logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schneider TV17 - problem z ręcznym wyszukiwaniem kanałów, czarny ekran

melon 24 Sty 2006 17:56 2234 7
REKLAMA
  • #1 2214477
    melon
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    (Palladium panorama 32") na chasis Schneider TV17

dzieją się dziwne rzeczy, podczas ręcznego szukania stacji
    (przestrajanie czestotliwością)
    w momencie znalezienia kanału (kablówka) traci się wizja (czarny ekran)
    fonia jest i przestrajając dalej słychać ze szuka stacji
    Trzeba TV wyłaczyć na kilka minut i właczyć zeby znów był obraz

ciekawe jest to ze szukając stacji kanałami (wpisując kolejno nr kanału)normalnie je wyświetla i nic sie nie dzieje, mozna je dodawać do listy i potem oglądać, problem występuje tylko podczas ręcznego wyszukiwania.

TV trafił do mnie ze zwartym tranzystorem WN
    po wymianie tranz i kond obok niego TV działa ale ma te problemy z ręcznym strojeniem, miał tez rozwaloną geometrię i kupę innych parametrów w tryb serw
    Tuner w TV ma oznaczenie 6002 Multi
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2216099
    twimpex
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam , jeszcze jedno pytanie w temacie - czy pilot jest oryginalny czy zamiennik bo miałem takie szopki z zamiennika niby wszystko było ok a w czasie strojenia działy sie cuda - nawet się wyłanczał albo gineło menu , pozdrawiam
  • #4 2216308
    melon
    Poziom 26  
    wygląda na orginlny , wchodzi w tryb serw itd....
  • REKLAMA
  • #5 2301168
    melon
    Poziom 26  
    po dłuższej walce z tą usterką zauważyłem ze podczas przestrajania częstotliwością i np odstrajając się od kanału 47 w górę ginie powoli "snieg" robi się czarne tło i zaczyna zrywać\falować OSD (słychać jakby wzbudząło się trafo WN) ,obraz minimalnie zmienia rozmiar , na wygrzanym TV cały odbiornik się blokuje (ginie obraz i OSD) i trzeba wtedy wył i zał TV od nowa
    Bywa tak ze uda się przestroić ów zrywający OSD "punk" i stroić dalej ale częściej TV się blokuje
    Myślałem ze moze AGC jest ustawione za wysoko ale ustawione na granicy snieżenia obrazu nie likwiduje usterki

co do pamięci to wstawiłem nową 32c16 Atmela ale po ustawieniu parametrów w tryb serw i ich zapamiętaniu TV zawsze włancza się z zł trybem serw ....
  • #6 2302709
    pawcio
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    32C16 :?:
    Może wstawiłeś 24C16, powinna być 24C32.
    Wejdź w tryb serwisowy i z resetuj orginalną pamięc (reset NVM)
  • REKLAMA
  • #7 2306762
    melon
    Poziom 26  
    pomyliłem się oczywiście chodziło mi o 24c32 , podstawiłem inną czystą pamięc i po ustawieniu parametrów problem nie znikł, oscyloskop pokazuje dość mocne przysiady impulsów na kolektorze tranzystora lini w momencie szarpania OSD ,jest to b dziwne bo dzieje się to praktycznie tylko podczas przestrajania i wejścia w jakieś smieci z eteru...
  • #8 2307058
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    witam
    czlowiek mnie prosil o procesor z 11ak19p4 .mam taki ale trafo defekt.wstawilem od 11ak37 -10 (tez 28cali)ma inne oznaczenia ale tv ruszyl .chodzi bez pamienci (programy sa korekcja ok zrobiona)wstawiam co moge a mam sporo .po wlozeniu jakiej kolwiek pamiatki obraz ciemny.podstawiam inne procesory tez cimno tylko 3 linie powrotow u gory.pion podstawiony.a sie trafil zakalec nadal mysle ze mamy problem z pamienciami ja nie wem jaki model procesoraTV mam i chassisbylo 32pan.zrobilem na 28cali

juz mam 5v przywarte ale tv chodzil 3,3v zaslany proc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Palladium Panorama 32" na podwoziu Schneider TV17 z tunerem 6002 Multi, który podczas ręcznego wyszukiwania kanałów kablowych traci obraz (czarny ekran), mimo że dźwięk pozostaje. Po znalezieniu kanału obraz zanika, a TV wymaga wyłączenia na kilka minut, by ponownie wyświetlić obraz. Wpisywanie numerów kanałów działa poprawnie, problem pojawia się tylko przy ręcznym strojenia częstotliwości. Telewizor przeszedł naprawę tranzystora WN i kondensatora, jednak problem pozostał. W trybie serwisowym zauważono niestabilność OSD, zrywanie obrazu i blokowanie odbiornika przy przestrajaniu, co może wskazywać na problemy z układem linii lub wzbudzeniem transformatora WN. Próby wymiany pamięci EEPROM (24C32) i resetu NVM nie rozwiązały problemu. Oscyloskop wykazał zakłócenia impulsów na kolektorze tranzystora linii podczas szarpania OSD. Dyskusja sugeruje możliwe problemy z identyfikacją oprogramowania (wsad), pamięcią, procesorem lub transformatorami, a także wpływ oryginalności pilota na stabilność strojenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA