logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skok temperatury Ryzen 5 3600 do 108°C przy stress teście - konsekwencje?

Komputerpoczatkowy 13 Maj 2020 22:05 339 7
REKLAMA
  • #1 18691270
    Komputerpoczatkowy
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam, mam krótkie pytanie odnośnie tego czy mogło pójść coś nie tak jeżeli na dosłownie 2-3 sekundy temperatura na ryzen 5 3600 podskoczyła do 108 stopni, stało się tak po włączeniu stress testu na nie odpowiednich ustawieniach, oczywiście szybko zareagowałem, nic mniejszego i większego się nie stało, komputer działa poprawnie, ale martwi mnie czy problem nie pokaże się w przyszłości.
  • REKLAMA
  • #2 18691291
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    A gdzie ta temperaturę odczytujesz? Chyba coś źle wskazuje. Wejdź do biosu i tam odczytaj
  • REKLAMA
  • #3 18691345
    Komputerpoczatkowy
    Poziom 5  
    Temperaturę odczytałem w hwmonitor oraz hwinfo. Aktualnie nie mam jak odczytać, ponieważ tak jak mówię był to wypadek przy pracy, który się drugi raz nie powtórzył oraz nie powtórzy. Chyba że jestem niedoinformowany i można sprawdzić w biosie najwyższą dotychczas odczytaną temperaturę.
  • #4 18691891
    Piter3040
    Poziom 25  
    Aha czyli już temperatury rozumiem że spadły? Jest taki programik darmowy OCCT można obciążyć nim procesor i sprawdzić. On rejestruje na bieżąco temperaturę, oraz napięcia. Może się zdarzyć , że pasta na procesorze już wyschła i nie przewodzi ciepła jak trzeba lub samo chłodzenie może wymaga oczyszczenia lub zweryfikowania wydolności
  • #5 18692087
    Komputerpoczatkowy
    Poziom 5  
    Taka temperatura (108) utrzymywała się przez najwyżej 3 sekundy, ponieważ szybko zareagowałem, było to spowodowane wysokim boostem taktowania, udało mi się to naprawić, wiec nie ma mowy o przegrzewaniu bo aktualnie wszystko jest w porządku, głównie chodziło mi o to czy z procesorem mogło się coś stać mimo tego ze wszystko działało i działa jak należy, mam obawy czy skutki nie przyjdą np za miesiąc czy rok.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18692131
    Piter3040
    Poziom 25  
    Nie nie przyjdą, To mało prawdopodobne. Jeśli nie uszkodził się od razu to raczej nie. Natomiast awarii procesora nie można wykluczyć w przyszłości. Bez względu na twój test, to tylko elektronika która z czasem może się uszkodzić i to bez przyczyny. Jedne procesory wytrzymują wiele lat i raczej to element który nie psuje się często ale zdarzają się awarie po roku czy 2-3 latach użytkowania.
  • REKLAMA
  • #7 18692170
    Komputerpoczatkowy
    Poziom 5  
    Dzięki za pomoc. 😉
  • #8 18692178
    Komputerpoczatkowy
    Poziom 5  
    Dzięki za pomoc. 😉

Dodano po 1 [minuty]:

Rozwiązałem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nagłym wzrostem temperatury procesora Ryzen 5 3600 do 108°C podczas testu obciążeniowego, co trwało zaledwie 2-3 sekundy. Po szybkim działaniu, temperatura wróciła do normy, a komputer działa poprawnie. Użytkownik obawia się jednak, czy taki skok temperatury mógł spowodować uszkodzenia procesora w przyszłości. Odpowiedzi wskazują, że jeśli procesor nie uległ uszkodzeniu natychmiast po zdarzeniu, to mało prawdopodobne jest, aby problemy pojawiły się później. Zasugerowano również sprawdzenie pasty termoprzewodzącej oraz czyszczenie chłodzenia, aby zapewnić odpowiednią wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA