logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD IBM TravelStar 48GB - problem z formatowaniem i instalacją Windows XP

Vacker 02 Paź 2005 16:42 1905 11
REKLAMA
  • #1 1867232
    Vacker
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Kolega przyniósł mi taki dysk IBM TravelStar 48GB 5400RPM IC25T048ATDA05 i włozyłem go do laptopa przesaknowłaem MHDD ineiwykrył zadnego bada wiec zainstalowąłem Windowsa XP Professional i tak hulał z 2 miechy az pewnego razu zresetowałem go i jusz po właczeniu windows niechciał załadowac sie, wiec format ale format sie neichciał zrobić ani PArtition MAgicem ani płyta windowsa i tak teraz lezy co mu sie stało w biosie jest wykrywalny normalnie !! Pomócie szkoda takiego dysku a moze chce ktos kupic go Pomózcie

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 1867394
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Powinien kolega spróbować formatu z dyskietki startowej win98
  • #3 1867432
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Przeskanuj go jeszcze raz MHDD bo przez 2 miesiace mogly mu jakies bady wyskoczyc. Wyniki wstaw na forum. Wlacz SMART jezeli nie byl wlaczony.
  • REKLAMA
  • #4 1868247
    Vacker
    Poziom 16  
    przemo666 napisał:
    Przeskanuj go jeszcze raz MHDD bo przez 2 miesiace mogly mu jakies bady wyskoczyc. Wyniki wstaw na forum. Wlacz SMART jezeli nie byl wlaczony.

nieda sie nawet utworzyc partycji !!comam robić??
  • #5 1868445
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Mowilem juz... przeskanuj MHDD i wstaw wyniki na forum. Nie musisz tworzyc partycji zeby przeskanowac dysk.
  • #6 1869684
    Vacker
    Poziom 16  
    przemo666 napisał:
    Mowilem juz... przeskanuj MHDD i wstaw wyniki na forum. Nie musisz tworzyc partycji zeby przeskanowac dysk.

a jak wstawic wynik na forum???
  • #7 1869744
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Kliknij ten link . Zamieściłem tam Disk Managera firmy Ontrack wyprodukowany dla IBM-a. Wygeneruj dyskietkę z DM. Wyzeruj dysk a następnie przeprowadź testy jeżeli zakończą się bez błędów to może z tym dyskiem jeszcze nie jest tak źle. :)
  • REKLAMA
  • #8 1879892
    smuteczek
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Proponuję abyś potraktował dysk WDCLEAR - em, wielokrotnie sprawdzona skuteczność.:D
  • #9 1879957
    szpak3
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    nie chce cię martwić ale dyski IBM są tragiczne!!! mi padł w laptopie i inne dwa w PC, i mojej siostrze w kompie,,,,wszystkie IBM
  • REKLAMA
  • #10 1882494
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    witam,

- mhdd dziwnie pokazuje parametry SMART, sektory alokowane nie sa pokazywane.
    - w tym temacie chyba lepszy jest HDAT2.
    - koledzy maja racje, do skanowania lepszy jest Mhdd 4.6, ale skanuj do logu binarnego a na forum umiesc tylko plik graficzny z programu mhddlogvwr.exe
    - ponizej probka , seagate z czasem dostepu 2 SEk.
    Załączniki:
    • HDD IBM TravelStar 48GB - problem z formatowaniem i instalacją Windows XP makelog1.jpg (91.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1882583
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    IBM TravelStar rulez!
  • #12 1885227
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    czesc,

- ponizej dysk ibm ic25n030 przed naprawa.
    - traktowanie go mhdd, hdat2 nic nie pomoglo.
    - dopiero idac za rada kolegi rybart, wyzerowano dysk za pomoca IBm DFT 3.1, przy okazji Master password sie wyzerowal ( no to chyba bajki )
    - i dysk jak nowy !!

Załączniki:
    • HDD IBM TravelStar 48GB - problem z formatowaniem i instalacją Windows XP przed_naprawa.jpg (107.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HDD IBM TravelStar 48GB - problem z formatowaniem i instalacją Windows XP po_DFT3.1.jpg (104.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk IBM TravelStar 48GB 5400RPM (model IC25T048ATDA05), który po około dwóch miesiącach działania z Windows XP przestał się uruchamiać. Próby formatowania dysku za pomocą Partition Magic i instalacyjnej płyty Windows XP zakończyły się niepowodzeniem, a tworzenie partycji jest niemożliwe. Dysk jest wykrywany w BIOS, jednak system nie chce się załadować. Wskazano konieczność ponownego skanowania dysku narzędziem MHDD (zalecana wersja 4.6) z włączeniem SMART oraz generowaniem logów binarnych i graficznych do analizy. Zaproponowano także użycie narzędzi takich jak HDAT2 oraz IBM DFT 3.1, które pozwalają na wyzerowanie dysku i usunięcie ewentualnych błędów, co w jednym z przypadków przywróciło dysk do stanu używalności. Sugerowano również formatowanie z dyskietki startowej Windows 98 oraz użycie programu WDCLEAR. Dyski IBM TravelStar są oceniane jako awaryjne przez niektórych użytkowników, jednak odpowiednie narzędzia diagnostyczne i zerujące mogą pomóc w odzyskaniu funkcjonalności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA