logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RV511/RV520 - Nie mogę wejść do biosu Phoenix

deser1 06 Maj 2020 02:52 4908 16
REKLAMA
  • #1 18672424
    deser1
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Witam mam taki problem że nie mogę wejść do biosu laptopa w żaden podany na internecie sposób kombinacji ani też z ustawień zaawansowanych. Klawisz F2 niestety daje tylko to co na zdjęciu i to po odpieciu dysku twardego bo inaczej Windows 10 pro startuje od razu. Nie wyjmowalem jeszcze bateryjki biosu bo wiąże się to z kompletną rozbiórką laptopa ale i to spróbuje choć z tego co czytałem na forach to też nie pomaga. Problem w tym że ciężko stwierdzić co to za model laptopa bo dolna obudowa jest RV511 a ramka matrycy RV520 natomiast system Windows w msinfo32.exe pokazuje że model laptopa to RC420; RC520; RC720.
    Natomiast według systemu wersja płyty głównej to: FAB1
    Wersja biosu 03FA z dnia 28.03.11r
    I teraz pytanie jak wejść skoro to nie jest bios UEFI i jest biosem od Phoenix-a
    Dodam że próbowałem też tego co na zdjęciu ze strona www i też nie działa nic nie skutkuje.
    Wygranie aktualizacji biosu można ale trzeba mieć Windows 7 zainstalowany na tym laptopie a w nim zostało zrobione uaktualnienie do jowszego Windowsa i się nie da przez oprogramowanie od Samsunga wgrać biosu choć też nie wiem czy aktualizacja by otworzyła możliwość wejścia do biosu. Najprawdopodobniej jest w nim włączony SecureBoot pytanie jak to obejść by się dostać do biosu?
    Samsung RV511/RV520 - Nie mogę wejść do biosu Phoenix Samsung RV511/RV520 - Nie mogę wejść do biosu Phoenix
  • REKLAMA
  • #2 18672598
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Co się pojawi jak dasz strzałkę w bok (app menu) jak na 2 zdjęciu? Tam powinno być wejście do BIOSu.

W WIN10 możesz wejść w: panel sterowania -> aktualizacja i zabezpieczenia -> odzyskiwanie i pod Uruchamianie zaawansowane kliknąć uruchom teraz (szybki start powinien być wyłączony i powinno dać się wejść w BIOS bez wyjmowania dysku).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18726553
    deser1
    Poziom 12  
    sk1977 napisał:
    Co się pojawi jak dasz strzałkę w bok (app menu) jak na 2 zdjęciu? Tam powinno być wejście do BIOSu.

W WIN10 możesz wejść w: panel sterowania -> aktualizacja i zabezpieczenia -> odzyskiwanie i pod Uruchamianie zaawansowane kliknąć uruchom teraz (szybki start powinien być wyłączony i powinno dać się wejść w BIOS bez wyjmowania dysku).

Po resecie biosu nie ma nic w Boot MENU ani APP MENU a sposoby żeby z windowsa wejść do biosu nie działają na tej płycie.
    Płyta ta to Jinmao-R
  • REKLAMA
  • #4 18726671
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Jak robiłeś reset BIOS?

Standardowe wyjęcie dysku nie wystarcza aby bios się zgłosił?
  • #5 18726689
    deser1
    Poziom 12  
    artaa napisał:
    Jak robiłeś reset BIOS?

Standardowe wyjęcie dysku nie wystarcza aby bios się zgłosił?

Wyjęcie dysku daje dostęp do klawisza F2 ale wciskając go nic się nie dzieje i za chwile pojawia się to Boot Menu
    Reset biosu porzez wyjęcie bateryjki CMOS.
    Kość biosu to:
    25L3206E
    Płyta główna to:
    Jinmao-R
    rev: 1.0(110217)-2
  • #6 18726696
    artaa
    Poziom 43  
    Klawisz F2 sprawny?
    Samsung czegoś nie "poprawił" np
    F2 + FN jest potrzebne?
  • #7 18726704
    deser1
    Poziom 12  
    artaa napisał:
    Klawisz F2 sprawny?
    Samsung czegoś nie "poprawił" np
    F2 + FN jest potrzebne?

Tego też już próbowałem i nie działa w żaden znany na internecie sposób.

Apropo może ktoś ma bios do tej płyty bo posiadam programator Revelprog-IS to sobie zaprogramuje ponownie prawidłowym biosem?
  • REKLAMA
  • #8 18726717
    artaa
    Poziom 43  
    Może takie dziwne uszkodzenie BIOS.
    Programator dobry pomysł.
  • REKLAMA
  • #10 18727133
    ppatrykowski
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zdjęcie 2 wciśnij klawisz tab i powinno zadziałać.
    .
    .
    Czy wcześniej pracowałeś na tym laptopie i wszystko było OK? Dostęp do Biosa?
    Czy w ostatnim czasie robiłeś jakieś uaktualnienie biosu, może zmieniałeś pamięci RAM i on się "gryzą"?
    Rozumiem, że gdy komputer się uruchamia nie widzisz "podpowiedzi biosu" BIOS f2, boot F11 itp.
    Czasem pomaga wciskanie szybko klawiszy ESC, F1, F2 podczas uruchamiania. F9
  • #11 18727172
    deser1
    Poziom 12  
    ppatrykowski napisał:
    Zdjęcie 2 wciśnij klawisz tab i powinno zadziałać.
    .
    .
    Czy wcześniej pracowałeś na tym laptopie i wszystko było OK? Dostęp do Biosa?
    Czy w ostatnim czasie robiłeś jakieś uaktualnienie biosu, może zmieniałeś pamięci RAM i on się "gryzą"?
    Rozumiem, że gdy komputer się uruchamia nie widzisz "podpowiedzi biosu" BIOS f2, boot F11 itp.
    Czasem pomaga wciskanie szybko klawiszy ESC, F1, F2 podczas uruchamiania. F9

Powiem tak laptop nie jest mój dostałem to na serwis i drogą zgadnij co się zepsuło mam ustalić i naprawić tego pacjenta. Jeden kondensator SMD 330uF 6V zwiera w okolicy układu touchpada ale to wymienię więc spoko natomiast poszukuję bios do płyty Jinmao-R rev.1
  • #12 20488937
    toczi23
    Poziom 2  
    Część. Mam podobny problem z laptopem samsung RC520-S02pl.
    Laptop dostałem od znajomego aby zainstalować nowy system na nowym dysku ssd. I bios działał po uruchomieniu wciskałem F2. Miałem za to problemy z zainstalowaniem systemu win7 przy utworzeniu partycji i próbie formatowania wywalał błąd 0x80070057. Po stworzeniu nowego pendrive z innym system Windows 7 udało się sformatować i zainstalować. Ale dostałem informację że system może nie zadziałać na tym laptopie.po uruchomieniu na nowo dysk nie wystartował z nowym systemem. Próbowałem na nowo instalować system ale dalej blad 0x80070057. I wtedy zaczęły się problemy z biosem już nie mogłem go włączyć przy wciśnięciu F2. Tylko boot menu i app menu. Wyciągałem baterię z płyty głównej ale nic nie pomogło. Dodam że na starym dysku komputer uruchamia się normalnie windows 7. Ale biosu nie mogę uruchomić.
  • #13 20489153
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6883
    Na starym dysku , po jego ponownej instalacji w laptopie >mozesz wejsc do Bios ?
    - czy np. Win startuje , ale nie mozna wej. do Bios
    * pisze np. (Please wait )
    - wtedy użyj SamsungBiosUpdater> zobacz ver.Bios

p.s
    Jak masz napis (Jinmao-R rev 1.0) to na płycie powinny byc jeszcze opisy
    BA41-01579A GCE
    BA41-01580A NY
    BA41-01581A GBM
    BA41-01582A HST
    * jeden z nich powinien być "odfajkowany" (v)

czasem bywała płyta o p/nr: BA92-08137B BA92-08137A ( (Jinmao-R rev 1.0))
    czyli chipset HM65 DDR3 GT525M / dla RC520 RC720 motherboard
    pcb jak ponizej
    Samsung RV511/RV520 - Nie mogę wejść do biosu Phoenix
  • #14 20490365
    toczi23
    Poziom 2  
    Tak nie ma znaczenia jaki dysk czy stary czy nowy. Dzisiaj zainstalowałem na jeszcze innym starym dysku hdd Windowsa 10 jakimś cudem poszła instalacja ale i z pozycji systemu też nie mogę wejść w bios. Nie ma opcji trouble shooting. Pobrałem program do update biosu ale przy próbie aktualizacji po chwili wywala błąd.
  • #16 21464959
    CompFan
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Ten laptop jest bardzo dziwny. Wymieniłem w nim dysk na SSD i zainstalowałem czysty Windows 10 a mimo to ten laptop tak jakby "pamięta" poprzedni system - najpierw pojawia się pasek wczytywania z Windows 7, a później dopiero wczytuje się Windows 10. Ponadto gdzieś laptop sobie zapisuje stan systemu i przy opcji Zamknij system się zamyka lecz przy ponownym włączeniu laptopa system tak jakby odczytuje poprzedni stan, tak jakby był w stanie hibernacji. Wiem że to zabrzmi nieprawdopodobnie, ale wygląda to tak, jakby laptop gdzieś sobie zapisywał stan systemu w BIOS i w żaden sposób nie mogę tego usunąć.
  • #17 21466777
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6883
    Sprawdz czy obok slotu RAM nie masz dwóch padów , reset Bios ..
    * z NP-RV520
    - czasem trzeba z Reset zrobic z wyjętym dyskiem

Fragment płyty głównej z oznaczeniami CRY i RTC, z czerwonym okręgiem wskazującym na obszar przy złączu RAM.

Potem trzeba wgrać programatorem nowy Bios (strona S.)
    To b.stare modelle i Bios jest "ubogi/surowy")
    UEFI wchodzi b. powoli
    Optymalen rozwiazanie to "7-ka" od MS

p.s

Taka "ciekawostka" o Bios Phoenix Link

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku możliwości wejścia do BIOS-u Phoenix w laptopach Samsung serii RV511, RV520 oraz pokrewnych modeli RC420, RC520, RC720 z płytą główną Jinmao-R rev 1.0. Standardowe metody wejścia do BIOS-u (klawisz F2, kombinacje klawiszy, menu zaawansowane Windows 10) nie działają, a system uruchamia się bezpośrednio do Windows 10 lub Windows 7. Wyjęcie dysku twardego umożliwia częściowy dostęp do klawisza F2, lecz nie skutkuje wejściem do BIOS-u. Reset BIOS-u poprzez wyjęcie baterii CMOS nie przynosi efektu. Występują problemy z aktualizacją BIOS-u, która wymaga systemu Windows 7. Laptop „pamięta” poprzedni system operacyjny mimo wymiany dysku i instalacji czystego Windows 10, co sugeruje zapisywanie stanu systemu na poziomie BIOS-u. Wskazano możliwość uszkodzenia BIOS-u i potrzebę programowania kości BIOS-u za pomocą programatora Revelprog-IS, jednak brakuje dostępnego pliku BIOS dla płyty Jinmao-R. Wskazano także na konieczność sprawdzenia fizycznego resetu BIOS-u poprzez pady obok slotu RAM oraz na specyfikę BIOS-u Phoenix w tych modelach, który jest „ubogi” i wolno działa w trybie UEFI. Zalecane jest użycie Windows 7 jako systemu bazowego do aktualizacji BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA