logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BSOD + Potrzeba hard resetu - Zawiesza się przy starcie systemu lub po kilku min

Zpr 02 Maj 2020 21:54 930 3
REKLAMA
  • #1 18664368
    Zpr
    Poziom 2  
    Witam!
    Niedawno zacząłem zmieniać części w komputerze i w pewnym momencie ostatnim został dysk. Komputer działał poprawnie, jedynie dysk mulił i był strasznie wolny i głośny (stary już dość Seagate). Zmieniłem najpierw na SSD z morele i po zainstalowaniu Windowsa 10 komputer zaczął się zawieszać w losowych momentach, sterowniki nadal nie pomogły. Uznałem, że to błąd dysku i go zwróciłem i kupiłem na jego miejsce HDD od WD. Windowsa zainstalowałem poprawnie, chwilę podziałał i za parę minut znowu się zacinał i zawieszał. Często dodatkowo wyskakiwał blue screen z kodem Clock Watchdog Timeout.
    Zasilacz Cooler Master RS 700 W
    Procesor i5 4690K
    Płyta główna Gigabyte Z97 X Gaming 7
    GPU Asus Radeon RX570 Strix
    RAM HyperX Savage 2400MHz 2X8GB
    Dzisiaj poprosiłem kolegę, żeby przyjechał z komputerem. Przy podłączeniu jego dysku i/lub zasilacza komputer stał przez parę minut po czym wyrzucało wspomniany blue screen albo zawieszał się obraz razem z dźwiękiem i trzeba było robić hard reset. W tym momencie zamówiłem już najtańszy procesor z allegro na ten socket, żeby sprawdzić czy to jego wina czy płyty, jednak nadal liczę, że problem może można rozwiązać sięgając do BIOSu lub innymi, mniej inwazyjnymi metodami.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 18664534
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Zpr napisał:
    Zmieniłem najpierw na SSD z morele i po zainstalowaniu Windowsa 10 komputer zaczął się zawieszać w losowych momentach, sterowniki nadal nie pomogły. Uznałem, że to błąd dysku i go zwróciłem i kupiłem na jego miejsce HDD od WD.

Stan dysku da się sprawdzić (SMART).

Zpr napisał:
    wyskakiwał blue screen z kodem Clock Watchdog Timeout.

Kojarzy się to z problemami z procesorem - jak wyglądają temperatury? Nie ma problemu w montażu radiatora na procesorze?

Zpr napisał:
    nadal liczę, że problem może można rozwiązać sięgając do BIOSu

Procesor był wymieniany? Reset BIOSu był robiony?
  • REKLAMA
  • #3 18664548
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18675218
    Zpr
    Poziom 2  
    Po zakupie procesora okazało się, że wadliwa jest płyta główna. Zakładam że to kondensator nie trzyma napięć, jednak dzwoniłem po serwisach i nikt nie chce się tym zająć, ponieważ "już się to nie opłaca im robić, bo za dużo godzin za za mało pieniędzy". Poszukam jeszcze kogoś z miernikiem i lutownicą, może ktoś chętnie pomoże. Tymczasem dziękuję wszystkim za pomoc :D
REKLAMA