logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głosniki niskotonowe - membrany wychylają się odwrotnie

HEVA 03 Paź 2005 18:14 3045 14
REKLAMA
  • #1 1869996
    HEVA
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam serdcznie wszystkich.
    Własnie jestem na etapie tworzenia wzmacniacza gitarowego, a dokładniej pieca i mam dylemat.
    Podłączyłem już część elektryczną.
    Są 4 głośniki niskotonowe i 2 średniotonowe
    Wzmacniacz jest stereo z czego dwa niskie i jeden średni przypadają na kanał.
    Wszystko ruszyło i gra, ale głośniki niskotonowe wychylają się odwrotnie. Jak widać na focie - lewa strona pudła to lewy kanał - prawa to prawy.
    Dwa górne niskotonowe wychylają się do przodu, a dwa dolne cofają się :) Jak ma być poprawnie? Połączone są równolegle.

Głosniki niskotonowe - membrany wychylają się odwrotnie
  • REKLAMA
  • #2 1870005
    alcon_x
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    zamieniłeś plus z minusem jednej pary głośników. One wszystkie muszą się wychylać w tą samą stronę - inaczej grają w przeciwfazie i fale się znoszą co skutkuje brakiem basu. Zamień plus z minusem tej parze co się odwrotnie wychyla i ędzie ok.

BTW Ten post to raczej nie do tego działu
  • #3 1870006
    Mamut
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    jeżeli się odwrotnie wychylają to podłącz odwrotnie przewody
  • #4 1870009
    DarekK.
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam , plusy głośnika jednego i drugiego razem. Pomyliłeś biegunowość gł.
  • #5 1870010
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    wydaje mi sie że powinny pracować w fazie bo inaczej to co jeden wypompuje drugi zassie, zmień miejscami kable na głośnikach np tych niżej

pozdrawiam Łukasz
  • REKLAMA
  • #6 1870056
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Z dawnych czasów pamiętam, że tak ma być. Statycznie odwraca się biegunowość głośników niskich, średnich i wysokich o 180 stopni (w efekcie niskie chodzą tak samo, jak wysokie).
    Dodatkowe 180 stopni (2x90) zapewnia na granicach pasma zwrotnica kolumny i "wszystko gra".
  • #7 1870084
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Przenioslem z DIY - prosze czytac opisy forow!
  • REKLAMA
  • #8 1870284
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    do czego ma sluzyc ten wynalazek? jezeli jako kolumna pod gitare to gruba pomylka.... z Twojej strony... Heva
  • REKLAMA
  • #9 1870386
    HEVA
    Poziom 11  
    lukasb9 - podłączyłem dół odwrotnie - działa prawidłowo. Dzięki :) A ogólnie to miałem też pokaszanione na zwrotnicach. Pokombinowałem i jest dobrze, ale i tak zmienię zwrotnice na inne.

diyManiek - nie tylko pod gitarę, ale pod mikser. Zestaw ten grał jako osobne dwie kolumny i spisywał się znakomicie. Oczywiście nie jest to klasyczny piec z głośnikami gitarowymi o szerokim paśmie, ale zapewniam Cię, że doskonale spełni swoje zadanie :) A piec w przyszłości też zrobię - taki klasyczny :) Wywaliłem też wysokotonowe głośniki - przeszkadzały.

tomaszo - WYBACZ

Na gitarze gram 20 lat i grałem na gross piecach. Teraz gram hobbystycznie i zrobiłem taki wynalazek (dobre określenie) na własne potrzeby, by podsłuchać (głośniej), to co komponuję na trackerach i grając jednocześnie na gitarze.

Tutaj robocza próbka mojego autorstwa.
    Bas i perkusja skomponowane i napisane na trackerze.
    Gitara grana na żywo dwa razy (podkład solo)

http://www.karwia-pokoje.republika.pl/download/Painful_Mistake.mp3

Pozdrawiam.

ps. dotychczas miałem gotowy sprzęt, a teraz zachciało mi się konstruować, więc dopiero raczkuję w "akustyce od środka" i sorki za lamerskie pytania czasami :)
  • #10 1870606
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Odnosnie zdobywania wiedzy w temacie gitarowych konstrukcji zerknij na moja stronke adres w profilu. W sumie wazne, ze Tobie odpowiada brzmienie takiej paczki, ja osobiscie mimo mojej 12letniej praktyki gitarzysty :) jestem zwolennikiem raczej klasycznych glosników gitarowych, z odpowiednim ukladem magnetycznym, cewka, membrana zawieszono sztywno... jak bedziesz mial kiedys fundusz kup 1szt celestion super65 badz eminence legend V12 (okolice 200zł) i porównaj paczuszke 1x12`` na nich do swojej, gwarantuje, ze bedziesz zaskoczony dynamika, barwa w zakresie srodka czyli gitara pod dotychczasowym przesterem zabrzmi calkiem inaczej niz na Tonsilach przeznaczonych raczej do odtwarzania basu w sprzecie hi-fi... pzdr
  • #11 1870986
    HEVA
    Poziom 11  
    diyManiek napisał:
    Odnosnie zdobywania wiedzy w temacie gitarowych konstrukcji zerknij na moja stronke adres w profilu. W sumie wazne, ze Tobie odpowiada brzmienie takiej paczki, ja osobiscie mimo mojej 12letniej praktyki gitarzysty :) jestem zwolennikiem raczej klasycznych glosników gitarowych, z odpowiednim ukladem magnetycznym, cewka, membrana zawieszono sztywno... jak bedziesz mial kiedys fundusz kup 1szt celestion super65 badz eminence legend V12 (okolice 200zł) i porównaj paczuszke 1x12`` na nich do swojej, gwarantuje, ze bedziesz zaskoczony dynamika, barwa w zakresie srodka czyli gitara pod dotychczasowym przesterem zabrzmi calkiem inaczej niz na Tonsilach przeznaczonych raczej do odtwarzania basu w sprzecie hi-fi... pzdr

Oczywiście zgadzam się z tym, ze głośniki gitarowe, to zupełnie inna bajka. A ile kosztuje Vintage30 ?
    A co myślisz o takich głośnikach?
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66252448

Pozdro :)
  • #12 1871009
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    wpisz tu na forum w wyszukiwarce alphard to bedziesz wiedzial co wszyscy mysla
    nie wime do czego nadaje sie ten glosnik na pewno nie do gitary ani na bas ani do domu ani na estrade najlepiej chyba na podstawke pod kwiatek :D
  • #13 1871033
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    CO NIE NADAJE SIE DO GITARY:
    Co nie bedzie nadawało się do gitary:

- membrana z zawieszeniem gąbczastym - zbyt duże wychylenie membrany sprawia, że gitara gra bardzo mulasto, nieciekawie, w dodatku tego typu głośnik nadaje się bardziej do gitry basowej, aczkolwiek nie każdy. Tego typu głośniki mozna stosować w subwooferach w głosnikach Hi-Fi do przetwarzania muzyki już nagranej, a nie takiej, która akurat jest tworzona przez nas. (głosnik gitaroey jest instrumentem)

- membrana z zawieszeniem gumowym o dużym skoku, bardziej wytrzymała od zawieszenia gąbczastego jesli chodzi o parametry są antygitarowe jak wyzej (skok roznica miedzy maksymalnym wychyleniem głośnika a najglębszym)

- Głośnik ze zwrotnicą - nie stosuje sie go dlatego, iż zwrotnice, po za cięciem i rozdzielaniem pasma przenoszenia wbudowują w sygnał przesuniecia fazowe i inne nieciekawe elementy dźwiekowe.

- Głosnik piezoelektryczny - dziadostwo stosowane bardziej w budzikach, telefonach, zegarkach i tanich zestawach estradowych - nieciekawy dźwiek, obciązenie pojemnościowe, brak parametów

- Głośnik lub zestaw o małej skuteczności - głośnik o skutecznosci poniżej 90dB nie nadaje się z faktu trudnego uzyskania czytelności dźwięku. O wiele lepiej takie głośniki lączyć po dwa a najlepiej po cztery, w starych zestawach znajdziemy wzmianke nawet o 9 głośnikach w jednej obudowie, a wszystko dla skuteczności. Jesli zwiększymy ilość głosników (łącząc je rownolegle - niestety spada impedancja) o jeden wówczas skuteczność napięciowa wzrasta o +3dB. Glośnik o mocy 100W i skuteczności 87dB da nam to samo co głośnik 50W i skuteczności 90dB

- zestaw kombinowany Basowy + średniotonowy...

PO za tym Alphard nadaje się tylko do auta i to jeszcze nie wszystkie modele...

---

Na estrade Te Twoje głosniki tez się nie nadają. To wymarzone głosniki do kina domowego, hi-fi... ale nie estradowe i nie gitarowe. Po za tym kształt kolumny i rozmieszczenie glośników jak dla tego typu przetworników jest niepoprawny !

Jesli chcesz dalej robić swoje, to rób, ale niestety bedzie trzeba ten temat zamknąć, bo zależy nam chyba na wysokim poziomie forum.

PO za tym nawet w najtańszych pierdziawkach gitarowych za 200 złotych (kombach) masz tam głośnik na sztywnym zawieszeniu. Które i tak nawet do klasy średniej nie zaliczają się.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 1871127
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Kupiłem takie coś http://allegro.pl/show_item.php?item=60177855. Skusiła mnie cena. Po rozpakowaniu stwierdziłem ładną membranę i zgrabną trąbkę. W Alp... . ta trąbka jest jest jakby oderwana od rzeczywistości a membrana nie da dobrego dźwieku. Ale ten głośnik chodzi o dziwo całkiem znośnie pod gitarę. Obudowę zaadaptowałem z wermony. Chciałem kupić więcej tych głośników ale już nie było.
    Załączniki:
    • Głosniki niskotonowe - membrany wychylają się odwrotnie Obraz 157.JPG (64.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Głosniki niskotonowe - membrany wychylają się odwrotnie Obraz 153.JPG (66.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Głosniki niskotonowe - membrany wychylają się odwrotnie Obraz 150.JPG (111.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1871405
    HEVA
    Poziom 11  
    Hihi, proszę o zwrócenie uwagi, że sprawa wzmacniacza, który robię, to zabawa i ma on być jak wczesniej pisałem odsłuchem do całych aranżacji. Bedzie tam przez mikser podłączona gitara, ale służy do odsłuchu czegoś takiego jak w zamieszczonym linku. W robionej przeze mnie skrzynce jest również zamontowany wzmacniacz mocy z przedwzmacniaczem.

Na codzień gram na piecu MARSHALL VALVESTATE i Fender Pro, zupełnie nie wpadłbym na to, by to co robię służyło do czegoś poważnego, a tym bardziej na estradę :))))

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem odwrotnego wychylania się membran głośników niskotonowych w samodzielnie budowanym wzmacniaczu gitarowym z zestawem 4 głośników niskotonowych i 2 średniotonowych. Przyczyną była błędna polaryzacja jednej pary głośników, co powodowało pracę w przeciwfazie i osłabienie basu. Zalecano zamianę biegunów (plus z minusem) na głośnikach, aby wszystkie membrany wychylały się zgodnie, co poprawia brzmienie. Wspomniano, że w kolumnach głośnikowych zwrotnice mogą wprowadzać przesunięcia fazowe, które statycznie odwracają polaryzację głośników niskich względem wysokotonowych. Dyskutowano także o doborze głośników do wzmacniaczy gitarowych, podkreślając, że głośniki Hi-Fi (np. Tonsil) nie są optymalne do gitarowego brzmienia, a lepsze efekty dają specjalistyczne modele gitarowe, takie jak Celestion Super65, Eminence Legend V12 czy Vintage30. Autor projektu podkreślił, że jego konstrukcja służy do odsłuchu aranżacji muzycznych z miksera i gitary, a nie do profesjonalnego użytku estradowego. Wskazano również na negatywne cechy głośników z zawieszeniem gąbczastym lub gumowym o dużym skoku oraz na niekorzystny wpływ zwrotnic na sygnał gitarowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA