logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SCHNEIDER SCINEMA 2810 chasiss TV-17.3-70453-M/C-AV/D-VSS/S

czochro 04 Paź 2005 08:37 3219 4
REKLAMA
  • #1 1871316
    czochro
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Mam taki TV:
    SCHNEIDER SCINEMA 2810 chasiss TV-17.3-70453-M/C-AV/D-VSS/S
    procesor ST92R195B0/EPF 24WC32 Tuner6002 i mam oryginalny pilot RC661
    Problem: brak EW i nie wchodzi w tryb serwisowy.

Działanie: jak mi się wydaje "żelazo" sprawdziłem - diody modulatora, wszystkie tranzystory (Q307 do Q311) oraz kondensatory (cewka 302 wydaje się sprawna - reguluje szerokość))

Pytania:
    - czy post @TELVIDD 28 Wrz 2003 19:46: "Tylko wyświetla mi sie to co u góry napisałem po kombinacji klawiszy nieb i czerw V+ i P- przy wyłączonym TV, do piero po zmienieniu w SYSTEM:POWER:STANDBY (bo było ON a nie STANDBY). " jest lekarstwem ?. Jestem w domu a na warsztacie będę później.
    - który wsad na elektrodzie typu TV17 pasuje do tego modelu?

W moim zgrałem:
    Załączniki:
    • zgrany24WC32.rar (1.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1876166
    saper100
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Nie jestem pewny ale zresetować pamięć możesz wciskając program + i program - jednocześnie i włączyć tv sieciowym włącznikiem trzymając przyciski od programu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1877327
    daryk
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam.Do tego chassis tj. TV17.1 możesz spokojnie wsadzić czystą pamięć.Czas odpalenia na takiej pamięci do 30 sekund i pózniej po odpaleniu bedziesz miał rozsypaną geometrie i ustawienia języka i prośba o automat strojenia.pozdrawiam
  • #5 1881764
    czochro
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam wszystkich w nocy. @daryk - oczywiście "podstawiłem" czystą pamięć (wykasowałem). Pamięć testowałem na JDEM'ie - zapis odczyt bezbłędna.
    Poustawiałem wszystko i było b. dobrze - ale tylko przez 3 godz. Po wyłączeniu i włączeniu (pilotem) włączyło sie menu serwisowe z poleceniem "ustaw szerokość" (po angielsku) !?. Oczywiście polecenie wykonałem.
    Teraz TVC wchodzi w serwis prawidłowo, ale objawy pierwotne wróciły: obraz (3:4) za szeroki (nie da się zmniejszyć w serwisie), brak korekcji i menu użytkownika trochę przesunięte w lewo i dźwięk przychodzący po kilku minutach. Klient twierdzi, że nikt "nie grzebał", ale po bliższych oględzinach okazało się, że ktoś poprawiał luty nazłączu modułu ZF i fonii oraz na module cyfrowym (!). Zaznaczam, że tranzystory korekcji Q308 do 11 wymieniłem, układ BCL i trafo sprawdziłem. Na kolektorze końcowym korekcji (Q311) zamiast ok. 25V jest 17V. Cewki liniowości, szerokości i korekcji wymienione. Zimne luty w układzie fonii (MSP3411) usunięte - fonia działa od razu!.

W odchylaniu piki powrotu BU (2SC5129) sprawdzone, diody modulatora (DMV32B) wymienione, napięcie główne 145V........
REKLAMA