logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

głośnik gitarowy dla basisty - z czym to się je? cz.2

dodo_1989 21 Paź 2007 10:18 4764 26
REKLAMA
  • #1 4398619
    dodo_1989
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    Witam! Wątpliwości co do gitary zostały dla mnie rozwiane w poprzednim temacie. Zakupiłem Eminence'a V12 i na własne oczy zobaczyłem różnicę między gitarowcem, a tonsilem GD 30/50. Tonsil grał jak za ścianą, a jego liniowe traktowanie przesterów niszczyło wręcz brzmienie. Ale nie o tym w tym temacie. Szansę na polepszenie brzmienia dostał teraz mój basista. Tutaj zaczynają się dla mnie problemy, gdyż nie rozumiem w ogóle czym się różni zwykły głośnik estradowy od głośnika do basu... Co wiem:
    - charakterystyka poszerzona w każdą stronę ile się da - od ok. 60Hz do najlepiej 10kHz, jeśli nie to konieczny driver (głośnik basowy puszczony całym pasmem, tylko driver z filtrem odcinającym niskie częstotliwości);
    - duży wychył (co do tego nie jestem pewien);
    - liniowa charakterystyka.
    No i teraz moje wątpliwości:
    - czemu typowo basowe mają nie najwyższą efektywność od 93-97dB;
    - czemu mają moce z kosmosu, gdzie najniższa wartość zaczyna się od 200W;
    - w jakim paśmie przenoszenia gra gitara basowa łącznie z "efektami" basowych?
    Zapraszam do określania charakterystyki głośnika gitarowego basowego!
  • REKLAMA
  • #2 4398678
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Akurat GD 30/50 to typowy głośnik do basu - mozesz mu go dać. Generalizując głośniki do basu moga być bardziej liniowe niż do gitar, gdzie nei potrzebne jest aż takie inicjowanie przesterów.

Kup glośnik powiedzmy Celestiona estradowy powiedzmy 10" + 15" niskotonowe (lub nawet większy)

Moga mieć wyższą skutecznosc od 97dB

Mają moce z kosmosu - to proste, bo wymagana jest kontrola, dolne pasmo częstotliwości wymaga uzycia bardzo dużej mocy żeby zostało wyemitowane bez braku mocy, przesterowania końcówki mocy (w głosniku gitarowym nikt by sie nie przejmował tym) do wyemitowania 30Hz potrzeba 2x większej mocy niż 60Hz i 4x więcej niż 120Hz 8x więcej niż 250 kilkanascie razy wiecej niż to pasmo w którym działa głównie gitara elektryczna, po za tym te pasmo basowe sie często podbija w zalezności od akustyki sali itp. Po za tym sam mówisz niska efektywnośc dlatego moc wysoka. Głośniki basowe mają niskie FS dużo niższe (czasami 2,5 raza niższe niż głośniki gitarowe) powiedzmy 100Hz ma gitarowy 30cm a basowy 18Hz może miec i 30..25Hz

Co do efektów gitary basowej używał bym tych samych co do gitary elektrycznej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 4398699
    dodo_1989
    Poziom 13  
    Konkretnie z tymi efektami chodziło mi o klangowanie :) i te co tam te całe basowe wyprawiają :). Czyli GD 30/50 jest jednym z lepszych głośników do basu? Jeśli chodzi o półki cenowe i jakościowe to co byście polecali? Bo mój basista znalazł taki głośnik: sica Z008201. I chciałby go użyć z driverkiem... Nie znam się na głośnikach do basu... A jak to z tym wychyłem jest?
  • #4 4400008
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Cytat:
    Akurat GD 30/50 to typowy głośnik do basu

Tremolo, sam sobie zaprzeczasz, ten głośnik nadaje się do basu co najwyżej "od biedy" - Częstotliwość rezonansowa w okolicach 70 hz, stosunkowo nieduża moc, mały magnes mały wychył. Nie ma z niego niskiego basu, to szerokopasmowy głośnik.

Jeśli basista chce sobie poprawić, to niech weźmie markowy głośnik 15 cali.
  • #5 4403885
    dodo_1989
    Poziom 13  
    No, ale 15 cali będzie musiał mieć tweeter... A GD 30/50 nie? Hmmmm. Jeśli chodzi o moje odczucia to bas z GD był dobry, ale basowy szuka czegoś lepszego.... Czyli głośnik dla basowego ma mieć duży wychył, czy też nie? Pozdr...
  • #6 4409418
    Spinner
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Generalnie każda paka do gitary basowej powinna mieć tweeter (najlepiej z płynną regulacją głosności- żeby mozna bylo go ściszyć:), a to dlatego, ze często w mixie bas ustawia się nad i pod gitarą, żeby gitara i basówka się nie zagłuszały (selektywność). Czyli okrągły dół i punkcik w górce (nie warto sie przejmowac dziurą w ch-ce między 3, a 4kHz jak np. APT 80 puscimy od 4kHz). Z tym, ze pojęcie dół jest tutaj wzgledne. Celestion Truvox TF 1525, czy też TF 1225 w nadstawkach estradowych dla niektórych mają za mało niskiego dołu, natomiast dla gitary basowej tego dołu jest mnóstwo. Bas w basówce zaczyna sie od low B w 5 strunowych, czyli ok 58Hz.
    Powyzsze głośniki zostały przeze mnie sprawdzone w praktyce w wielu warunkach i pomieszczeniach i nigdy się nie zawiodłem.
    Xmax w TF 1525 wynosi 2,5 mm, ale w praktyce duzo bardziej potrafią się wychylić i nie odczuwam zadnych negatywnych skutków (przesterowania i zniekształcenia dźwieku) tak wiec teoretyczne rozpatrywanie parametrów TS, w celu określenia czy głosnik sie nadaje do gitary basowej, czy nie - jest poruszaniem się po omacku.

Najlepiej zrobic listę, które głosniki z mozliwych do kupienia brzmią z gitara basową +krótka charakterystyka i ew. w jakie obudowy je pakować.

Moje typy:
    Celestion Truvox TF 1525 i TF 1225 - niby tylko 98 i 97 dB, ale ciągnącego się od 100Hz, a nie mierzone przy 1kHz! w praktyce jest duzo miecha w gitarze basowej. Stosowane w firmowych pakach m.in. w kombach Taurus. Cena/jakość/brzmienie chyba najlepszy stosunek wg mnie.

Eminence Delta 10 - klasyka- stosowany w wielu firmowych paczkach (2 i 4x10")
    Eminence Delta 12 i 15

Fane AX 10.75B i AX 15.300B - mega głosne- kupa wyraźnego środka/górki -specjalnie zaprojektowane do gitary basowej - ciągną wysoko i nie trzeba stosować tweetera.

Szerokopasmówki też się sprawdzą, ale po wycięciu lejka i zastąpieniu go kapslem - wysokie z lejka brzmią ohydnie. Trzeba też uważac z zapodawaniem niskich częstotliwosci.

No i jeszcze Neodymy Sica z Box Electronics - nie miałem jeszcze z nimi do czynienia w handmade, ale słyszałem pakę Boxa na nich i urywały jajca.

P.S. Duzo zamieszania n/t pak instrumentalnych basowych wynika z mylenia ich z pakami estradowymi. Np. taka konstrukcja jak 2x10" Emi Delta (16Ω) + tweeter APT 80 puszczony od 4,5 kHz - wg. audiofilów estradowych będzie zestawem zbyt kierunkowym- pod katem 45° nie bedzie brzmieć i jeszcze jaka dziura w pasmie między 2kHz, a 4kHz (pod katem 45°) i jeszcze to wogóle niskich częstotliwosci nie będzie miało. Wszystko oczywiście teoretycznie- patrząc na wykresy, bo jednak w praktyce to brzmi (jest to klasyczna konstrukcja do gitary basowej z referencyjnym brzmieniem).

Jak ktos dotrwał do końca postu to gratulacje:D
  • REKLAMA
  • #7 4411455
    dodo_1989
    Poziom 13  
    Właściwie to też (jestem tylko gitarzystą elektrycznym) ten V12 w charakterystyce nie ma imponującego dołu, a w rzeczywistości muszę dramatycznie bas ściągać na korektorze we wzmacniaczu ;), bo wszystko zaczyna latać :). No i też głośnik w instrumentalnych paczkach musi radzić sobie z maxymalnie ok. 12 częstotliwościami. Czyli jak puścimy wszystkie 6 strun + brzęczenie o progi + uderzenie piórka itd... Znowu w pakach estradowych głośniki muszą sobie radzić w na prawdę gigantycznej ilości pasm.... Przynajmniej ja to tak rozumiem. Jeśli się mylę poprawcie mnie wyprowadzając z błędu. Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe posty!
  • #8 4411936
    Spinner
    Poziom 13  
    Hehe! Ciekawe spostrzeżenie :D Być może masz rację, ale niestety nie jest to chyba jeszcze poparte naukowo :idea:

Należy zdać sobie na pewno sprawę z tego czym jest słuch ludzki i w jaki sposób mózg odbiera pewne częstotliwości (temat na osobny topik).
    Dosyc istotną rolę w odtwarzaniu brzmienia instrumentów, szczególnie gitar, a nawet wokalu pełni zjawisko składowych harmonicznych.
    Szczególnie lampy są w nie bogate. Cały patent brzmienia gitar to właściwie składowe harmoniczne. Wyrazistość i skuteczność brzmienia na próbie też zawdzięczamy odpowiedniej kombinacji składowych harmonicznych. Dlatego tez piece lampowe o mniejszej mocy potrafią być głosniejsze od tranzystorowych o większej.
    Jest taki efekt Aphex Bass Exciter (do gitary Aphex Guitar Exciter), który to w specyficzny sposób reguluje składowe harmoniczne. Brzmienie się zagęszcza, uwyraźnia i jest wrażenie głośności na mniej rozkręconym piecu.

Głosniki są ważne, ale ważną rolę pełni też wzmacniacz, gitara i efekty.

Właśnie co do efektów w basówce -osobiscie nie lubię jak wnikają w całe pasmo. Najlepiej jak dół gra normalnie, a przesterki w górnych harmonicznych się przewijają. Nie jest to jednak regułą, bo w muzyce rockowej nie ma żadnych reguł.
  • REKLAMA
  • #9 4414615
    Tremolo
    Poziom 43  
    Kiedyś te GD 30/50 były w gitarze do basu - ale to wg dopasowania Tonsila były dobre głośniki :)

Ja bym był na poczatek za czymś dużym 15" + 10" + tweeter powiedzmy GDWT tonsila.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 4416526
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Wiem, też widziałem taki piecyk na 2xGD30/50. W głębokim PRL-u pewnie nie było nic lepszego pod ręką. Ale dzisiaj jest duży wybór, gitarzyści basowi pragną mięcha i by się zawiedli zapewne na skromnym tonsilu gd 30/50.
  • #11 4425962
    Spinner
    Poziom 13  
    W porównaniu do nowoczesnych głosników Tonsil będzie miał brzmienie Vintage- takie matowe "za ścianą". W dobrym piecu nie problem jest ustawić takie brzmienie na normalnych głośnikach.
    Natomiast wytrzymałosci i trwałości Tonsilowi zarzucić nie można.
  • #13 4432255
    Spinner
    Poziom 13  
    chyba nie mówimy o zawieszeniach piankowych
  • #14 4435384
    Tremolo
    Poziom 43  
    nie no tam były tekstylne, a co do piankowych to raczej nie do basu z racji ich brzmienia. Właśnie mulaste. Co innego że pianki wcale nie sa gorsze od gum. po prostu w PRL pianka w Tonsilu była do bani i rozpadała sie na słoncu i wilgoci, jak ktoś schował kolumny do piwnicy to tym bardziej winna była zła eksploatacja i błędy konstrukcji. Po prostu konstruktorzy nie wierzyli, ze keidyś bedize coś lepszego na polskim rynku.

Co do gitry basowej polecam Fane 15",

bardzo dobre jest połączenie zestawu estradowego niskopasmowego z głośnikiem szerokopasmowym pokroju BP 10 + jeszcze driver wysokotonowy. Wówcas mamy pełne pasmo do konstruowania dźwieków z różnych efektów na różnych gitarach basowych. To jak bardzo nam potrzeba dolu predestynuje gitara. Jedna gra od 28Hz druga od 33Hz inna od 50Hz ze względu na tani pickup. Jedna zagra dobrze na Tonsilu, inna dopiero na jakimś 18" potworze jak u basisty z zespołu Vader.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 4436215
    Spinner
    Poziom 13  
    Właśnie - niewłaściwe przechowywanie może zabić kazdy głośnik, więc tymbadziej Tonsil jest wytrzymały - po remoncie/regeneracji te głośniki potrafią ładnie i dynamicznie zabrzmieć - dużo lepiej od zalewu tandety ze wschodu. Konstruktorzy też tego nie przewidzieli:)

Hmm.. co to jest głośnik pokroju BP 10? Brzmi dość szpiegowsko:D

Jaki głośnik budżetowy nada się do komba do ćwiczeń do domu?
    Nie musi być głośno, tylko brzmienie żeby było w miarę.
    Mam do gitary basowej takiego malutkiego i lekkiego heada http://maczosbass.pl/index.php?goto=shop&man_id=129&cat_id=5&prod_id=2351
    (bez tych uszów do racka) i napędzam nim 1x15" celestion i 4x8" Tesla ARZ 6608 daje rady taki zestaw w ogromnym hałasie.
    Jednak przydałaby sie paka podręczna do grania z akustykiem i bongosami na imprezach, wiec ma jej nie byc szkoda w razie W.
    Myślałem o:
    - (nie śmiejcie się) Alphard PS 10 lub PS 12
    - Icoon - ten 10 lub 12" z lejkiem 10MA250 i 12MA300
    - STX - 12" szerokopasmowy z lejkiem

Oczywiście volume z umiarem, bo wzmacniacz ma 150W-8Ω

Co się sprawdzi z głośników do 100zł?
  • #16 4437495
    tatapiotrka
    Poziom 12  
    cześć Spinner, widzę, że masz paczkę do basu na czterech teslach. Taki właśnie zestaw mam zamiar popełnić jako górkę do 15", w jakiej objetości to masz, zamknieta czy z otworami startnymi, i ostatnie pytanie o lejki: odciąłeś czy zostawiłeś ?
  • #17 4437820
    Spinner
    Poziom 13  
    Ta paka na Teslach pierwotnie miała być do wokalu. ale jest konsoletka Behringera 12 kanałów i wzmacniacz do słuchawek- sprzęgało wiecznie.
    Ma 54-56 litrów i jest zamknięta i silnie wytłumiona w środku. Sama do basu jest za analityczna, ale jako uzupełnienie 15-ki sprawdza się dosc ciekawie - koniecznie po obcięciu kopułek- całość nie wymaga tweetera.
    Jak podkręcę doły- tesle juz maja troche cięzko- latają jak poje....ne. Przy 2 pakach 8Ω moj wzmacniacz chodzi na 250W, więc 125W jest dla 4-ch Tesli, a 125W dla Celka 1525. Tesle pracują na styk, ale nic nie jest przesterowane, nic się nie dusi- jest selektywnie i z głebokim dołem. Dodam, że wzmacniacz jest na zasilaczu impulsowym- nie grzeje się i kopie dupsko -ma też bdb odpowiedź impulsową.

Za tą cenę to moze byc, ale nie jest to na pewno paka Pro- mozna spróbować te Tesle puscic od 90 Hz - kondensator 220µF/100V- wtedy nie będą katowane subniskimi i skupią się na tym co potrafią najlepiej- górnym środkiem
  • #18 4437886
    tatapiotrka
    Poziom 12  
    Dzieki za odpowiedź Spinner, planowałem zakup jakiś 10" do paczki 2x10", ale szkoda mi pozbywać się tesli. Miałem tylko zgryza, jak spiszą sie do basu, ale jeżeli nie przesterowują się przy niskim paśmie, to zabiorę się za nie jak najszybciej. BTW czy próbowałeś dać je w paczce z otworami stratnymi ?
  • #19 4437943
    Spinner
    Poziom 13  
    15-ka jest na BR -jest kupa dołu, ale tez tendencja do przeciągania -takiego kontrabasowego- tesle są od szybkiego, precyzyjnego basu i szczegulów w górkach- zastanawiam sie nad zastosowaniem tego kondensatora.
    Aha 4 tesle to 120W -powyżej z mocą juz raczej z basówką nie wyrobią dołów, chyba, że z tym kondensatorem i tylko w zamkniętej.

kup najlepiej 2 Emi Delta B- 16 Ohm i zbuduj prawdziwe 2x10" - te Tesle używam, bo juz były
  • #20 4438999
    tatapiotrka
    Poziom 12  
    Dokładnie tak to wygląda i u mnie, na delty muszę jeszcze troche dozbierać, a arzety kupiłem kiedyś z myślą o paczce do elektryka. Pisząc o kondensatorze masz na myśli obcięcie pasma czy wyrównanie charki ?
  • #21 4439730
    Spinner
    Poziom 13  
    Obcięcie dolnego pasma od (czy raczej do) 90Hz filtrem I rzędu-6dB/oct - czyli ten kond, który podałem. Tesle się męczą z tym pasmem- po scięciu średnie/górki zyskają na jakosci, a doły i tak 15" robi, zas nie zagra w górnym srodku tak wyraźnie jak te Tesle. Paki się jakby nie było uzupełniają. Jednak jest to baaardzo budżetowe rozwiązanie- Tesle nie są po prostu do basówki stworzone.

Dla porównania- ja 2 lata temu Tesle kupowałem po 25zł/szt +przesyłka= 110zł:)
  • #22 4441070
    tatapiotrka
    Poziom 12  
    Spinner, kond 220µF na wejściu do paczki wystarczy ?
    Cena Tesli w Lublinie podobna - 29 zł/ szt.
  • #23 4441678
    Spinner
    Poziom 13  
    Gdyby to był 1 kondensator to moznabyłoby go w samym terminalu przylutować. Problem jest tego typu, że do zastosowań estradowych wypadałoby uzyć kondensatorów MKP, czy tam MKT. Największe jakie widziałem to kilkudziesięcio µFaradowe. Nazbieranie wartosci do 220µF to koszt większy niż wartość tych Tesli:D.
    Są dużo tańsze kondensatory elektrolityczne, ale niech tu się wypowiedzą fachowcy od elektroniki.
    Na allegro wystarczy wpisać: kondensator audio - był raz widziałem 220µF/100V w jednej sztuce.

Pytanie do znawców: Czy te Volty odnoszą się do mocy z jakimi mogą pracować kondensatory? MKP mają po 250, 400V.
  • #24 4447593
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ja proponuje dać 2x100uF elektrolity bipolarne + 4,7uF MKT. Lub przejśc na cięcie aktywne. Po za tym nie polecam w gitarze basowej Ciąć elektrycznie pasm. Lepiej się sprawuje tłumienie własne paki przez małą obudowe, silne wytłumienie. Do tego uciety od góry subbas.

Tak Volty odnoszą się do mocy, ale nie wprost.

Jesli masz glosnik 8om to dając do niego w szereg 220uF masz na kondensatorze napiecie w zaleznosci od częstotliwości. Powiedzmy dla 20Hz kondensator ma 36 Om

1/2pi*f*C = 1000 000/6,28 * 20 * 220 = 36Om

36/(36+8 ) = 81% napiecia wejściowego kolumny dla 20Hz.

Czyli jeśli podasz napiecie powiedzmy 350V na 20Hz to kondensator się spali. Jednak takich napieć i tak nie ma w kolumnach. Skoro tranzystorowe wzmacniacze są zasilane powiedzmy 2x80V czyli wiecej nie dadzą. A lampowe wzmacniacze o zasilanie 450V maja transformator, który zmniejsza te napięcie.

problem sie zaczyna powiedzmy przy kilkudziesięciu voltach lub niższych napięciach przy użyciu kondensatorów elektrolitycznych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 4448655
    Spinner
    Poziom 13  
    Dzięki Tremolo za rozjaśnienie sprawy!

Jeszcze tylko powtórzę pytanko, które opisałem powyżej-
    Jaki budżetowy głośnik (do 100zł 10-12") można uzyc do paczki ćwiczebnej/podróznej do małych anplagtów z gitarą akustyczną- nie musi mieć wyczynowej skuteczności. Są jakieś perełki wśród chińszczyzny?
  • #26 4493427
    dodo_1989
    Poziom 13  
    Tonsil GD30/50 - lepszego i tańszego nie znajdzie, a lepszy od całej chińszczyzny razem wziętej. Głośnik szerokopasmowy, czyli nadający się do gitarki akustycznej.
    Tymczasem basista prawie złożył head'a w swoim rack'u. Do tego za niedługo pójdzie kolumna basowa. Jak będzie gotowa to go zmuszę, żeby pokazał ją w galerii DIY :).
    Wczoraj też ukończyłem oklejaniej drugiej z dwóch kolumn gitarowych 1x12" na Emi V12. Dzisiaj najprawdpodobniej porobię foty całej kolumbryny razem ze wzmakiem i dodam do DIY :). Pzdr!
  • #27 4494389
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ja mam dobre raczej ustosunkowanie do GD 30/50 30/30 itp. Był nawet testowany przez piszących do Top Guitar. Paczka 4x12" zrobiona z 2 eltronowskich kolumbryn. Szerokie pasmo i można pograć dość ostro oczywiście na elektryku. Niektóre zespoły grają z takim pasmem, np. w utworze Angel Type o'Negative.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy różnic między głośnikami gitarowymi a basowymi oraz doboru odpowiednich głośników do wzmacniaczy basowych. Głośniki basowe charakteryzują się szerszym pasmem przenoszenia (od około 60 Hz do 10 kHz), większym wychyłem membrany oraz liniową charakterystyką, co pozwala na wierne odwzorowanie niskich częstotliwości. Wymagają one znacznie większej mocy (od 200 W wzwyż) ze względu na potrzebę generowania niskich tonów bez przesterowań. Głośniki takie mają niższą efektywność (około 93-97 dB) w porównaniu do estradowych, co jest kompromisem na rzecz jakości basu. Przykładowo Tonsil GD 30/50 jest głośnikiem szerokopasmowym, który może być używany do basu, ale ma ograniczenia w zakresie niskich częstotliwości i mocy, dlatego często rekomenduje się głośniki 15-calowe z tweeterem dla pełnego pasma i lepszej selektywności w miksie. W praktyce stosuje się kombinacje głośników niskotonowych i driverów wysokotonowych z filtrami, aby uzyskać szerokie i liniowe pasmo. W dyskusji pojawiły się także kwestie konstrukcji obudów (zamknięte, bass-reflex), wpływu kondensatorów na cięcie pasma oraz znaczenia wzmacniacza i efektów w kształtowaniu brzmienia. Wśród polecanych głośników basowych wymieniono m.in. Celestion Truvox TF 1525, Fane 15", Eminence Delta B, Tonsil GD 30/50 oraz Sica Z008201. Wskazano, że głośniki gitarowe, takie jak Eminence V12, mają inne parametry i charakterystykę brzmienia, często wymagając korekcji basu. W dyskusji poruszono także temat trwałości zawieszeń głośników Tonsil oraz praktyczne aspekty użytkowania i modyfikacji zestawów głośnikowych do różnych zastosowań, w tym do ćwiczeń i małych koncertów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA