logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozwiązać problem z rozpoznaniem długości skrzydła w Nice Run 2500?

mick 03 Maj 2020 15:18 2064 9
  • #1 18665820
    mick
    Poziom 15  
    Ocena: 204
    Witam

Mamy problem z napędem bramy RUN 2500, napęd działał dobrze jednak zepsute były fotokomórki.
    Założono nowe fotokomórki i zgodnie z procedurą zrobiono" Rozpoznanie dołączonych urządzeń" po wyszukaniu sterownik przechodzi w pulsowanie diód L3 i L4. Powinno to oznaczać "Rozpoznanie długości skrzydła" jednak silnik ani drgnie. Wszelkie próby kończą się na tym etapie. Co może być nie tak?
  • #2 18665929
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Pulsowanie L3 i L4 oznacza, że rozpoznano urządzenia Bluebus. Teraz uruchom procedurę rozpoznawania położeń (V i SET).
  • #3 18666711
    mick
    Poziom 15  
    Dokładnie naciskam V i SET i nic, próbowane dziesiątki razy.
  • #4 18667414
    lamerb
    Poziom 25  
    Spróbuj z wypiętymi fotokomórkami.
  • #5 18667430
    mick
    Poziom 15  
    Próbowałem z fotokomórkami i bez.
    Zastanawiam się czy jest w tym napędzie czujnik otwartego sprzęgła... gdyby się zepsuł, objaw mógłby być taki jaki mam.
  • #6 18667441
    lamerb
    Poziom 25  
    Przed każdą próbą programowania położeń przeprowadzasz "rozpoznanie urządzeń"?
    Głowy nie dam ale jestem przekonany, że nie ma czujnika wysprzęglenia.
  • #7 18667449
    mick
    Poziom 15  
    Próbowałem na dziesiątki sposobów z rozpoznaniem i bez, z wpiętymi i wypiętymi przewodami do BlueBus.
    Utykam na etapie migania L3 i L4 brama ani drgnie.
    Przed programowaniem nowych fotokomórek brama pracowała dobrze.
  • #8 18668304
    lamerb
    Poziom 25  
    Wcześniej już programowałeś napęd samodzielnie i wszystko szło bez problemów?
    Bo kończą mi się pomysły...
  • #9 18669289
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Czy jesteś na 100% pewien, że wymienione fotokomórki były uszkodzone? Miałem podobny przypadek. Fotokomórki raz działały raz nie. Wyglądało jakby dioda nadawcza traciła emisję. Jednak po wymianie okazało się że uszkodzenie było po stronie centrali...
  • #10 18669462
    mick
    Poziom 15  
    Przyjechał fachowiec (nie było mnie przy tym) nie umiał się połączyć programatorem. Zrobił jakieś kombinacje klawiszami i wyzerował cały sterownik, niby teraz działa ale miał spory problem z uruchomieniem, dzwonił do serwisu i w porozumieniu z serwisem doszli do wniosku, że sterownik nadaje się do wymiany.
    Zakupione fotokomórki podobno nie działają z tym sterownikiem mimo że obsługuje bluebus to niby jest za stary.
    Decyzja zapadła, że trzeba kupić nowy sterownik mimo że ten niby działa (ale bez fotokomórek).

Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z napędem bramy Nice Run 2500, który nie rozpoznaje długości skrzydła po wymianie fotokomórek. Po przeprowadzeniu procedury "Rozpoznanie dołączonych urządzeń" diody L3 i L4 pulsują, ale silnik nie reaguje. Użytkownik próbował różnych metod, w tym programowania z wypiętymi i wpiętymi fotokomórkami, jednak napęd nie działał. Po interwencji fachowca stwierdzono, że sterownik może być uszkodzony i niekompatybilny z nowymi fotokomórkami, co doprowadziło do decyzji o wymianie sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA