logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus M51AD - Jak zlokalizować czujniki temperatury na płycie H81M-E?

dominik05101 27 Kwi 2020 03:56 621 2
  • #1 18650345
    dominik05101
    Poziom 2  
    Witam. Piszę do Was z zapytaniem. Otóż prawdopodobnie zepsuły się czujniki temperatury w mojej płycie głównej w komputerze asus M51AD (płyta fabryczna H81M-E (V. 1.01). Wartości, które pokazują znacząco odbiegają od normy.... Chciałbym naprawić wszystkie, ale należy mi chociaż najbardziej na czujniku temperatury Motherboard, dlatego, że przez niego dodatkowy wentylator nie chce zmniejszyć prędkości. Uprzedzam Wasze pytanie odnośnie Heatsinku, który parzy lub niezaktualizowanego biosu. Mam schemat w BoardView, który tu udostępniam także. Udało mi się tylko znaleźć Thermistor 10K na CPU i to tyle.... jest jakieś wspomnienie odnośnie OT_2, ale nie jest podpisany jaki to podzespół, a co do aux-ów nie mam pojęcia, gdzie mogą być. Proszę o pomoc. Dziękuję za odpowiedzi.

ASUS H81M-...DVIEW).rar (102.1 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Asus M51AD - Jak zlokalizować czujniki temperatury na płycie H81M-E?unnamed...jpg (2.72 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Asus M51AD - Jak zlokalizować czujniki temperatury na płycie H81M-E?unnamed...jpg (2.42 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 18655105
    gzresiek
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    To nie czujniki. Zapomniałem już co, ale jest filmik o tym na YT na kanale Daniel Rakowiecki.
  • #3 18655780
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6883
    Użyj innego programu dla pomiaru Temp. , np. Aida64
    *HwiFo nie jest aktualizowany od paru lat i czasem daje dziwne wyniki
    - lub Intel Process Diagnostic Tool
    :?: Co pokazuje Bios? Link_ opis

Asus stosował wtedy układ G709T1Uf , jeśli masz pomiar na termistorze Link
    - czytaj Link , jak i ine tematy o tym ukłądzie pod socketem cpu

Asus M51AD - Jak zlokalizować czujniki temperatury na płycie H81M-E? Asus M51AD - Jak zlokalizować czujniki temperatury na płycie H81M-E? Asus M51AD - Jak zlokalizować czujniki temperatury na płycie H81M-E?

p.s

Ta płyta ma monitoring na kbc NCT5535D-2
    Asus M51AD - Jak zlokalizować czujniki temperatury na płycie H81M-E?
    Płyta na tym chipsecie obsługuje cpu z 4th. Gen ,. np. i7-4770 czyli czujnik Temp. jest wbudowany w cpu

Cpu z 3rd.Gen mają także czujnik wbudowany w cpu , stąd po linii (PCIe ) idzie na PCH (np.HM55)
REKLAMA