logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać wyniki HDTune i CrystalDiskInfo dla Seagate 500GB?

Geto90 03 Maj 2020 10:49 729 7
  • #1 18665096
    Geto90
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, mam problem z dyskiem zewnętrznym Seagate 500GB, na część z foldweów nie mogę wejść (odmowa dostępu), sporej ilości plików nie mogę usunąć. Zrobiłem wstępna analizę dysku programem HDTune i CrystalDiskInfo, ale nie do końca wiem jak odczytać co jest nie tak i czy są jeszcze szanse na uratowanie dysku. Jeśli tak - to jak?
    Większość danych już z niego skopiowałem, ale zostało jeszcze kilka folderów które też byłoby miło odzyskać.
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • #2 18665161
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Spróbuj pod innym systemem - np. bootowalnym linuxem lub podłącz dysk do innego komputera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18665193
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Dysk ma problemy i podejmuje próby realokacji.
    Spróbuj zgrać DMDE.

Potem dysk trzeba będzie przetestować, jest opisana na E procedura (zerowanie i remap),
  • #5 18665277
    Geto90
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Spróbuję na innym laptopie, zobaczymy czy coś się zmieni.
    W zasadzie zależy mi tylko na jednym folderze, ale jakoś przeżyje jego utratę gdybym wiedział, że dysk nadal po tym będzie użyteczny.
    Czy te uszkodzenia mogą być nieodwracalne? Czy dysk da się jeszcze przywrócić do pełnej sprawności?

Dodano po 15 [minuty]:

Podpiąłem dysk do innego komputera, narzędzie do automatycznego naprawiania dysku zadziałało i pomyślnie zakończyło proces naprawiania (u mnie zawsze kończyło się to informacją, że nie udało się naprawić dysku).
    Udało się odzyskać wszystkie dane z folderów, które wcześniej były nieotwieralne (0B w właściwościach), udało się usunąć pliki przy których wcześniej wyskakiwał błąd.
    Jednak przy skanowaniu programem HDTune, nadal warning.
  • #6 18665337
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3584
    Proszę o aktualny SMART tego dysku zewnętrznego z programu Victoria. :idea:
    Załączniki:
    • Victoria v5.28 for Windows.zip (1.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 18665369
    Geto90
    Poziom 11  
    Poniżej log z programu Victoria.
  • #8 18668271
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Najpierw kopia posektorowa (najlepiej ddrescue, ewentualnie dmde). potem odzysk z kopii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zewnętrznym dyskiem Seagate 500GB, na którym występują trudności z dostępem do niektórych folderów oraz usuwaniem plików. Po przeprowadzeniu analizy za pomocą programów HDTune i CrystalDiskInfo, nie jest pewny, jak interpretować wyniki i czy dysk można uratować. W odpowiedziach zasugerowano podłączenie dysku do innego komputera lub użycie bootowalnego systemu Linux. Użytkownik spróbował podłączyć dysk do innego laptopa, co pozwoliło na pomyślne naprawienie błędów i odzyskanie danych. Mimo to, program HDTune nadal wskazuje na ostrzeżenia. Zasugerowano wykonanie kopii posektorowej za pomocą narzędzi takich jak ddrescue lub DMDE, a następnie odzyskanie danych z tej kopii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA