlen. Wskazano, że olej może się zsiadać w źle konserwowanych kompresorach, a doświadczenia użytkowników z olejami Orlen są mieszane. Wymiana oleju powinna być regularna, co 6 miesięcy, aby uniknąć problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA