logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niewidzialny dysk twardy WD 60 GB. Dysku nie ma w Mój Komputer.

Night Flier 21 Sty 2007 10:02 4898 10
REKLAMA
  • #1 3468457
    Night Flier
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam problem ze swoim dyskiem twardym. Jest to dysk WD 60GB. Kiedy podłączam go do komputera dysk jest wykrywany najpierw w BIOSie a później w menadżerze urządzeń Windowsa. Natomiast kiedy wchodzę w "Mój Komputer" dysku nie ma. Nie ma możliwości zainicjowania go przez zarządzanie dyskami a sterownik działa poprawnie. Nie wiem co robić. Czy jest może jakiś program albo metoda którą mógłbym dostać się do danych zapisanych na tym dysku? Przynajmniej na chwilę żebym mógł je przekopiować. A może dysk już jest na tyle uszkodzony że już nic z niego nie będzie?
  • REKLAMA
  • #2 3468484
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 823
    Może wogule nie ma partycji na tym dysku. Ktoś go wyzerował. Najlepiej sprawdzić partition magic' iem czy są w ogóle jakieś partycje. Jeśli są a w windowsie nie widać to ptedit i trzeba zmienić tablice alokacji i system plików na odpowiedni bo może być z atrybutem, którego system windows xp nie rozpoznaje (np mogą być tam partycje linuxowe i nie będzie ich widać w xp lub też z atrybutem hidden. Pozatym możliwe jest że pokaże ci go jako RAW pod pqmagiciem. Czyli ktoś zmieniał partycje i brakło mu np zasilania (wywala wtedy RAW i też nic nie widać pod windowsem) wtedy testdisk 6.5.

Do odzyskania z niego danych możesz użyć także Ontrack Easyrecovery Professional v6.03 i Get Data Back.
  • REKLAMA
  • #4 3468533
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Użyj programu do odzysku danych np. darmowego PC Inspector .

Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #5 3468590
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Witam .
    Można też odłączyć wszystkie dyski a ten felerny dać na master potem uruchomić komputer np. z dyskietki startowej win98 i wpisać pod dos-em polecenie odzyskania ostatniej aktywnej partycji polecenie musi (jeśli dobrze pamiętam) wyglądać tak:
    A:\>FDISK /MBR
    i naciskamy ENTER
  • #6 3468608
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 3559219
    Night Flier
    Poziom 12  
    Próbowałem różnych programów. Ontrak Data Recovery nie może nic odzyskać bo nie widzi żadnej aktywnej partycji. Partition Magic nie chce się włączyć bo wyskakuje błąd jeśli mam podłączony ten dysk. A w pewnym programie (nie pamiętam nazwy) i w File recovery Pro gdzie dysk jest widoczny pokazuje się dysk jako dysk fizyczny ale bez żadnych partycji. Nie mam możliwości sformatowania go tak żebym później mógł użyć Ontraka do odzyskania danych więc może macie jakieś programy warte polecenia do formatowania dysków oprócz znanego partition magika?
  • #8 3559456
    olfork
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    w twoim przypadku faktycznie wydaje sie ze nie masz wogole utworzonych partycji, aby odzyskac dane w tak trudnych sytuacjach najlepiej sprawdza sie R-Studio. Uzyj w nim funkcji SCAN ( nie start) i wybierz systemu plikow taki jak : fat16 fat32 Ntsfs, ect.... Program bedzie "tworzyl" sobie mozliwe fikcyjne partycje, na koniec otrzymasz obrazy danych ktore znalazly by sie na poszczegolnych partycjach. W efekcie wybierasz zadowalajaca Cie rozwiazanie i poprzez " recovery" odzyskujesz ( kopiuj na inny dysk) zaznaczone elementy
  • #9 3560062
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 5075158
    Night Flier
    Poziom 12  
    No więc wracam ponownie do tematu. Mam dwa dyski twarde z podobnymi objawami. Ten mój WD600AB-22BVA0 i drugi Seagate 120GB. W obu przypadkach BIOS nie widzi dysku (odpada ustawianie parametrów dysku "na sztywno", zmiana zworek, przenoszenie do innych komputerów, czy zmiana taśmy - wszystko sprawdziłem i bez rezultatów). Kiedy podłączam dysk (albo przez taśmę IDE albo przez konwerter IDE=>USB) jest niewidoczny w BIOSIE i w windowsie, ale kiedy uruchomię program np. File Recovery Pro lub Paragon Drive Backup wtedy widzę oba dyski jako fizyczne, bez partycji z tym, że ich pojemność wynosi 0.00MB. Partition Magic, Ontrack, MHDD, WD.exe czy inne programy nie działają bo nie widzą dysku, więc metody opisane przez kolegów z podanego linku nie przynoszą rezultatów.
    ----------
    Skoro więc fizycznie dysk istnieje, BIOS go nie widzi, Winda też to może jest jakiś sposób żeby przywrócić go do życia choćby na czas przekopiowania danych.
    ----------
    Żadne wypróbowane przeze mnie komendy i programy nie są w stanie sobie z tym poradzić z uwagi na fakt że dysk jest dla nich niewidoczny. Może znacie jakieś oprogramowanie, które będzie w stanie znaleźć i naprawić problem. Skoro te dwa programy widzą fizycznie dysk to może są jeszcze jakieś które dodatkowo będą w stanie naprawić problem lub skutecznie wskazać przyczynę takiego zachowania.
    ----------
    Może ktoś z Was już miał taki problem więc proszę o pomoc. Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.

Kolego, pora zapoznać się z Regulaminem punkt 11.
    Dane o modelu dysku powinny znaleźć sie w pierwszym poście.
    Skoro są już dwa podobnie zachowujące sie dyski ale różnych producentów to obowiązuje zasada:
    jeden dysk - jeden temat.

Przemcio
  • #11 5075592
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Co do SEAGATE to prawdopodobnie czeka kolegę terminal . Proszę opisać zachowanie dysków po włączeniu talerze się kręcą ? jakieś stukanie ile jakie ? Co się dzieje po wydaniu komendy EID w MHDD ?.

MHDD https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic868490.html#4147863
    Terminal https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic872300.html

To tyczy się Seagate.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego WD o pojemności 60 GB, który jest wykrywany w BIOS-ie i menadżerze urządzeń Windows, lecz nie pojawia się w "Mój Komputer" ani w zarządzaniu dyskami, gdzie nie można go zainicjować. Dysk prawdopodobnie nie ma utworzonych partycji lub posiada uszkodzoną tablicę partycji, co powoduje, że system Windows nie rozpoznaje systemu plików (może być RAW lub partycje linuxowe/ukryte). Zalecane jest użycie narzędzi do odzyskiwania danych takich jak TestDisk, Ontrack EasyRecovery Professional, PC Inspector, R-Studio (funkcja SCAN z wyborem systemu plików FAT16, FAT32, NTFS), a także MHDD do diagnostyki dysku. W przypadku braku widoczności dysku w BIOS-ie i systemie, a jednoczesnej obecności w programach do odzysku jako dysk fizyczny o zerowej pojemności, problem może być poważniejszy i wymagać specjalistycznych metod, np. serwisu terminalowego (zwłaszcza dla dysków Seagate). Próby formatowania i naprawy partycji mogą być utrudnione, a niektóre programy (Partition Magic, Ontrack) mogą nie działać poprawnie przy podłączonym dysku. Wskazane jest odłączenie innych dysków i podłączenie problematycznego jako master oraz użycie narzędzi DOS-owych (np. FDISK /MBR) do przywrócenia ostatniej aktywnej partycji. W przypadku uszkodzenia logiki dysku odzyskanie danych może być niemożliwe bez profesjonalnej pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA