logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak oczyścić filtr studni głębinowej z osadów żelaza i manganu?

Ariel N. 29 Maj 2020 21:03 6723 4
REKLAMA
  • #1 18726744
    Ariel N.
    Poziom 3  
    Ocena: 60
    Strasznie spadła mi wydajność studni głębinowej. Podejrzewam, że na filtrze osadziły się związki żelaza i manganu. Czy ktoś zna sposób na jej oczyszczenie? Jest jakaś chemia czy coś?
    Studnia wiercona fi110 mm 9m głębokości. Jedyne co mi przychodzi do głowy to wlać na noc butelkę kwasu fosforowego :D
  • REKLAMA
  • #2 18726751
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4607
    Ariel N. napisał:
    Strasznie spadła mi wydajność studni głębinowej
    Czym się to objawia?
  • REKLAMA
  • #3 18726884
    Ariel N.
    Poziom 3  
    Ocena: 60
    Wcześniej jak miałem pompę o wydajności 70l/minute mogłem lać wodę z rury fi40 godzinami.
    Leciał nieprzerwany mocny strumień.
    Teraz słabsza pompa o wydajności 40l/min po niespełna minucie opróżnia to co jest w rurze o słonowej i trzeba czekać aż woda znów napłynie.
    Jak zmieniałam pompę (stara padła) sto zauważyłem że na pompie i rurze osądza się "szlam".
    Przypominający wpdorotlenek żelaza / tlenek manganu IV.
    Woda w badaniu była ok, mangan był przekroczony.
    Miałem incydent gdzie pojawił się " Glony" Po tym jak do studni dostała się deszczówka i po namowie sąsiada wyspałem do studni dwie łyżki stołowe chloraminy - to był moim zdaniem strzał w kolano.
    Utlenil się mangan utlenilo się żelazo i zamuliło filtr.
  • REKLAMA
  • #4 18727336
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4607
    Może tak być jak piszesz, ale w obecnym czasie wystęuje też, w wielu miejscach obniżony poziom wody. Jak sprawdzić, czy w odwiercie jest woda i na jakiej wysokości?
  • #5 18730450
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Jak wlałeś flakon chloraminy to tylko wybiłeś w wodzie wszystkie bakterie. Żeby oczyścić filter sypało się do filtra kwasek cytrynowy. Każda studnia ma swój resurs pracy.Z biegiem czasu filter tak się zabije że filter jest do usunięcia. Do mierzenia poziomu wody jest taka metalowa świstawka opudzczana do filtra za pomocą sznurka lub taśmy mierniczej. Jak świstawkaczołem zacznie dotykać wody zaczyna świstać.
REKLAMA