logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekran komputera z Linuxem na TV

trade24 29 Maj 2020 10:54 16791 11
REKLAMA
  • #1 18725572
    trade24
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    Witam, tak jak w temacie szukam rozwiązania na podłączenie zdalne bez użycia kabli komputera z systemem Linux Ubuntu na Samsung Smart TV. Chodzi o to żeby przenieść na ekran TV to co jest wyświetlane na laptopie z Linuxem. Nie interesuje mnie rozwiązanie typu Chromecast chyba że jakiś transmiter HDMI albo coś innego jednak nie Chromecast... Proszę o podpowiedź i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18725602
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2240
    trade24 napisał:
    chyba że jakiś transmiter HDMI
    To jest rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #3 18725652
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Tak na prawdę dobrze działają tylko miracasty z procesorami Intel Vpro, ale to windows.
    Do linuxa pozostaje kombinować z Widi.
    Była kiedyś firma itrio produkująca transmitery 1do1 działało to rewelacyjnie, ale nie ma już tego na rynku chyba padło.
  • #5 18725720
    pitron
    Poziom 24  
    Wydaje mi się że autorowi postu nie chodzi o streaming DLNA.
    Chodzi o to żeby przesłać obraz (lustro) z telefonu na TV technologią która nie będzie zależna od posiadanych urządzeń dostępowych wifi i bez zauważalnej straty na jakości.
  • #6 18725730
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3832
    pitron napisał:
    Chodzi o to żeby przesłać obraz (lustro) z telefonu na TV technologią
    chyba nie do końca:
    trade24 napisał:
    Chodzi o to żeby przenieść na ekran TV to co jest wyświetlane na laptopie z Linuxem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18725735
    pitron
    Poziom 24  
    Ups sorki oczywiście nie telefon. Ale w tym przypadku to bez znaczenia.

Dodano po 5 [minuty]:

Chyba że ma to wyglądać jak RDP albo VNC, ale wtedy potrzebny np. Odroid podpięty do TV.

Dodano po 8 [minuty]:

DLNA ciągnie dane i dekoduje po stronie urządzenia jest ładnie i gładko.
    Live streaming pulpitu będzie ograniczony przez przepustowość sieci.
  • REKLAMA
  • #8 18726176
    trade24
    Poziom 3  
    Oczywiście chodzi o Live streaming z Laptopa na Smart TV Samsung ale bez Androida
  • REKLAMA
  • #10 18727945
    trade24
    Poziom 3  
    Trochę drogo, dziwne jest jedno ze udostępnianie filmów z yt działa ale tam trzeba wpisać specjalny kod i sparować z TV. Ciekaw jestem czy przez Vplayer’a można to zrobić żeby przesłać film z komputera na ekran smart TV
  • #11 18728011
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1225
    trade24 napisał:
    Trochę drogo, dziwne jest jedno ze udostępnianie filmów z yt działa ale tam trzeba wpisać specjalny kod i sparować z TV.

Drogo, bo trzeba w czasie rzeczywistym skompresować sygnał z HDMI.

trade24 napisał:
    Ciekaw jestem czy przez Vplayer’a można to zrobić żeby przesłać film z komputera na ekran smart TV

To zależy co ten SMART TV umie odebrać.
  • #12 18734799
    trade24
    Poziom 3  
    gkwiatkowski napisał:
    To zależy co ten SMART TV umie odebrać.

You Tube z telefonu umie odebrać więc może film poleci przez VLC playera...

Na tym samym laptopie mam Win 10, wczoraj bez problemu przy użyciu narzędzi Windowsa puściłem obraz na TV i widziałem pulpit komputera... Trochę wstyd że Ubuntu nie ma takich narzędzi i że trzeba kombinować z jakimiś zewnętrznymi urządzeniami. Nie wiedziałem że kiedykolwiek pochwalę Windowsa ale w tym przypadku należy się pochwała za prostotę tej operacji w przeciwieństwie do Ubuntu...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na bezprzewodowe przesyłanie obrazu z laptopa z systemem Linux Ubuntu na telewizor Samsung Smart TV, unikając rozwiązań typu Chromecast. W odpowiedziach zasugerowano użycie technologii Miracast, jednak zaznaczone zostało, że najlepiej działają one z procesorami Intel Vpro, co jest problematyczne dla systemu Linux. Proponowane są również alternatywy, takie jak DLNA do streamingu, ale z ograniczeniami jakości. Użytkownicy wskazali na potrzebę zewnętrznych urządzeń, takich jak Odroid, oraz na wyzwania związane z kompresją sygnału HDMI w czasie rzeczywistym. Wspomniano również o możliwościach przesyłania filmów przez VLC playera oraz o różnicach w prostocie operacji między systemami Windows a Ubuntu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA