logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić koła zębate wałka rozrządu w silniku Honda GV100?

dzidek_o 22 Maj 2020 12:49 3603 13
REKLAMA
  • #1 18710618
    dzidek_o
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby mi podpowiedzieć jak wzajemnie ustawić koła zębate wałka rozrządu i wału w tym silniku? Wymieniałem pierścienie na tłoku i prawdopodobnie źle ustawiłem wałek rozrządu, bo silnik nie ma żadnej kompresji. Na kółkach zębatych nie zauważyłem żadnych znaków.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18714741
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    dzidek_o napisał:
    Na kółkach zębatych nie zauważyłem żadnych znaków.

Albo delikatne nawiercenia albo kreski. Patrz z obydwu stron.
  • #4 18749199
    dzidek_o
    Poziom 10  
    Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem i jednocześnie bardzo przepraszam za tak długi okres czasu potrzebny mi do sprawdzenia Waszych podpowiedzi, ale rozebrana kosiarka jest na działce. Dopiero teraz mogłem pojechać i dokładnie zobaczyć. I jest tak, że na zębatce wałka rozrządu jest przy jednym zębie strzałka, natomiast na zębatce wału nie ma żadnego znaku /ani kreski ani nawiercenia /. Wiem, że wał obraca się dwukrotnie szybciej niż wałek rozrządu i gdyby był znak na zębatce wału to powinien pokryć się ze strzałką z zębatki wałka rozrządu po dwóch obrotach wału. Nie wiem tylko jak ustawić wzajemne położenie początkowe tych zębatek tak aby był suw sprężania przy przeskoku iskry.
  • #5 18749338
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3550
    A masz znak GMP na kole magnesowym ?, Zresztą ustawisz GMP tłoka bez problemu i wałek rozrządu tak aby obie krzywki (ich wzniosy) były symetryczne przeciwległe do popychaczy zaworów
  • REKLAMA
  • #6 18749529
    Czyżycki
    Poziom 21  
    Ocena: 194
    Znak na kole zębatym wału korbowego pewnie jak zwykle jest przykryty przyssaną olejem podkładką dystansową. Warto to sprawdzić.
  • #7 18751178
    dzidek_o
    Poziom 10  
    Podkładkę dystansową zdjąlem i znaku na zębatce wału nie ma. Będę próbował z ustawieniem GMP tłoka. Rozumiem, że jeżeli tłok będzie w górnym martwym punkcie, to wałek rozrządu ma być ustawiony tak, aby krzywki były pod kątem prostym do trzonków zaworów. Sprawdzę jeszcze czy jest ten znak na kole magnesowym. Jestem tylko zwykłym majsterkowiczem i nie posiadam doświadczenia w naprawach jak i szerszej wiedzy o silnikach spalinowych dlatego moje pytania mogą być trochę trywialne. Pamiętam, że w silniku czterosuwowym tłok podczas jednego cyklu dwa razy znajduje się w górnym martwym punkcie - pracy i wydechu. I tu moje ostatnie pytania: jeżeli będzie znak GMP na kole magnesowym, to z czym musi się pokrywać? Suw pracy będzie wtedy, gdy magnesy koła pokryją się z cewką i tłok będzie w GMP. Wtedy krzywki wałka rozrządu muszą być pod kątem prostym do trzonków zaworów /zawory zamknięte /. Czy dobrze rozumuję?
    I po takim ustawieniu powinien się pierwszy otworzyć zawór wydechowy.
  • Pomocny post
    #8 18751370
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3550
    Dobrze rozumujesz. Ustawiasz wałek rozrządu w suwie pracy silnika, gdy oba zawory są zamknięte, Potem gdy wał wykona pełny obrót i tłok znów znajdzie się w gmp, na zaworach powinieneś mieć tzw. mijankę, kończy się zamykać zawór wydechowy po suwie wydechu, a zaczyna otwierać ssący, tak aby opadający w dół tłok mógł zassać mieszankę
    Ps. Mam pomysł, policz zęby na zębatce wału korbowego, które są stale zazębione z wałkiem rozrządu, powiedzmy wyjdzie 10, znak powinien być na 5, albo pomiędzy 4 a 6, w zależności jak jest naniesiony na kole wałka
  • #9 18751684
    dzidek_o
    Poziom 10  
    Dziękuję za podpowiedzi. Będę próbował i zdam relację z efektu w przyszłym tygodniu.
  • REKLAMA
  • #10 18924980
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    Witam
    Mam ten sam problem. U mnie była kropka na wale (po zdjęciu podkładki ślizgowej) ale była bardzo słabo widoczna moze z 1mm miała albo nawet i nie. Tak do końca nie jestem przekonany czy to o tą kropkę chodzi. W załączniku zdjęcie.
    Może ktoś ma większe doświadczenie w naprawianiu i potwierdzi.
    Załączniki:
    • Jak ustawić koła zębate wałka rozrządu w silniku Honda GV100? IMG_20200915_182311.jpg (81.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18925889
    dzidek_o
    Poziom 10  
    Przepraszam, że tak długo się nie odzywałem. Silnik odpaliłem, składając go trzykrotnie, korygując ustawienie o jeden ząbek. Jednak po odpaleniu stwierdziłem, że mój czas poświęcony na naprawę tego silnika to czas zmarnowany. Silnik po wymianie pierścieni jest tak słaby, że zatrzymuje się w średniej trawie. Tak, że nie zawsze mały remont polegający na wymianie pierścieni daje oczekiwany efekt. Temat do zamknięcia.
  • #12 18926434
    Repciu
    Poziom 27  
    Moja o dziwo odpaliła za pierwszym razem, więc wałek rozrządu i wał dobrze złożyłem. Trochę obroty falowały po starcie chodziła jakby mocy nie miała, trochę popodginałem ten drucik ze sprężynką który idzie do gaźnika i w miarę chodzi. Być może jeszcze muszę coś podregulować w gaźniku. Może ktoś coś podpowie gdzie jest jakaś regulacja. Na ciepłym silniku nie zawsze odpala za każdym razem albo bardzo wolno rozkręca się silnik, czasami muszę filtr powietrza (gąbka wyczyszczona) wyjąć żeby odpalił. Być może gaźnik jeszcze muszę wyczyścić. Zgubiłem klin od koła pasowego tego przy nożu. Gdzie to można kupić. Może jakieś uniwersalne są ???
  • #13 18930974
    Repciu
    Poziom 27  
    Jakby ktoś kiedyś potrzebował klin do koła pasowego do kosiarki HRB 423 z silnikiem GV 100 to pasuje klin o wymiarach:

DŁUGOŚĆ 12,2 MM
    GRUBOŚĆ 3 MM
    WYSOKOŚĆ 4,8 MM

Trzeba tylko lekko pilnikiem przeszlifować grubość.
  • #14 19267426
    dzidek_o
    Poziom 10  
    Silnik odpaliłem, składając go trzykrotnie, korygując ustawienie o jeden ząbek. Jednak po odpaleniu stwierdziłem, że mój czas poświęcony na naprawę tego silnika to czas zmarnowany. Silnik po wymianie pierścieni jest tak słaby, że zatrzymuje się w średniej trawie. Tak, że nie zawsze mały remont polegający na wymianie pierścieni daje oczekiwany efekt. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób ustawienia kół zębatych wałka rozrządu i wału w silniku Honda GV100 po wymianie pierścieni tłokowych, ponieważ silnik nie ma kompresji. Odpowiedzi sugerują, że na zębatce wałka rozrządu powinna być strzałka, a na zębatce wału mogą być znaki, które mogą być przykryte podkładką. Użytkownik powinien ustawić wałek rozrządu w górnym martwym punkcie tłoka, gdy oba zawory są zamknięte. Po kilku próbach użytkownikowi udało się uruchomić silnik, jednak stwierdził, że jego moc jest niewystarczająca. Inni uczestnicy dyskusji dzielą się doświadczeniami i wskazówkami dotyczącymi regulacji gaźnika oraz wymiany klinów w kosiarkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA