logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HTC 10 - Telefon wyłącza się samoczynnie gdy pracuje na baterii

daniel93 22 Maj 2020 17:35 1527 3
  • #1 18711116
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 92
    Mam problem z telefonem HTC 10 telefon wyłącza się samoistnie gdy pracuje na baterii i nie da się go już z powrotem włączyć (gaśnie podczas ładowania androida). Najczęściej dzieje się to gdy bateria ma poniżej 30% baterii, ale nie jest to regułą - często wyłącza się nawet przy 80% baterii. Zawsze dzieje się to gdy wyświetlacz jest włączony, czasem poziom baterii nagle spada do 0% i system się zamyka, a czasem po prostu go odcina i gaśnie momentalnie.

Wymieniłem baterię w serwisie - okazała się wadliwa, ponieważ na niej opisane objawy działy się nawet 10min po odłączeniu ładowarki. Po wymianie kolejny raz jest lepiej, ale dalej objawy jak powyżej. Do tego bateria trzyma mniej jak 10h przy lekkim użytkowaniu telefonu.

Czy kolejna bateria jest wadliwa, czy może to być problem z zapisanymi parametrami starej baterii lub tej wadliwej?

Serwis zarzeka się, że wymienili w tym czasie 5 baterii w takim modelu i w innych telefonach nie było takiego problemu.
  • #2 18711349
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 151
    Cześć
    Możliwe jest że styki baterii i te w telefonie łączące się z baterią są pokryte nalotem i nie łączą mimo naładowania . Tak miałem w Samsungu -Galaxy . Brak było ładowania na starszym przewodzie z wtykami USB . Po zakupie nowego przewodu , dalej nie było ładowania . Przy jego zwrocie sprzedawca sprawdził ładowanie na swojej ładowarce i było w porządku . Sprzedawca zasugerował mi że uszkodzony jest wtyk ładowania w smartfonie . Oddałem do serwisu , czekałem 3 tyg. i po odbiorze dalej nie było ładowania . Okazało się że pomimo pobrania 120zł. za usługę serwisowa wtyk nie został wymieniony (dalej był zaśniedziały ) . Po oddaniu go ramach reklamacji, po pierwszym rozładowaniu nie dał się naładować . Serwis nie uznał reklamacji bo na paragonie wpisana była usługa serwisowa a nie wymiana wtyku . naprawy (wymiany wtyku).
    Przypomniałem sobie że czyściłem wcześniej te styki w innych telef. z dobrym skutkiem). Sprawdziłem wkręty wewnątrz , nie były wcale odkręcane czyli nie było wykonanej naprawy ( wymiany wtyku) ale wyłudzenie . Po przeczyszczeniu styków ,już od kilku miesięcy działa dobrze . Serwis nie znalazł tak prostej usterki .
  • #3 18711351
    ziomxdds3
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Znajomy miał tak samo z xiaomi redmi 5 pro i była uszkodzona płyta główna bo nawet po podpięciu baterii 10000mah na sztywno do telefonu trzymał on kilka minut i się wyłączał po 30%, 50% itp więc może to być zwarcie na płycie głównej, znajomemu wyświetlało nieraz że temperatura baterii jest za niska

Dodano po 2 [minuty]:

Możesz kupić 10 nowych baterii i będzie to samo to możesz wykluczyć jako pierwsze
  • #4 18716250
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 92
    Jest szansa to sprawdzić np. aplikacją logującą napięcie baterii?

Podejrzewam mimo wszystko uszkodzoną baterię dlatego, że telefon całkowicie odcina w jednej sekundzie - tak jakby zabezpieczenie zbyt niskiego napięcia ją odcinało.

Dziś miałem taką sytuację - telefon odcięło przy 50%. Po kilku próbach uruchomił się pokazując bateria 1%, po podłączeniu ładowarki wróciło nagle 23%
REKLAMA