logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie TV LG przez DisplayPort-HDMI do PC - brak wykrycia

zetixel 07 Maj 2020 12:53 672 6
REKLAMA
  • #1 18675525
    zetixel
    Poziom 2  
    Witam,

Mam problem z podłączeniem TV LG z PC. Jako, że mam podłączony monitor MSI do komputera poprzez HDMI, na mojej karcie graficznej pozostały 3 DisplayPorty, do jednego z nich podłączyłem telewizor kablem DisplayPort - HDMI (taka przejściówka). Wszystko zostaje podłączane na wyłączonych sprzętach. Gdy odpalam WIN10 wybieram ustawienia ekranu to widać tylko monitor MSI, po ok 30 sekundach wskoczył mi obraz na TV (tak jak chciałem) ale po ok 5 sekundach zniknął a w głośnikach usłyszałem typowy dla windowsa dźwięk odłączenia urządzenia. Od teraz nawet po restarcie obrazu już nie pokazuje. Testowałem to różnymi kablami i nadal telewizora nie wykrywa. Udało się podłączyć i uzyskać obraz gdy podpiąłem monitor oraz tv równocześnie do rozdzielacza (1 męski + 2 żeńskie HDMI) i obraz się pokazał, ale kosztem monitora bo na min było tylko 1024x768 i nie dało się ustawić wyższej rozdzielczości jaką była 2560x1440 144Hz. Tak więc wróciłem do poprzedniego podłączenia monitor - HDMI, TV - Display Port. Odpaliłem komputer i znowu to samo, po ok 30s obraz się pojawił na TV ale zniknął po kilku sekundach i ponownie po restarcie już go nie wykrywa. Co robię źle? Zależy mi na wysłaniu obrazu z komputera na TV razem z dźwiękiem (jeśli to możliwe). A może jest jakaś aplikacja albo coś co mogę użyć w tym celu?
    Specyfikacja PC
    Processor: Inter Core i9 9900k
    Graphics: RTX 2080 SUPER
    Memory: 32GB 320MHz
    Motherboard: Z390 Gaming Pro Carbon
    SSD: ADATA XPG SX8200 RPO 1Tb x2
    Monitor 1: MSI Optix AG32CQ
    TV LG 47LB580V-ZM smart tv

Za pomoc z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 18676123
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 288
    Próbowałeś podłączyć TV przez HDMI bez monitora?
  • REKLAMA
  • #3 18676208
    zetixel
    Poziom 2  
    roman_partyka napisał:
    Próbowałeś podłączyć TV przez HDMI bez monitora?

tak, zapomniałem tego dopisać. obraz wskoczył na chwilkę (ok 10sekund) podczas uruchamiania
  • REKLAMA
  • #4 18676216
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Jak to na chwilę? Powinien być cały czas jeśli TV to jedyny wyświetlacz.
    Proponuję przywrócić w UEFI ustawienia na domyślne.
  • #5 18676238
    zetixel
    Poziom 2  
    roman_partyka napisał:
    Jak to na chwilę? Powinien być cały czas jeśli TV to jedyny wyświetlacz.
    Proponuję przywrócić w UEFI ustawienia na domyślne.

zmieniłem kabel HDMI na krótszy i obraz jest na stałe, jednak po przepięciu na DisplayPort i podłączeniu monitora to problem powrócił
  • #6 18676243
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Proponuję monitor podpiąć przez przejściówkę i zobaczyć czy coś to zmienia.
  • REKLAMA
  • #7 18676259
    zetixel
    Poziom 2  
    wywala telewizor jeśli podpięty jest główny monitor, ale jak jest sam TV to działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem telewizora LG do komputera przez złącze DisplayPort-HDMI, podczas gdy monitor MSI jest podłączony przez HDMI. Po uruchomieniu systemu Windows 10 telewizor jest wykrywany na chwilę, ale obraz znika, a system sygnalizuje odłączenie urządzenia. Po zmianie kabla HDMI na krótszy obraz na telewizorze stabilizuje się, jednak po podłączeniu monitora przez DisplayPort problem powraca. Użytkownik zauważa, że telewizor działa samodzielnie, ale nie współpracuje z monitorem. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie monitora przez przejściówkę oraz przywrócenie ustawień UEFI do domyślnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA