logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG XA-66 - Brak dźwięku mimo wymiany elektrolitów - TDA7292 uszkodzony?

lukonix331 07 Maj 2020 16:38 1791 9
REKLAMA
  • #1 18676043
    lukonix331
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć,

przychodzę dziś z problemem, który był już poruszany na forum:
    Wieża LG XA-66

Schemat: https://electronicshelponline.blogspot.com/2016/09/lg-xa66-circuit-diagram-and-voltage.html

Całkowity brak dźwięku, sprawdziłem napięcie na pinie 5 układu TDA7292 i wynosi ono 11V, nie zmienia się wraz z przełączaniem w tryb MUTE. Czy układ do wymiany?

Inne wątki, które przeczytałem i zastosowałem ich rozwiązania:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3074706.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3101710.html#15069911
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3128590.html#15226713
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3178446.html#15523217

(Wymieniłem elektrolity, które zostały wymienione w powyższych wątkach).
  • REKLAMA
  • #2 18676100
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9242
    lukonix331 napisał:
    Czy układ do wymiany?
    A sprawdziłeś działanie układu wyciszania? Do którego tranzystor podłączona jest 5 noga TDA 7292? Co się dzieje na jego (tranzystora) bazie? Jak ze sprawnością poprzedzajacych go elementów?

Dodano po 2 [minuty]:

lukonix331 napisał:
    Wymieniłem elektrolity, które zostały wymienione w powyższych wątkach
    Wymienia się te elementy, które tego wymagają - a wymagają wymiany elementy uszkodzone. USZKODZONE, a nie opisane przy okazji innych problemów.
  • #3 18676212
    lukonix331
    Poziom 8  
    398216 Usunięty napisał:
    lukonix331 napisał:
    Czy układ do wymiany?
    A sprawdziłeś działanie układu wyciszania? Do którego tranzystor podłączona jest 5 noga TDA 7292? Co się dzieje na jego (tranzystora) bazie? Jak ze sprawnością popr4zedzajacych go elementów?

Dodano po 2 [minuty]:

lukonix331 napisał:
    Wymieniłem elektrolity, które zostały wymienione w powyższych wątkach
    Wymienia się te elementy, które tego wymagają - a wymagają wymiany elementy uszkodzone. USZKODZONE, a nie opisane przy okazji innych problemów.

Kondensatory te zostały wymienione jako przyczyna, element łatwy w wymianie, a jako iż nie posiadam narzędzi do pełnego sprawdzenia ich sprawności po prostu je wymieniłem na nowe.
  • REKLAMA
  • #4 18676272
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9242
    lukonix331 napisał:
    iż nie posiadam narzędzi do pełnego sprawdzenia ich sprawności po prostu je wymieniłem na nowe.
    Akurat nie trudno było się domyślić. Nie mniej jednak - jako początkujący w tych sprawach przy wymianie jakichkolwiek elementów "na ślepo" możesz nieświadomie spowodować dodatkowe uszkodzenia. Tym bardziej więc winno się wiedzieć na pewno czy jest potrzeba wymiany, czy nie.
    No to tyle o zasadach, a teraz ponowię pytanie z poprzedniego postu - co z elementami sterującymi 5 nogą?
  • #5 18688459
    lukonix331
    Poziom 8  
    Wykonałem pomiar multimetrem za pomocą funkcji sprawdzania diod - tranzystor Q711:
    C-E Nie przewodzi
    E-C Przewodzi

B-E Przewodzi
    E-B Nie przewodzi

B-C Przewodzi
    C-B Nie przewodzi

Takie same wyniki dla wyłączonej funkcji MUTE w wieży, jak i przy włączonej.
    Nie jestem pewny co do tranzystora, na schemacie ma oznaczenie 8050, na PCB HY4D.
    Dokumentacja do niego jaką znalazłem :
    https://alltransistors.com/pdfview.php?doc=s8050m.pdf&dire=_no

Na płytce nie ma w ogóle tranzystora Q709.
  • #6 18688542
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    8050 normalny tranzystor stosowany w stopniach wysterowania wzmacniacza mocy .
    Wadlug Twoich pomiarow tranzystor sprawny .
    W tabelce "voltage" podane napiecia zasilania i napiecia na pinach .
  • REKLAMA
  • #7 18688559
    lukonix331
    Poziom 8  
    Więc co to może być? TDA 7292 na nodze 5 cały czas utrzymuje 11V, w trybie MUTE oraz bez niego. Producent scalaka nie podaje w ogóle takiej wartości w swojej dokumentacji.

Dodam też, że wyświetlacz nie sygnalizuje w ogóle odtwarzania dźwięku, porównałem z filmikiem na YouTube :
    https://www.youtube.com/watch?v=-NZTKY6yOcM

Znalazłem również service manual, rozwiązania odnośnie MUTE, w przypadku sprawdzania traznystorów Q704 i 705 HIGH i LOW oznacza napięcie wysokie i niskie względem GND? Jak sprawdzić U600, też pin 17 względem GND?

• #8 18688639
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Wpadłem na Twój temat i rozpacz mnie bierze. Kto zaczyna naprawę od Q711? W jakie szkole Cię uczono żeby tak podchodzić do naprawy? Zamieściłeś schemat zasilacza i pamiętaj że naprawę zaczyna się od zasilacza. Czy napięcia wyjściowe z zasilacza są takie same jak na schemacie? Patrząc na Twój poziom (6) i wyniki pomiarów na tranzystorze które zamieściłeś nie widzę szans żebyś sobie poradził. To nie tak się mierzy tranzystory. To za wysoki poziom dla Ciebie, ratuje Cię tylko punkt usługowy.
  • #9 18688662
    lukonix331
    Poziom 8  
    DIORADIO napisał:
    Wpadłem na Twój temat i rozpacz mnie bierze. Kto zaczyna naprawę od Q711? W jakie szkole Cię uczono żeby tak podchodzić do naprawy? Zamieściłeś schemat zasilacza i pamiętaj że naprawę zaczyna się od zasilacza. Czy napięcia wyjściowe z zasilacza są takie same jak na schemacie? Patrząc na Twój poziom (6) i wyniki pomiarów na tranzystorze które zamieściłeś nie widzę szans żebyś sobie poradził. To nie tak się mierzy tranzystory. To za wysoki poziom dla Ciebie, ratuje Cię tylko punkt usługowy.

Zacząłem od części, która była wspominana jako wadliwa w wielu pozostałych wątkach, co daje dużą szansę, że i u mnie jest ten problem.
  • REKLAMA
  • #10 18689095
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Niekoniecznie . Brak dzwieku jest zbyt rozlegly temat by powiedziec ze inny przypadek jest taki sam jak moj .
    Naprawa w rozumieniu jak You Tube .
    Glosniki sprawne ?
    Zasilanie sprawne ?
    Funkcjonalnosc poszczegolnych blokow urzadzenia poprawna?
    Gniazdo sluchawkowe poprawnie dziala?

Dodano po 22 [minuty]:

lukonix331 napisał:
    Więc co to może być? TDA 7292 na nodze 5 cały czas utrzymuje 11V, w trybie MUTE oraz bez niego. Producent scalaka nie podaje w ogóle takiej wartości w swojej dokumentacji.

Dodam też, że wyświetlacz nie sygnalizuje w ogóle odtwarzania dźwięku, porównałem z filmikiem na YouTube :
    https://www.youtube.com/watch?v=-NZTKY6yOcM

Znalazłem również service manual, rozwiązania odnośnie MUTE, w przypadku sprawdzania traznystorów Q704 i 705 HIGH i LOW oznacza napięcie wysokie i niskie względem GND? Jak sprawdzić U600, też pin 17 względem GND?

w zalaczniku napicia dla TDA w poszczegolnych funkcjach urzadzenia
    Załączniki:
    • LG XA-66 - Brak dźwięku mimo wymiany elektrolitów - TDA7292 uszkodzony? voltage-1lg lh66 TDA.jpg (16.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku w wieży LG XA-66, mimo wymiany elektrolitów. Sprawdzono napięcie na pinie 5 układu TDA7292, które wynosi 11V i nie zmienia się w trybie MUTE. Użytkownik wymienił kondensatory, ale nie ma pewności co do stanu tranzystora Q711, który wydaje się sprawny na podstawie pomiarów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby najpierw sprawdzić zasilacz oraz inne elementy układu, zanim podejmie się dalsze kroki naprawcze. Wskazano również na konieczność dokładniejszej diagnostyki, aby uniknąć dodatkowych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA