logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS widzi dysk, ale Windows nie - brak systemu plików FAT

matkru1 03 Paź 2005 14:02 1296 11
  • #1 1869388
    matkru1
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mój problem polega na tym że bios dysk widzi ale windows już nie.
    próbowałem tworzyć partycje ale krzyczy że nie ma miejsca.
    Podłączyłem dysk i był sam uruchomiłem kompa z dyskietki startowej i mi wyskoczyło że dysk nie ma Fat. Co robić???

-Proszę moderatora o nie usuwanie posta bo nie wiedziałem jak tego szukać.
  • #2 1869396
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Proszę sformatować HDD z dyskietki startowej po czy utworzyć partycje z fdisk'a lub WinXP
  • #3 1869413
    matkru1
    Poziom 10  
    ale jak uruchomnie dysk startowy to tylko widzi dyskietki a dysku nie
    ma
  • #4 1869415
    T-82
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Zdobądź program "Ranish Partition Manager" i podejżyj sobie co się stało na dysku... bo z opisu wynika, że mógł się pokaszanić tylko system plików na partycji (FAT/FAT32/NTFS...jakiś Linuxa)
  • Pomocny post
    #5 1869425
    sebekppp
    Poziom 11  
    jeżeli masz dyskietke startowa z win98 to musisz wpisać polecenie fdisk i wtedy sprawdzic czy jest dysk i czy możesz utowżyc partycje lub je usunąc jak coś tam jest. Jeżeli starujesz z płytki winxp to też ci pokaże obszar podzielony lub nie podzielony na partycje.
  • #6 1869437
    K!lleR
    Poziom 39  
    No dokładnie tak jak napisał :arrow: sabekppp Jeśli dyski są zdrowe to fdisk jak i WinXP powinny pokazać info o partycjach.
  • #7 1877618
    matkru1
    Poziom 10  
    No i działa. Była partycja z poza dos-a. Teraz mi powiedzcie czy nowej partycji podstawowej dawać maximum miejsca czy ograniczyć? Czy to coś zmieni
  • #8 1877634
    K!lleR
    Poziom 39  
    Jaki duży ten dysk ? Jeśli duży to podstawową zrobił bym 10GB na winXP SP_2 + aktualizacje starczy.
  • #9 1877655
    matkru1
    Poziom 10  
    To znaczy że mam dysk 20 GB tylko tam bad sectory. I w windowsie pokazało że jest 7 GB. I jeszcze pytanko czy da się jeszcze uratować kilka GB?
  • #10 1877929
    cukras
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Równierz mam padnięty dysk.( 20Gb Fujitsu)Jesli masz bad sektory to potraktj go niskim formatowaniem i wtedy powinno dać rade.Dobrym programem do tego jest Particjon Magic 8.0 lub WDCLEAR.Ten drógi wywala wsio.Potem od nowa utworzyć partycje i powinno być oki

Dodano po 5 [minuty]:

Odnośnie mojego Fujitsu to może ktoś ma pomysł co zrobić,bo go bios nie wykrywa.Tzn czasem pojdzie ale po starcie systemu komp staje (po ok 5min.) .Sprawdzalem taśmy pod innym dyskiem i są oki.Jakieś sugestie?
  • #11 1882432
    T-82
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Podpowiedź dla Cukras - możliwe, że padł Ci któryś z układów na płytce dysku; może być też tak, że się za bardzo któryś grzeje - spróbuj jakoś je schłodzić i zobaczysz czy to przedłuża czas działania dysku. Jeśli tak będzie to jedyne co mogę Ci poradzić to podmiana płytki z innego, w którym np. uszkodzone są sektory (ale takiego samego modelu). Raz tak zrobiłem i pomogło (a problem był podobny).
  • #12 2267345
    matkru1
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc - dysk działa :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył dysku twardego widzianego w BIOS, lecz niewidocznego w systemie Windows z komunikatem o braku systemu plików FAT. Rozwiązaniem było sformatowanie dysku z dyskietki startowej oraz utworzenie partycji za pomocą narzędzi takich jak fdisk lub Windows XP. Wskazano także na możliwość uszkodzenia systemu plików, co można zweryfikować programem Ranish Partition Manager. W przypadku dysków z bad sectorami zalecano niskopoziomowe formatowanie przy użyciu narzędzi typu Partition Magic 8.0 lub WDCLEAR, a następnie ponowne tworzenie partycji. Dysk o pojemności 20 GB z bad sectorami wymagał ograniczenia rozmiaru partycji podstawowej do około 10 GB dla systemu Windows XP SP2 i aktualizacji. W przypadku problemów sprzętowych, takich jak niestabilne działanie dysku, zasugerowano chłodzenie układów na płytce dysku lub wymianę płytki na identyczny model z innego dysku. Po zastosowaniu tych metod dysk zaczął działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA