logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pompa głębinowa - Jak zabezpieczyć przed pracą na sucho

Prrymus 06 Maj 2020 09:18 1041 8
REKLAMA
  • #1 18672646
    Prrymus
    Poziom 5  
    Witam. Szukałem na forum, ale nie znalazłem, dlatego napisałem temat. Posiadam pompę głębinowa MSW SPP32-025. Pompa ta nie posiada zabezpieczenia przed praca na sucho oraz miejsca do podłączenia pływaka. Pompę chce umieścić w zbiorniku, który będzie się uzupełniał z innej sieci wodnej. Obawiam się że może dojść do sytuacji że zbiornik nie zostanie uzupełniony. I tu moje pytanie: Czy jest możliwość zabezpieczenia tej pompy przed pracą na sucho bez zmiany sterownika? Z góry dziękuje i przepraszam jeśli powtarzam temat lub umieściłem go w złej zakładce.

Pompa głębinowa - Jak zabezpieczyć przed pracą na sucho
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18672696
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Prrymus napisał:
    Pompę chce umieścić w zbiorniku który będzie się uzupełniał z innej sieci wodnej. Obawiam się ze może dojść do sytuacji ze zbiornik nie zostanie uzupełniony. I tu moje pytanie Czy jest możliwość zabezpieczenia tej pompy przed praca na sucho bez zmiany sterownika ??

Oczywiście, że można, ale konkretne rozwiązanie zależy od konkretnej sytuacji. Od możliwości zamontowania czujnika (lub czujników) poziomu wody, których jeżeli nie da się wpiąć do obecnego "sterownika", to mogą one poprzez odpowiedni układ wpięty przed lub za "sterownik" odłączać zasilanie gdy poziom wody opadnie poniżej zadanego poziomu.
    Można też zamiast czujnika poziomu zamontować na rurociągu tłocznym czujnik przepływu wody odcinający zasilanie pompy gdy przepływ spadnie poniżej zadanego poziomu.
    Żeby to było bezpieczne, a to jest najważniejsze, to musi być wykonane zgodnie ze sztuką.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18672701
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4651
    Wklej tą instrukcję, tak, by nie trzeba było przewracać monitora, by ją przeczytać.
  • #4 18672761
    Prrymus
    Poziom 5  
    Chciałem założyć na rurze tłoczącej wyłącznik suchego biegu ale woda w rurze będzie dopiero po załączeniu pompy bo to system nawadniania bezpośrednio z pompy na zraszacze z pojemnika wykopanego w ziemie .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18672800
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Najprościej pływak w zbiorniku- mało wody, pływak opada, odcina zasilanie. Może to być pływak podobny jak przy pompach zanurzeniowych, a może pływak działający linką na dźwignię wyłącznika.
  • #6 18672915
    Prrymus
    Poziom 5  
    Jeden zawór pływakowy bede miał w zbiorniku do odcięcia napełniania ale jak podłączyć zawór pływakowy z odcięciem prądu pod sterownik ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18672940
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Zawór pływakowy, jak się domyslam, nie ma " w sobie" wyłącznika, ale ma pewnie jakaś dźwignię, która z pomocą linki może sterować wyłącznikiem krańcowym.
  • Pomocny post
    #8 18673476
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Prrymus napisał:
    Jeden zawór pływakowy bede miał w zbiorniku do odcięcia napełniania ale jak podłączyć zawór pływakowy z odcięciem prądu pod sterownik ?

Zawór pływakowy służy do odcięcia napływu wody gdy zbiornik jest pełny, czyli odwrotnie niż chcesz. Jeżeli ma to być odczyt 0-1, to najprostszy sposób elektroda (sonda) +mały układzik z przekaźnikiem (stycznikiem) do odcinania zasilania gdy elektroda nie będzie zanurzona w wodzie. Jedyny ewentualny kłopot, to zasilanie tego układziku.
  • #9 19986314
    Prrymus
    Poziom 5  
    Zamontowano zawór pływakowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada pompę głębinową MSW SPP32-025, która nie ma zabezpieczenia przed pracą na sucho. W obawie przed brakiem wody w zbiorniku, poszukuje sposobu na zabezpieczenie pompy bez zmiany sterownika. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, takie jak montaż czujników poziomu wody lub czujników przepływu, które mogą odcinać zasilanie pompy w przypadku niskiego poziomu wody. Proponowane są również zawory pływakowe, które mogą odcinać zasilanie, gdy woda opadnie poniżej określonego poziomu. Wskazano na możliwość użycia elektrod do monitorowania poziomu wody oraz układów z przekaźnikami do automatycznego odcinania zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA