Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

maszyna Singer 834 - rwie górną nić

Fidelis 15 May 2020 12:18 678 0
    Fidelis
    Level 16  
    Maszyna używana sporadycznie.
    Po pierwszej (i jak dotąd jedynej) wymianie kompletu czterech zębatek napędu i chwytacza, oczyszczeniu z paprochów, nasmarowaniu i naoliwieniu, maszyna zaczęła rwać górną nić.
    Rwie po pierwszych 2-10 centymetrach ściegu (sprawdzone na ściegu prostym). Maszyna nie rwie górnej nici tylko przy ustawieniu naciągu na wartość "0", no, ale wtedy dolna nić robi pętelki - ścieg jest bezużyteczny.

Ustawienie fazy chwytacza względem igielnicy i igły wyregulowałem i ustawiłem według informacji znalezionych między innymi tutaj, na elektrodzie i wykonałem je najstaranniej, jak się dało (jednak na oko, bez szczelinomierza).
    Od dwóch dni "walczę"; wymieniam nici, igły - bez zmian. Nie mam już pomysłów.
    Możecie podpowiedzieć, co jeszcze mogę jeszcze wyregulować ewentualnie sprawdzić ?
    Stan obecnych ustawień pokazany na zdjęciach.

maszyna Singer 834 - rwie górną nić maszyna Singer 834 - rwie górną nić maszyna Singer 834 - rwie górną nić maszyna Singer 834 - rwie górną nić maszyna Singer 834 - rwie górną nić maszyna Singer 834 - rwie górną nić maszyna Singer 834 - rwie górną nić maszyna Singer 834 - rwie górną nić maszyna Singer 834 - rwie górną nić maszyna Singer 834 - rwie górną nić maszyna Singer 834 - rwie górną nić maszyna Singer 834 - rwie górną nić