logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kolumny z głośników Alphard SW-607? Problemy z obliczeniami w WinSid

I_MoTo 02 Paź 2005 15:08 2540 8
REKLAMA
  • #1 1867002
    I_MoTo
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam mam problem z alphardem sw 607,otoz kupilem 4 sztuki wyzej wymienionego z zamiarem zrobienia w miare dobrych kolumn (po dwa alphardy na kolumne),jednak moj zapal szybko ostudzil program WinSid pro oraz WinSid alpha,poniewaz przy obliczaniu obudowy do tych glosnikow wyszly mi w ogole jakies kosmiczne wyniki i w ogole wszystko nie tak,chcialbym sie dowiedziec czy z tych alphardow da sie zrobic w ogole jakies dobre kolumny,czy sa to po prostu za slabe glosniki zeby wyliczac dla nich obudowe w WinSid pro??:cry:,z gory dzieki za odpowiedz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1867483
    mizgu
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Po pierwsze winisd najczęściej pokazuje kosmiczne obudowy i w takim wypadku wpisujemy mu sami na oko litrarz i patrzymy na wykres jak jest oki to zostawiamy a jak nie to inny litrarz.
    Po drugie głośniki alpharda to totalna kicha miałem prawie wszystkie jedynie lw800 ładnie popierdywał i cw
    No i po trzecie te głośniki mają parametry z kosmosu więc budy robimy do nich jak dla głośnika NO NAME
  • REKLAMA
  • #3 1867508
    I_MoTo
    Poziom 11  
    dzieki za odpowiedz;),a orientuje sie ktos moze jaki litraz bylby najlepszy dla dwoch takicha alphardow w jednej obudowie?

Dodano po 21 [minuty]:

dodam ze glosniki wedlug producenta maja moc 150max a 75 rms,w Winsid jaki litraz nie wpisze to wykres wyglada kiepsko:(,doradzcie mi cos z ta obudowa do nic
  • Pomocny post
    #4 1868029
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Na 2 głośniki daj tak z 25-30 litrów w obudowie zamkniętej.
  • REKLAMA
  • #5 1868298
    I_MoTo
    Poziom 11  
    do CJ_Basseer---->alphardy nadaja sie do obudowy zamknietej?,z tego co slyszalem to sa nieszczelne skubance:|,a do obudowy typu bas reflex jaki litraz bys polecal?
  • Pomocny post
    #6 1868489
    mizgu
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Alphard do basreflexu się nie nadaje i nie upieraj się za tym, a słuchanie dresów na wiele ci się nie zda bas reflex wcale nie znaczy lepszy bas a tym bardziej w alphardzie,jak walniesz do tych pierdziawek otwór stratny to usłyszysz buczenie a nie bas. Zrub w zmkniętej obudowie jak wyrzej kolega radzi
  • #7 1868517
    I_MoTo
    Poziom 11  
    No to poslucham waszych rad i skonstruuje obudowe zamknieta,mam nadzieje ze zwrotnica o podziale czestotliwosci 3500 hz bedzie dobra do tych pierdziawek:?:,no to jutro zaczynam konstrukcje,zastanawiam sie jeszcze tylko czym najlepiej wytlumic taka obudowe?,zamknieta trzeba chyba bardoz solidnie wytlumic:?:
  • REKLAMA
  • #9 1872042
    I_MoTo
    Poziom 11  
    mam jeszcze jedno pytanie,nie chcialem bawic sie w robienie zwrotnicy wiec kupilem gotowa o podziale czestotliwosci 3500hz,bedzie ona dobra do tych glosnikow i zamknietej obudowy?

Dodano po 5 [minuty]:

dodam jeszcze ze do tych alphardow do kolumny kupilem sykacze GDWK 9-150-4-PJ o ile komus cos to mowi:P,zastanawiam sie jak to bedzie gra przy wczesniej wspomnianej zwrotnicy??

Dodano po 42 [minuty]:

aha i gryzie mnie jeszcze jedna sparawa co to jest to pasmo przenoszenia?:|,jak to okreslic w kolumnie?,ma ktos moze jakies namiary gdzie bylyby jakies podstwawe dane na ten temat??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z budową kolumn głośnikowych z wykorzystaniem głośników Alphard SW-607 oraz trudności z obliczeniami obudowy w programie WinSid Pro. Użytkownik zauważył, że WinSid generuje nielogiczne, bardzo duże objętości obudów dla tych głośników. W odpowiedziach podkreślono, że parametry Alphardów są nietypowe i często nieprecyzyjne, co utrudnia dokładne wyliczenia w WinSid. Zaleca się stosowanie obudowy zamkniętej o objętości około 25-30 litrów dla dwóch głośników SW-607. Głośniki Alphard nie nadają się do obudów bas-refleks, gdyż powodują buczenie i nieefektywny bas. W kwestii tłumienia obudowy zamkniętej sugeruje się eksperymentowanie z ilością materiału tłumiącego, aby uzyskać optymalny efekt. Co do zwrotnicy, gotowa zwrotnica o podziale częstotliwości 3500 Hz powinna być odpowiednia dla tych głośników i obudowy zamkniętej. Poruszono także zagadnienie pasma przenoszenia, które wymaga dalszych podstawowych danych i wyjaśnień. W dyskusji pojawiły się także wzmianki o głośnikach wysokotonowych GDWK 9-150-4-PJ, które mają być użyte w zestawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA