logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orion Studio709 28GD - obraz wciągnięty, paski i wyłączanie przy jasnych scenach

Timmy2 04 Paź 2005 13:24 891 4
REKLAMA
  • #1 1871853
    Timmy2
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich zyczliwych ludzi i prosze o pomoc .Po krótkim postoju po włączeniu telewizora znowu awaria [mechanik juz zdarl ze mie nawet skóre] obraz i dzwięk ok ale obraz jest wciągnięty na srodku ekranu około 5 cm po obu stronach i na dole jakies paski i tak jakby zawinięty troche.Moze to nie wielki problem i dam jakos rade.troche dlubalem przy elektronice ale tv to dla mnie czarna magia.Jest jeszcze jeden problemale z tym na razie dam spokuj .Podczas oglądania filmu w momencie rozblysków [jasne sceny] telewizor sie wyłącza niekiedy idzie załaczyc od razu niekiedy trzeba poczekacDzięki za wszystkie wskazówkimile widziany schemat.Ewentualnie kontakt gg Pozdrawiam Czesc.
  • REKLAMA
  • #2 1871979
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.najpierw zacząłbym od przetwonicy czyli wymiana elek,sprawdzenie oporów,diod.następnie odłacz tranzystor WN i w jego miejsce kolktor-emiter wstaw żarówkę.Powłączeniu ustaw nap.systemowe-nie dysponuje schematem-ale to sa wstępne czynności do wykonania.powodzenia i pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 1872081
    Timmy2
    Poziom 11  
    Hammer111 napisał:
    Witam.najpierw zacząłbym od przetwonicy czyli wymiana elek,sprawdzenie oporów,diod.następnie odłacz tranzystor WN i w jego miejsce kolktor-emiter wstaw żarówkę.Powłączeniu ustaw nap.systemowe-nie dysponuje schematem-ale to sa wstępne czynności do wykonania.powodzenia i pozdr.

Dzięki.Jak pisalem tv to magia własnie sciągłem schemat ,czy to co opisujesz jest odnosnie obrazu czy tego wyłaczania ,,ostatnio jak był w naprawie to niby wymienial scalak w zasilaczu ale i tak to nic nie dalo.
    Tak jak pisałem wylanczanie na bok chodzi o obraz.wybacz piszesz o przetwornicy ??? chyba potrzeba mi kogos kto poprowadzi mnie za ręke.
    na razie czekam na dalsze opinie.
  • REKLAMA
  • #4 1872179
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.Zasilacz to przetwornica.Pomimo wszystko o ile sam się podjąłeś naprawy to JA zacząłbym od przetwornicy ponieważ masz juz schemat a jeżeli przetwornica jest na 100 procent OK. i nap.nie kaprysza-pływają to wtedy zacznij od wys.napięcia.Tak jak pisałem wzlutuj tranzystor WN-sprawdz czy jest ok.a w jego miejsce kolektor-emiter wlutuj żarówkę.Wł.TV.Przy sprawnej przetwornicy a braku zwarć-uszk.po stronie wtórnej powinna ona zaświecić.Sprawdz wg.schematu nap.i ewentualnie je skoryguj PR w zasilaczu.Sprawdz zimne luty,wymień elki na nap.160/250V,sprawdz opory,diody.powodzenia.pozdr.
  • #5 2263426
    Timmy2
    Poziom 11  
    Witam ponownie.Sorki za zwłoke.Problem z wyłączaniem ustał był przypuszczam spowodowany tunerem analogowym.mam teraz cyfrowy i o dziwo problem zniknął.Druga sprawa zawezenie obrazu bylo to spowodowane brakiem kontaktu całego panelu.Nie wiem jak sie nazywa ale jest po lewej stronie z tyłu w pionie jest w nim wyjscie euro i antenowe.To tyle.
REKLAMA