logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automat zmierzchowy - jak podłączyć. Proste pytanie.

dj.lama 14 Cze 2011 15:13 50296 7
REKLAMA
  • #1 9610939
    dj.lama
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam. Zapewne dla Was to proste pytanie, a ja nie umiem sobie z nim poradzić. Mam podłączyć automat zmierzchowy do automatycznego włączania światła i nie wiem który kabelek w co włożyć. Są 3 wejścia - po kolei L N P. Tak wygląda mniej więcej wygląda schemat:

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9611117
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Do zacisku numer 1 oznaczonego jako L podpinasz fazę z napięcia zasilającego 230V.
    Do zacisku numer 2 oznaczonego jako N podpinasz dwa zera - jedno od napięcia zasilającego 230V i jedno od żarówki.
    Do zacisku numer 3 oznaczonego jako P podpinasz drugi przewód od żarówki.

• REKLAMA
  • #3 12409234
    wRzoSik
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    A jeżeli nie mam masy?
  • REKLAMA
  • #4 12409294
    Przemek2011
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Co masz na myśli mówiąc że nie masz masy?
  • #5 12409356
    wRzoSik
    Poziom 11  
    Przepraszam, nie mam uziemienia, nie masy. Tzn nie wiem jak ugryźć kabel oznaczony L
  • REKLAMA
  • #6 12409385
    lukaszek_socho
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Przewód L to przewód fazowy, ten na którym świeci próbnik i ten co od niego "prąd" łapie.
  • #7 12409535
    Przemek2011
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Jeśli zasilanie do lampy doprowadzał ktoś inny i zrobił poprawnie to żyła brązowa jest to faza, żyła niebieska to żyła neutralna a żółto -zielona to uziemienie. Więc podłącz to tylko tak jak koledzy wyżej narysowali i będzie Ci to działać.
  • #8 12409681
    wRzoSik
    Poziom 11  
    Dziękuje panowie bardzo za pomoc. Mimo iż temat błahy to otrzymałem nawet rysunek :) Dzięki bardzo zabieram się do roboty :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia automatu zmierzchowego do automatycznego włączania światła, wskazując na trzy zaciski: L, N i P. Odpowiedzi sugerowały, że do zacisku L należy podłączyć fazę z napięcia 230V, do N dwa przewody zerowe (jeden od zasilania, drugi od żarówki), a do P drugi przewód od żarówki. Użytkownik zapytał o brak uziemienia, co wyjaśniono, wskazując, że przewód L to przewód fazowy, a kolory przewodów (brązowy, niebieski, żółto-zielony) odpowiadają fazie, neutralnemu i uziemieniu. Użytkownik podziękował za pomoc i rysunek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA